Karcinomatoza peritonea

Príspevok v téme: Karcinomatoza peritonea
lucia14

Dobry den, mojej matke (65) bola diagnostikovana rakovina peritonea. Objavená bola viac-menej náhodne - je dlhodobo sledovaná reumatológom pre syst.sklerodermiu a CT pluc zachytilo zmeny v abdominálnej dutine - následne CT ckom abdominálnej oblasti potvrdená diagnóza. Matke boli odobraté vzorky z nádorov a poslané na histológiu. Odstránenie je nemožné, nakoľko sa lekár vyjadril, že "brucho je plné nádorov a prognóza je zlá". Do orgánov nevidno, vidno bolo len nádory v oblasti peritonea, t.j. na orgánoch, konrétne na pečeni sú dva, ostatné sú medzi orgánmi atď. Po tomto oznámení som takmer skolabovala. Matka je objednaná na onkológiu. Nemá žiadne vážne príznaky, odhliadnuc od toho, že za pol roka schudla cca 5kg a cíti sa unevaná, nevládze. Stále však vykonáva bežné domáce práce - varí, žehlí, upratuje, nakupuje. S akým sebazaprením, posúdiť neviem. Prosím Vás, má matka šancu sa ako-tak uzdraviť? Resp. má chemoterapia vôbec zmysel? Dočítala som sa, že jej účinok býva pri karcinomatóze peritonea minimálny, nakoľko táto oblasť je menej prekrvená ako samotné orgány, preto zatiaľ nespôsobujú ani bolesti, a menej tam preto látky v chemoterapii dokážu preniknúť. Chcem sa opýtať na Vašu prognózu, aká je podľa Vás doba dožitia?

lucia14

maminka nema ziadne gynekologicke problemy, ako som uz spominala, nerozumiem celkom presne tejto diagnoze - peritoneum ma vzdy suvis so zenskymi organmi, alebo ako? vsetky gyn.vysetrenia boli negativne a vsekto ma v poriadku. Je mozne, ze sa to sonografiu nevidi? alebo je teraz skor pravdepodobnost, ze su to z peritonea metastazy na inych organoch? avsak, z akych by to mohlo byt, ked vsetky organy v brusnej dutine, co som si citala,maju v pokrocilom stadiu uz vaznejsie priznaky ako len pomale chudnutie a zvysena unava? alebo moze ist aj o cisto primarny peritonealny nepostihujuce zenske oblasti?

alone:)

Tá známa bola veľmi drobnej postavy, takže to brucho bolo veľmi nápadné a v podstate išla z CTčka rovno pod nôž. Ale ona vedela o svojich gynekologických problémoch a ignorovala to..

lucia14

tak to bolo asi velmi pokrocile stadium..aj schudla? ine tazkosti nemala dovtedy? ako sa jej to potom zacalo zhorsovat, co zacalo zlyhavat, alebo aky priebeh to malo? maminka ma tiez asites v abdominanej dutine, avsak co som pochopila z lekarskej sprave, vo vnutri tych jednotlivych nadorov..ten jeden, asi z tych vacsich, ma cca 5cm a brucho sa jej nezvacsilo - pochudla sice iba z ostatnych casti tea a brucho ostalo take ako predtym, cize troska vacsie, ale ona mala vzdy typ postavy "jablko"... a inak dakujem za odpovede, pomaha ma to v tychto tazkych chvilach, dozvediet sa nieco viac...

lucia14

llek - preco sa to dava stale do suvisu s ovariami atd? ma to s tym vzdy suvis? matka bola na gynekologickom vysetreni, ktore bolo negativne a vsetko ma v poriadku, vajecniky, maternicu atd...cyklus nema, kedze je danvo po menopauze..je mozne, ze aj napriek nega. sono vysetreniu, ide o karcinom ovaria ci inych "zenskych" organov? ma teda moja matka sancu na uzdravenie? neviem, ci bolo odhalene vo vcasnom stadiu..na jednej strane, kedze nema ziadne vazne priznaky a povedala mi, ze nebyt nahodneho odhalenia, nenavstivila by lekara...by som povedala ze ano, avsak na druhej strane, lekarove veta brucho plne nadorov by mi svedcila skor o opaku...
ALONE - a ako jej to zistili? ake mala tazkosti? velmi by ma zaujimala odpoved na otazku, ci islo o dva roky od odhalenia diagnozy, alebo myslite dva roky celkovo, ked sa rata aj cas, kedy uz ochorenie bolo pritomne, ale nevedelo sa o nom...

llek

Toto je skupina ochoreni, ktore sa nezriedka zistia az v pokrocilejsom stadiu, ked uz maju pacienti tazkosti. Je tazke ich diagnostikovat vo vcasnych fazach, to byvaju zvycajne nahodne nalezy, pri beznom gynekologickom vysetreni alebo ked niekto ide ze ma nepravidleny cyklus, ak este dana osoba menstruaciu mava. Pri ovarialnych karcinomoch je to tak. Jedine ze by vsetky zeny chodili na gynekologicke vysetrenie 1x mesacne, co ale nie je mozne a u vacsiny zien ani zmysluplne.

alone:)

Zistili jej to neskoro už až keď mala ascites-tekutinu v brušnej dutine...strkala hlavu do piesku, preto tak neskoro. Od začiatku jej nedávali prakticky žiadnu šancu, možno pár mesiacov, ale zabojovala a vydržala 2 roky, aj keď neviem, či to stálo vôbec za to. Tvoja mamina má podľa toho, čo píšeš, asi lepšie šance požiť dlhšie.

lucia14

Dakujem Vam vsetkym velmi pekne za Vasu snahu a rychlost odpovede....
ALONE - chcem sa opytat, ako jej to zistili??? ked az v pokrocilom stadiu?? ake mala tazkosti? dva roky myslite od zistenia diagnozy, alebo aj ked ratate aj cas predtym, kedy ste o tom este nevedeli??
moja matka pravdepodobne (nakolko vysledky z histologie este nie su) nema ziadne nadory na vajecnikoch, nakolko bola u gynekologa aj na sonografii a neviem akych moznych vysetreniach, vsetky "zenske" veci mala v poriadku...takisto netusime, kolko jej to v tom bruchu rastlo... ide pravdepodobne o primarny peritonealny karcinom, metastazy ma aj na peceni, avsak predpokladam, ze iba na povrchu - v oblasti peritonea, kedze mamina nevykazuje ziadne symptomy nadorov v peceni. V podstate okrem spominaneho chudnuta a miernej unavy nevykazuje ziadne symptomy, chuti jej jest, nema bolasti, nebyva jej zle, ma v poriadku stolicu atd...preto sa prepdoklada, ze ide o karcinomatozu peritonea, mezenterium. Velmi ste ma potesili, ze matka ma aspon aku taku sancu sa "vyliecit", resp. zastavit rast nadorov. Pretoze ked mi, nic netusiacej o nejakej rakovine, lekar na chirurgii po matkinej operacii medzi dverami po stojacky splechol, ze je to plne nadorov a na moju otazky ci zhubnych odpovedal no a, samozrejme, ze zhubnych....tak som myslela ze pod ten vlak co som nim isla domov, asi skocim...