Peniaze

Príspevok v téme: Peniaze
simka-

Ako ste natom po financnej stranke stacia vam peniaze,ktore zarobite na zivobytie?kolko vas stoji mesacna rezia na stravu kozmetiku,benzin a dalsie vydavky.co sa mna tyka totalna katastrofa neskutocne vydavky.a to sme 5clenna rodina.musim si zacat pisat dennik kolko naco miniem.mate aj nejaky tyzdenny limit?

eko

Lulu2011 - ale ja som nehovoril o 400EURach po odpocitani povinnych platieb, ale o 400EURach so vsetkymi nakladmi, t.j. vratane poplatkov ako je hypoteka, byt, energie, jedlo....

Neviem, ci to tu mam pisat, aby to nakoniec nejaky politik nezneuzil, ale v setreni mate OBROVSKE rezervy. A pozor, znova nehovorim o extreme nic nejest a chodit spinavy....

Ako sa na to divam, tak vo vsetkych polozkach su dost vysoke rozervy.

Mam zo zamestnania taku malu "uchylku" :-D akou je optimalizacia nakladov. V podstate vsetky polozky mate hodnote predrazene. Teraz si hovoris, neda sa inak. Da sa. Vobec neuvazujem o sposobe skrblenia, len o optimalizacii nakladov.

Na 3 clennu rodinu sa da vygazdovat s mensim rozpoctom. To nehovorim ako teoretik, ale ako praktik, co to ma aj realne odskusane.

Lulu2011

do podnajmu sme ist nechceli, lebo je to zrhuba rovnaka suma mesacne a nesetris nic do buducna, nikdy ten byt nebude tvoj, tak aspon syn, ked my uz nebudeme bude mat byt a nebude mat take trapenie

Lulu2011

ja sa o tom nerada bavim, ale ked inak nedas...proste clovek s hypotekou a nizkym platom nema co usetrit...to by fakt musel ist do extremov ako nejest, nekupat sa odhlasit elektrinu,,,

Lulu2011

tak 400 e keby sme mali na nas co ostane len tak pohoda tolko nemame :D cosi..hypoteka momentalne 280 e + najom 220 (v tom je spravcovstvo 60 e mesacne) + elektrina 30 e + plyn 7 e, muz ma dochodkove setrenie 34 e, skola jedalen 25 e + druzina 12 e, tv s netom mame za 18 e dokopy, koncesionarske poplatky 5 e, mame 1 mobil 18 e, tam je este viazanost, ja mam firemny, este splacame odpad, lebo sme mali nejake nedoplatky a vyuctovanie splacame, lebo stale nam pride nedoplatok okolo 300 e :( + MHD pre oboch cca 40 e, ja sa snazim na strave usetrit, cize si kupim tofu, nejaku zeleninu z trhu, aby ma obed nevysiel viac ako 2 e, cca 4 x do mesiaca idem na obed s kolegami 3,50 e, muz sa stravuje v praci, este mame poistku na hypoteku a byt to je 32 e

jasne, ze ked maly vyrastie z triciek tak mu treba kupit nove, tak isto aj nejaku hracku, naucnu knihu, zatial som vzdy robila tak, aby nikdy nemal pocit, ze mu nieco chyba, horsie je to s dovolenkou, lebo velmi tuzi ist niekde a boli sme len 2 x aj to tu na Slovensku, ale bolo dobre, to este z rezerv co som mala ja, topanky tiez ked mame dokopane musime si kupit nove, zase otrhana chodit nebudem, treba vyssie prijmy a bude to ok, len zatial marne hladame cosi lepsie, mame v plane vymenit byt ist do ineho, kde budu mensie naklady na najomne, zatial je to na figu, lebo byt ma tarchu banka nechce povolit predaj za iny, ako ma hodnotu tento kvoli hypoteke, takze je to trochu tazsie no

sme 3 v domacnosti a prijem taky vychodniarsky, cize :(

eko

Lulu2011 Dnes 12:54 - nevykrucaj sa a radsej povedz celkovu sumu nakladov a pocet osob. Alebo nemusis ani celkovu sumu - stacia prve 2-3 najvacsie polozky. Zvacsa byvanie /bez energii/, platby spravcovskej spolocnosti za bytovku /vodne, stocne, teplo atd/ a potom vydavky na jedlo, pripadne este energie.

Je smiesne, ako ludia tvrdia, co sa neda a nejde a ono to predsa len ide, len treba vediet ako.

Ak nechces povedat, tak to berme hypoteticky. Povedzme pre 2 dospelakoch - viete sa zmensit do 400EUR komplet ? Ci menej ?

Teraz hovorim o normalnom ziti, nie nedodrziavani hygieny a suchych rozkoch.

Vela ludi by sa divilo, z akej sumy sa da vyzit celkom normalne, ale neni to zas moc dobre zverejnovat, take male sumy, lebo sa toho chytia politici a budu skrtit este viac.

Lulu2011

tak keby ze jeme len suche rozky, nekupeme sa, zrusime elektrinu, tak vtedy by sme mozno nieco usetrili :D viem ake mame prijmy...takze nie neda sa setrit

eko

Lulu2011 - ako vies, ze sa neda ? To pocuvam stale a pritom ludia maju v setreni rezervy, len ich nevidia. Skus napisat ciastku celkovych mesacnych nakladov pre domacnost, pocet clenov domacnosti. Este lepsie, ak ich vies rozpisat v kategoriach. Napr.celkove naklady a z toho - hypoteka, naklady na byt, energie, potraviny, drogeria.

Ak zarabate len tolko, ze pokryjete vsetky naklady, nemusis pisat prijem. Stacia len aj tie naklady. Na zaklade toho sa da potom nieco vymysliet. Bez udajov sa tazko da nieco riesit. A to, ze cestu nevidis, neznamena, ze ziadna neexistuje.

Lulu2011

eko uz sme prefinancovali, zial paradoxne v tomto idiotskom state je pravidlo, ze cim mas nizsi prijem, tym mas vyssiu urokovu sadzbu, mame na 35 rokov, usetrit nevieme nic, vysoky najom, vysoka hypoteka, neda sa