Štítna žlaza

Príspevok v téme: Štítna žlaza
XNX

Ahojte, chcela by som sa spýtať aké máte skúsenosti s užívaním lieku L-thyroxin?? dosť som o tom čítala a vela ludí píše že z neho pribrali, mne doktorka povedala že by som mala skôr schudnúť. Tak teraz neviem prosím Vás ak je tu niekto kto to beriete naozaj neviem čo si mám myslieť, bojím sa že z toho vela priberiem.

hghghg

ahoj,
mam ísť na endokrinologiu kôli krvným testom (TSH 5.7 mIU/l ) neviem nakoľko zlé to je, či len mierne alebo viac. No mám čo robiť aby som držala váhu v norme. Ako často sa stáva, že z liekov čo dajú ešte viac priberiem? :/ príp. je niaka šanca že by som dokonca schudla..? :P .. viac pohybu už nemám kedy zaradiť :/
Ďakujem za odpoveď =)

0vecka

hmm v sprave sa pise ze prava stana ma 10ml lava 9ml na obidvoch stranach hrudkovity vzor bez uzlin. Hrubka Isthmu je 0.5cm cely objem stitnej zlazy je odhadom 20ml. Lymfaticke uzliny niesu zvecsene

a v zhrnuti je napisane ze objem Stitnej zlazy je este normalny (na hornej hranici) ziazdne uzly.

stav latkovej vymeny je hranicne latentne hypothyreotny

ni-ka

iren-mas pravdu,ospravedlnujem sa vsetkym, nejak som prehliadla hodnotu TSH a automaticky som vychadzala ze ho mal zvysene...tak podla tych vysledkov co napisal mal hodnoty uplne ok, potom jedine ze sa nieco ukazalo na sone...bolo by dobre vidiet spravu :-)
a ten doplatok ani ja nechapem,ja beriem stovku a nedoplacala som naposledy nic...ak by bol samoplatca a platil by celu cenu lieku?

Irén 1

ni-ka, lenže ovečka píše,že má všetko v norme a TSH má tiež OK, laborka je do 4 a tak tam je otázka, čo ukázal ultrazvuk, aké je tkanivo š.ž. môže byť už poškodené, napriek tomu, že ešte vyrába dosť hormonov na fungovanie a Euthyrox zrejme dostal na to aby sa š.ž. nenamáhala a ešte mu robia ďalšiu laborku, možno na protilátky, ale nejde mi do hlavy, prečo platil tolko za Euthyrox, keďže je tam doplatok minimálny - donedávna sa nedoplácalo nič.

ni-ka

ano, presne tak...a predpokladam ze o nejaky cas ti urobia opat kontrolu aby zistili ci je TSH v norme a nastavia ta podla toho na taku davku aby tvoja stitna zlaza dokazala fungovat normalne :-)

0vecka

2 ni-ka takze ak som to spravne pochopil tie fT3 napr by boli vyssie ak by stitna zlaza viac nemakala a teda mi ich dodaju umelo aby nemusela tolko makat?

to by mi davalo zmysel

ni-ka

takze nie ako pise RNG-ze to nema logiku a ze lekar predpisuje od buka do buka...lekar vie co robi,ked ti napisal euthyrox...a TSH sa "nevyraba" v nadoblickach-ako pisal RNG...

ni-ka

Subklinická hypotyreóza - znamená to, že hormóny štítnej žľazy T3 a T4 sú ešte v norme. Zvýši sa však hladina TSH, čo je hormón stimulujúci štítnu žľazu, ktorý vylučuje podmozgová žľaza hypofýza.

Medzi hypofýzou a štítnou žľazou jestvuje niečo ako spätná väzba. V prípade poklesu tvorby hormónov štítnej žľazy stúpa tvorba TSH, ktorý núti štítnu žľazu zvýšiť produkciu jej hormónov. Štítna žľaza to na istý čas dokáže, produkciu hormónov T3 a T4 normalizuje, ale vyššia hladina TSH napovedá, že štítna žľaza má vyčerpanú kapacitu tvorby hormónov, že ich produkuje na hranici možností.