Ako ste natom po financnej stranke stacia vam peniaze,ktore zarobite na zivobytie?kolko vas stoji mesacna rezia na stravu kozmetiku,benzin a dalsie vydavky.co sa mna tyka totalna katastrofa neskutocne vydavky.a to sme 5clenna rodina.musim si zacat pisat dennik kolko naco miniem.mate aj nejaky tyzdenny limit?
Peniaze
co sa týka varenia, to je mala spotreba, nepeciem, varim len rýchle jedla, ze sa plynar cudoval, ci vobec v byte niekto byva :D u nas nehrozi vyvaranie 6 hodin v hrncoch to nie :) mikrovlnku vobec nepouzivam, pouziva sa iba rani na 1 minutu, ked si muz ohrieva mlieko to je vsetko, akurat tu vodu musim nejak poriesit, uz muzovi kazdem ze raz dva nech sa sprchuje staci 5 minut :)) v zime musim porisit potom nejaky ohrievac neda sa zastavovat voda ked je ladovna v byte brr
ake vacsie riziko? ked nam nadrbu skoro 7% urok? tak jasne, ze je potom riziko :D ludom s vysokými prijmami daju hypoteky do 3% a my sme ledva sklesali tesne pod 5% za 6 rokov sme ani raz so splatkou nemeskali, ako prve sa hradi hypoteka
v zime sme mrzli, nekurili sme vobec, len v jednej izbe cize sme mali na kureni preplatok, zial na vode nedoplatok, ale tak sprchovat sa musime vsetci traja, blbe je ze spravcovstvo je vysoke...kvoli zatepleniu domu, ta suma sa vola najom, je tam voda, kurenie, spravcovstvo, bez elektriny a plynu, zial je take vysoke ake je a aj tak nedoplatky, plastove okna si teraz nemozme dovolit, to by sme museli zase brat nejaku pozicku
Lulu2011 to vobec nie je paradoxne ale logicky. Je predsa pri vas vacsie riziko.
eko - zobrali sme si hypoteku v nevhodnej dobe a na dlhsie sa uz neda :D mame na 35 rokov, isli sme z 30 na 35 rokov, cim nizsi prijem paradoxne vyssia urokova sadzba, isli sme cez poradcu, prefinancovali sme minuly rok, ako som pisala uz sme z jednej banky prenasali do druhej
Lulu2011 -
hypoteka - pri zmene hypoteky na dlhsiu splatnost, klesaju splatky. Sice to viac preplacate, ale mesacne vam ostane viac volnych penazi. Neviem, ako je s vami na to banka, ci ste si nezobrali velke susto a nemali velke oci, alebo ste si zobrali uver v nevhodnej dobe, ked boli nehnutelnosti na maxime a potom to padlo. Bud ako bud, mozete oslovit ine banky na refinancovanie, zeby vam predlzili splatky a tak miesto splacania 20 rokob by ste to splacali 30, ci 35, 40 rokov. Ak by ste predtym vyuzivali stavebne sporenie, dala by sa cast uveru pouzit aj odtial, mozno vyhodnejsie nez z banky. Tu tazko povedat, ci sa ozaj neda nic robit, ale vidim tu asi taketo moznosti.
Teplo v byte - ak este nemate, skuste nasporit na vymenu okien za plastove. Hladajte s izolacnym trojskom a minimalnymi prestupmi + teply ramik.
najom - aky najom, ked platite hypoteku ??? Snad oplatok spravcovskej spolocnosti /vodne, stocne, kurenie/.... Teraz je otazne, ci mate primerane velky byt. Cim vacsi byt, tym vacsie naklady na vykurovanie. Tu sa da tiez setrit roznymi sposobmi. Aby bol panelak zatepleny. Da sa robit aj vnutorna izolacia, odtianit radiatory. Dat radiatorom dobre ventile na odvzdusnovanie. Napr. liatinove manualne su ako kohutik, ktory vypusti niekolko litrov sajtrajtu, ktory automaticke nepustia. A lepsie hreje. Zalezi, ake mate radiatory a ako nastavujete kurenie. To sa da tiez optimalizovat.
voda - najviac zerie WC. Bud treba mat eko zachod s dvojitym splachovanim alebo upravit stary na eko. Miesto kupania sa sprchujte. Na vodovody, ale aj sprchy si kupte SETRIACE perlatory, co enormne znizuju objem povedzme na 3L/min, maximalne 6L/min. Sprcha detto. Na nu okrem perlatora so znizenim prietoku na 9L/min mozete dat este stop ventil na zastavenie jednou rukou + prietokovy ventil, kde sa da maximalne obmedzit spracha. Ta miesto striekania, moze z lahka tiec. Neni potom kupelna dostriekana a mate minimalnu spotrebu vody. Staci sa par sekund namocit, dat stop ventil, namydlit, osprchovat. Rychlovka...
Treba sa pozriet na pracku, aku ma spotrebu vody a energie, prat na 40 stupnoch s dobrymi praskami /nemusia byt ani drahe/.
Na elektrine - zalezi na spravnom vybere chladnicky. Vyberajte A++, ci A+++. Zvazte ci v dnesnej dobe vobec potrebujete mraznicku a nestaci len chladnicka. Pozerajte u nich na celkovu rocnu spotrebu elektriny.
Ked prihrievate vodu na varenie - prihrejte ju v rychlovarnej kanvici, nalejte do hrnca a pouzivajte pokrievky, alebo lepsie - tlakovy hrniec.
Mikrovlnku pouzivajte minialne. Osobne radsej prihrievam na plyne, aby som nenicil zivity. Tak isto varenie na plyne, ci pecenie v plynovej rure je ekonomickejsie.
Ked chcete piect v elektrike, kupte si Remosku. Je to iba 500W pekac, na rozdiel od niekolko kilowatow, co ma elektricky sporak.
Zbavte sa ziaroviek a nasadte LED ziarovky.
Babka k babce a miesto nedoplatkov su preplatky.
Na vasom mieste by som este optimalizoval telefony + tv a internet. Mate to strasne predrazene.
ja rada pojdem do baraku, kde predseda nenakradol zateplovanim a nebudem mat nenormalne naklady do fondu oprav, keby sa dalo :)
eko ale co mam robit, ked hypoteku a najom uz viac skresat nemozme, sme prefinancovali hypoteku, lebo chceli 380 e mesacne, to by sme uz nezvladli a skoncili...
wreck - no to by zase ekonomika nedopadla dobre, nakolko som skromny clovek a vela mi netreba. Bola by velmi mala spotreba a to pre ekonomiku tiez neni dobre z makroekonomickeho hladiska :-D Na jednej strane je to dobre, ze clovek vie usporit, na druhej strane su taketo informacie nebezpecne, ak sa toho chyti politik ako bernu mincu, pretoze je to siroka optimalizacia skoro na vsetkych urovniach.
Lulu2011 - ako to ratam, tak celkove naklady rodiny mate 721EUR. Pri vhodnom preusporiadani sa s takou sumou da narabat celkom dobre. Neni to o ziadnom zazraku, ale znizovanie polozka po polozke. Vies ako sa hovori, babka k babce, budu kapce. Tak isto, uspora k uspore a globalne je to potom slusnejsie. Niekto by povedal, ze niektore polozky mate dokonca luxusne.
veru dobre hovoris, eko.
viac takych ako ty...