Je to normálne? - problemy so starkou a otcom

Príspevok v téme: Je to normálne? - problemy so starkou a otcom
Leni445

Ahojte...dufam ze vas neotravujem takymto DLHYM PRISPEVKOM...ale vazne potrebovala by som vediet vas nazor...byvam v dome so starkou, otcom a bratom, mamu uz nemam...mam 20 rokov. Moja starka nie je tá typicka milujuca babka, ktora vnucatam stale nieco dava a neustale ich rozmaznava atd. Ona neustale kazdeho riesi, rozobera ohovara,jej názory su ,,svate,, a ine neberie do uvahy vobec nevidi ze doba kusok pokrocila ( ma 75 rokov).U nas je hlavovou rodiny ona,ona co povie to sa musi robit. Moj otec nema ani svoj vlastny nazor a ak aj hej ked zisti aky ma starka na danu vec nazor tak ho potom zdiela. Mna neustale ohovara, celej rodine hovori ako sa len flakam,a nic nerobim,otca stale stve proti mne a to takto rozoberaju aj brata.Sme ich vzdy aktualnou temou nech sa hocikedy rozpravaju. Pritom ja doma robim vsetky domace prace-varim, periem, upratujem a aj ,,chlapske roboty proste vsetko..nemozem ist niekam na par dni lebo kto bude doma varit, ved chudiatka 4 dospely ludia bezomna nevyziju :( v zivote som nebola napr. spat u kamaratky lebo starkej sa to nepaci(co mam co chodit ku kamaratkam domov a nebodaj este spat tam), cez tyzden ist von tiez nic lebo sa nemam co flakat a proste stale len zakazy..dobre bolo len kym som bola doma pomahala a nic nechcela...lenze mam uz 20 rokov a uz ma takyto zivot prestal bavit sa len prisposobvat starkynim nazorom na zivot...mam priatela ma 23 rokov a nemozem chodit k nemu domov ani len na navstevu nie este spat...sme spolu 1,5 roka a takto to uz nejde dalej..starka zacne robit sceny ked tam chcem ist nadavat mi ze som fl*ndra,s*ka no zda sa vam take spravanie od starkej normalne? som dospela mam pravo na svoj zivot ale neakceptuju ma ako seberovnu :( Teraz sa vyskytla prilezitost pracovat v meste odkial je priatel a byvala by som unho lenze mam obavy s reakcie nasich(zase mi to zatrhnu a budu nadavat a vyhrazat sa bitkou )... Ja studujem na VS ako aj priatel ale napriek tomu obaja pracujeme...Chcem sa s tohto blazinca odstahovat lebo ine vychodisko nevidim...mam privat mam si ho s coho platit..co si myslit o mojej situacii doma? a odstahovani vyskoskolaka s domu ak ma pracu a peniaze na zivot?

Leni445

lebo byvam zatial u nej v dome a nemala som kde odist,,,a kedze taky bol jej nazor oco ho prevzal lebo keby nie tak by ho zbuzerovala ako maleho chlapca,,takze mi to zakazal aj on lebo sa mu nechce s nou hadat,,,ale mam uz toho dost a chystam sa odist

Leni445

no starka na to ze ma 75 tak je ciperna az az...mne by vobec nevadilo, ze doma upratujem a setko robim keby si to cenili ale to je pre nich samozrejmost a aj tak neni nic tip top podla nich...keby normalne mozem ist k priatelovi domov aby aj o tom nasi vedeli a nerobili sceny ale to je nerealne ked to co i len spomeniem..uz sa starka zacne rozhorcovat ze ona si vyslovne nezela aby som tam chodila a tak isto ani on velmi k nam nechodi lebo starka nebude nikoho nechat prespavat v dome :( a jej argumenty su- krsna byva v meste kde aj priatel a starka,ze krsnej mame by som len hanbu spravila keby som u priatela( samozrejme ze nikto ma tam nepozna),,,ako co mam chodit po kanaloch? a pritom priatelova rodina je uuzasna, fakt mam ich radsej ako svoju a je to smutne,,aj babky ma super a viem ze to je vzajomne ze aj oni mna

Agnes989

Chapem tvoju situaciu, nie je jednoduche len tak tresknut dverami a zavrhnut rodinu, hoci su aki su. Ale v tvojom pripade ti zrejme nic ine nezostava, lebo nie je normalne ako zijes. Deti by mali byt rodicom vdacne, ale zas rodicia si to nemozu vynucovat takymto sposobom a ze ta dobre ze nepriviazu retazou o radiator a maju z teba len sluzku. Musis odist, inu moznost nemas. Si uz samostatna, zarabas, dokazes sa o seba postarat. V priatelovej rodine zrejme spoznas aj ako to funguje v normalnej rodine, nie len v chorej. Viem, ze budes mat vycitky ked odides, ale skus sa ich zminimalizovat a hovor si, ze si pre nich urobila aj tak viac nez dost. Rodicia maju vychovavat deti k tomu, aby neskor mohli byt samostatne a aby raz opustili domov a viedli samostatny zivot, nie k tomu, aby im robili cely zivot sluhov. Su to davno dospeli ludia a nech si poradia ako vedia, neuskodi im, ked sa zrazu budu musiet o seba starat sami, sami si upratovat, sami si varit. Tvoj odchod bude mozno dramaticky, aj nejaky cas po nom, ale mozno po dlhej dobe ked budes prec si k sebe zase najdete cestu, niekedy to tak byva. A ked nie, tvoja chyba to nebude, len ich. Rodina ti nema co vycitat, nerobis nic zakazane ani nic proti dobrym mravom, je uplne prirodzene, ze dospele deti si zariaduju vlastny zivot a idu byvat k partnerovi. Robia to tak skoro vsetci.

jmad

Len buď opatrná, aby sa babke niečo nestalo.Predsa je to už starý a dožívajúci človek, tak musíš ju aj chápať, že je nervozná, strach zo smrti atď.Radšej potichu odiď a nechaj im nejaký odkaz, alebo im to mierne vysvetlí.Keby nahodou zomrela po hadke, kto by mal za ňu zodpovednosť?

Leni445

ano financne to mam premyslene cize to mi vychadzat bude...ale ten prvy krok urobit je najtazsi lebo ja som uz rozhodnuta odist len cakam na vhodnu situaciu ked im o tej praci poviem lebo viem, ze tym ma nastvu, na 100% nebudu suhlasit a budu sa snazit to zakazat a potrebujem aby ma asi vytocili a odisla by som..ja sa viem o seba postarat ale oni si myslia ako som neschopna a nedokazem nic ze ich potrebujem a budu prekvapení ked zrazu odidem...

Fleur-de-lis

Leni, v zahraničí je to normálne, že vysokou školou sa začína samostatný život. Teda vlastné bývanie, práca...
U nás máme iné zvyky a samozrejme aj finančne to pre veľa ľudí nie je také ľahké.
Pokiaľ si si to ale premyslela finančne, tak by som sa na tvojom mieste asi tiež chcela odsťahovať. Čo iné sa dá robiť? Aby si si zničila nervy doma? So starými ľuďmi je to niekedy ťažké. Zrejme sa najskôr budú hnevať, no keď napríklad zatneš zuby a prídeš ich napriek tomu navštíviť a budeš sa k nim správať s rešpektom, tak časom ich hnev prejde a situáciu akceptujú.
Nájdi si svoju cestu, svoj pokoj, snaž sa si udržať zdravý odstup od nich, ale tiež ich úplne neodmietni. Každý máme svoje chyby a niekedy je zmena veľmi ťažká.
Verím, že to máš ťažké. Mne by bolo veľmi ťažké sa rozhodnúť a podniknúť kroky. Našťastie máš aj priateľa, ktorý ťa môže podržať a podporiť.

miki24

takých babiek "demokratiek" je viacero, ale ich nikto nepočúva. proste svojej som len popritákaval, aby bola spokojná, že dobre dobre, ale i tak som si to urobil po svojom :D mám takú babku, ktorej je všetko zlé. každú novú vec v byte úplne skritizuje a chcela by o tom rozhodovať, ale na šťastie naši už nie sú pod jej vplyvom. posledné roky už sú rozhadaní rodičia s ňou a mám kľud.