Štítna žlaza

Príspevok v téme: Štítna žlaza
XNX

Ahojte, chcela by som sa spýtať aké máte skúsenosti s užívaním lieku L-thyroxin?? dosť som o tom čítala a vela ludí píše že z neho pribrali, mne doktorka povedala že by som mala skôr schudnúť. Tak teraz neviem prosím Vás ak je tu niekto kto to beriete naozaj neviem čo si mám myslieť, bojím sa že z toho vela priberiem.

0vecka

2 Iren uzly niesu velkost je pri hornej hranici...

inak to TSH mam 2.7 a este pred piatimi rokmi tusim sa to povazovalo za normal....

ma prekvapilo ze mi to ten clovek nebol schopny vysvetlit.... co sa liecenia tyka platil som si sam 6 EUR za 100 tabletiek takze co sa financii tyka tak jod by ma vysiel rovnako... a ten uz beriem som zistil ze som doteraz solil solou bez jodu a morske plody nejem...

Irén 1

Ovečka,
možno Dr. našiel niečo na ultrazvuku š.ž. napríklad uzly, zväčšenú š.ž. atď.pretože by ti určite len nedal .

RNG

Ziadnu. Lekar je v skole nauceny na vsetko nieco predpisat, bez ohladu na logiku a rozum.
TSH nie je vyrabany v stitnej zlaze,ale v nadoblickovej. Tj aj tam sa treba pozerat, ked he TSH hladina vysoka.
Inac co sa povazuje za normalnu hladinu T-4 a T-3 je otazne, v poslednom case viaceri lekari tvrdia, ze meranie len tychto beznych hladin v krvi odhali len 1/3 ludi so znizenou cinnostou stitnej zlazy.
Odporucam doplnat jod a selen, lebo oboje je potrebne v tele ovela viac, nez dostavame z beznej potravy.

0vecka

mal niekto z vas zvyseny TSH pritom normalne hodnotz fT3 a fT4?

ja mam TSH 2,7 mU/l, fT3 a fT4 uplne v norme pritom mi lekar predpisal Euthyrox a nebol mi schopny povedat preco...

na nete som toho tiez moc nenasiel co som pochopil tak Eurthyrox by mal nahradzat fT4 tusim, aku logiku to teda ma?

RNG

Krvnymi testami sa zialbohu da zistit len asi 1/3 znizenych cinnosti stitnej zlazy
THS je hormon, co vylucuju nadoblickove zlazy na stimulovanie/podporenie cinnosti stitnej zlazy. Ale nie je to presny indikator cinnosti stitnej zlazy samotnej. Takze moze byt zvyseny/zizeny aj ked je stitna zlaza v vylucujuca dostatok T4 a T-3 hormanov.
T-4 je neaktivna forma hormonu, T-3 je aktivna.
Jod a selen su v tele potrebne na hromady roznych funkcii, od roznych hormanov az po rozne enzymy a ine.
A mame ich v nasej potrave akutny nedostatok, preto kazdemu odporucam si ich doplnat.
Poruchy cinnosti stitnej zlazy su dnes vrelmi rozsirene, v USA ich ma az 60% zien a 40% muzov, aj ked sa to neda ziatit z krvci ani u 1/3 z nich.
Je to pravdepodobne z toho, ze ine halogeny ako chlor, fluor a brom jod vytlacaju v tele a tychto halogenov je vo vode, vzduchu a potravinach coraz viac. Takze to vyzaduje ovela viac jodu, nez mozeme dostat v potrave.
Tj. je rozumne si ho doplnovat, podobne aj selen, zinok, vitaminy C E D-3, mikrovlakniny a probiotika.

XNX

Irén 1 - no veď preto chcem ísť račej ešte nejakej inej doktorke, na túto kde chodím vela ľudí nadáva. aspoň čo som počula tak niesu s ňou spokojní. tak chcem skúsiť ešte nejaku inu. račej nech mám dva názory

Irén 1

XNX,
ťažko sa vyjadriť či je to úplne zo š.ž.
nakolko nevieš akú máš laborku to jest TSH,fT4,fT3 a protilátky.

XNX

IREN 1 - áno to mi povedali na endokrinológii a moja obvodna mi povedala že može to byt aj z toho alebo aj z chrbtice lebo ja mam odmalička aj s chrbticou .. ale zas to že odpadam mi začalo až teraz nejak od nového roku tak som najskor len bola na infuzii a nevedeli že z čoho to až teraz že to budem mať pravdepodobne z toho.

Karolína_1 - no šak to že ja som teraz tiež nejako pribrala nie vela nejaké 3 kg ..ale schudnúť sa mi to nedarí a to chodím aj do posilky. práve preto sa bojím aby som z tými tabletkami nepriberala viac a viac. Lebo poznám aj ludí ktorý fakt dosť pribrali a už sa im nepodarilo schudnúť naspet. A inej endokrinologičke chcem íšť určite. chcela som do lubochne aj som tam vlastne objednana ale až na august a dovtedy nechcem čakať tak zbehnem asi račej nejakej tu v okoli ktora ma zoberie a dúfam že mi poradí.

Karolína_1

Ahoj,
ja som bola na tom rovnako ako ty, ale s tým rozdielom, že som neodpadávala.
Bola mi vždy zima, menštruácia cca každý 3-tí mesiac, bolo mi zle každý deň, pribrala som 10 kg za necelých 5 mesiacov. Okrem toho sa skoro objavili aj problémy s chrbticou.
Tiež som dostala na endokrinológii L-thyroxín a pribrala som ešte viac.
Nakoniec mi ho v Dolnom Kubíne zobrali, pomocou diéty som schudla 11 kg a teraz ho beriem opäť, ale už je to v pohode. Skús sa poradiť ešte s niekým, lebo Ti bude ešte horšie.