Karcinomatoza peritonea

Príspevok v téme: Karcinomatoza peritonea
lucia14

Dobry den, mojej matke (65) bola diagnostikovana rakovina peritonea. Objavená bola viac-menej náhodne - je dlhodobo sledovaná reumatológom pre syst.sklerodermiu a CT pluc zachytilo zmeny v abdominálnej dutine - následne CT ckom abdominálnej oblasti potvrdená diagnóza. Matke boli odobraté vzorky z nádorov a poslané na histológiu. Odstránenie je nemožné, nakoľko sa lekár vyjadril, že "brucho je plné nádorov a prognóza je zlá". Do orgánov nevidno, vidno bolo len nádory v oblasti peritonea, t.j. na orgánoch, konrétne na pečeni sú dva, ostatné sú medzi orgánmi atď. Po tomto oznámení som takmer skolabovala. Matka je objednaná na onkológiu. Nemá žiadne vážne príznaky, odhliadnuc od toho, že za pol roka schudla cca 5kg a cíti sa unevaná, nevládze. Stále však vykonáva bežné domáce práce - varí, žehlí, upratuje, nakupuje. S akým sebazaprením, posúdiť neviem. Prosím Vás, má matka šancu sa ako-tak uzdraviť? Resp. má chemoterapia vôbec zmysel? Dočítala som sa, že jej účinok býva pri karcinomatóze peritonea minimálny, nakoľko táto oblasť je menej prekrvená ako samotné orgány, preto zatiaľ nespôsobujú ani bolesti, a menej tam preto látky v chemoterapii dokážu preniknúť. Chcem sa opýtať na Vašu prognózu, aká je podľa Vás doba dožitia?

katkager

Ahojte, ja mám rodičov, ktorí sú v strednom veku a už sú obaja onkologickí pacienti. Ani pri diagnostike ochorenia, ani počas priebehu liečby nebol nikto kto by im pomohol ani poradil ani ohľadom dostupných príspevkov, dávok ani sociálnych služieb v zákonnej rovine, rozhodla som sa písať o tejto téme diplomovú prácu s názvom: Možnosti sociálnej práce pri pomoci so zabezpečovaním sociálnych potrieb ľudí s onkologickým ochorením.

V rámci práce budem robiť výskum zameraný na pomoc ľuďom s onkologickým ochorením v rámci skvalitnenia ich života. Preto chcem poprosiť všetkých, ktorí trpíte onkologickým ochorením (alebo ste 3 roky po liečbe), či by ste mi pomohli a vyplnili dotazník k výskumu : docs.google.com
Mojich rodičov to síce nevylieči, ale pevne dúfam, že to prinesie viac možností pomoci pri zvládaní tohto ochorenia. Ďakujem všetkým, ktorí budú takí láskaví a zapoja sa. Dotazník je anonymný.

Hajdarka

Dobry den mojej mamine diagnostikovali karcinomatozu peritonea. Prosim vas ma niekto skusenosti s liecbou? Je to operovatelne? Ako prebieha chemoterapia? Dakujem za odpovede

lucia14

Dobry vecer, uz prisli vysledky z onkologie...je tu nejaky lekar, alebo niekt, kto sa v tom vyzna? Mojej matke prosim pekne povedali, ze oni tomu vysledku z histologie NEROZUMEJU, nevedia, o aku diagnozu ide, ci je to naisto karcinomatoza peritonea, a NEVEDIA JU LIECIT. zas cakame na dalsie vysledky cim sa len predlzuje cas zacatia liecby a zhorsuje maminina prognoza :(

ddana

Lucia, zažívala som niečo podobné pri otcovi, išlo o rakovinu hrubého čreva v 4. štádiu - teda v poslednom s početnými metastázami v pečeni. Pýtala som sa na prognózu bez chemoterapie bolo polroka. Zdiagnostikovaný bol v októbri, zatiaľ je mobilný, aj porobí nejaké práce okolo domu, veľmi si to nepripúšťa a ja ďakujem pánu Bohu, že je stále medzi nami. Z chemoterapie má poškodené nervy končatín, nemá v nich cit, padajú mu veci z rúk, ale funguje aj naďalej. Držím mamine palce a Vám prajem veľa síl.

lucia14

Dakujem Vam velmi pekne za odpovede...inak, vy ste lekar-onkolog, alebo iba clovek, ktory sa v tejto oblasti vyzna? chcela by som s este opytat na tu prognozu - sanca, ze ochorenie vymizne teda asi nie je, vsak? chemoterapiou sa da len pozastavit rast nadorov, ak by bola reakcia dobra..co sa tyka prognozy podla vas, mozno hovorit skor o tyzdnoch ci mesiacoch, alebo pri uspesnej liecbe aj o rokoch? a este by som sa chcela opytat na tu chemoterapiu - ci ma v tomto pripade prilis vela neziaducich ucinkoch a co to urobi s mamickinym stavom? ci by jej vedljasie ucinky mohli byt relventnym dovodom na jej odmietnutie...

llek

Este jedna vec, pri tychto ochoreniach zivotny styl nezohrava moc ulohu, ochorenie vznikne a pricinu nikto nepozna. Nie je nic, co by sa dalo odporucit ako preventivne opatrenie, aby ochorenie nevzniklo

llek

Ono je to v podstate v totmo momente jedno ci ma alebo nema nieco na tych vajecnikoch, kedze je to neoperovatelne. Mozno skutocne na vajecnikoch nic nema, alebo niekedy sa stava, ze primarny nador je mikroskopicky, neda sa najst a uz vo velmi vcasnej faze dochadza k rozsevu ochorenia. Ale, z hladiska toho co sa bude diat a co je mozne urobit je to jedno, z hladiska pravdepodobnosti dosiahnutia dobrej odpovede na CHT je dolezita velkost nadorov co ma v brusnej dutine no a potom biologicke vlastnosti toho ochorenia, ktore sa ale prejavaia az v priebehu ochorenia, teda ako bude reagovat na liecbu a ako dlho vydrzi stav bez priznakov ochorenia

lucia14

ALONE - este ma napadla taka zasadna otazka kolko mala rokov ta vasa znama? a aky mala zivotny styl? (stravovanie, fajciarka..)
LLEK - aj mojej mamicke bolo zistene nahodne, ako som uz spominala, CT pluc zachytil nalez v hornej oblasti abdominalnej dutiny, preto bola poslana na CT celeho brucha...myslite teda, ze bolo odhlanene relativne vcas, kedze nema ziadne vazne priznaky, hoci su roztrusene po celej brusnej dutine? a co sa tyka toho nadoru na vajecnikoch - je mozne, ze sa na sono u gynekologa nic nezistilo?

llek

Primarny peritonealny karcinom je pomerne zriedkave ochorenie, histologicky ale tazko odlisitelne od urcitej formy karcinomu vajecnikov. Toto ochorenie sa vlastne neda zistit vcas, to by musela byt uplna nahoda, ked sa zisti je vzdy roztrusene po brusnej dutine, tak prebieha to ochorenie a to je aj hlavny problem a preto sa neda ani kompletne odoperovat