Hrcka na podnebi

Príspevok v téme: Hrcka na podnebi
Monika_Monika

Dobry den. Prosim Vas o radu. Vcera som si nahmatala jazykom tvrdú hrcku na podnebi. Nepohyblivu. Mam ju na pravej strane hore cca centimeter od zubu múdrosti tak vzadu. Ked si prejdem prstom po nej je len mierne naozaj mierne bolestivá. Mam strach co to moze byt a nakoľko som momentalne mimo Slovenska neda sa mi ist ani k lekárovi. Zub múdrosti nemam este cely vyrasteny + ta hrcka je trosku docervena a tvrdosť mozem prirovnať ako tvrdosť podnebia. Za odpoved ďakujem.

Maros7262

Takže v priebehu týždňa som si našiel ani neviem ci hrčku alebo ako to nazvať mam to na obidvoch stranách podnebia úst. A je to za posledný zubom a trocha viac do stredu podnebia. Čítal som si o tom ale neviem co to môže vlastne byť.

Pasha

Asi pred 3 rokmi sa mi urobila hrčka na podnebi. Neboli ma ale po prečítaní príspevkov sa bojím aby to nebol nejaký nádor. Čo to môže byť?

Pa3k139

Ahojte, par dni mam opuch na kraji podnebia, ale nie az tak vzadu ako Monika, priblizne na urovni zubov 6,7. Nie je to az na dasnach, iba na podnebi. Dnes sa ale trochu zvacsil, jazykom je dost hmatatelny.Neviete o co by mohlo ist? 22, fajciar. Vdaka

Marcelll

Ahoj Monika,

Nemusíš sa báť, pretože sa jedná len o neškodný a celkom fyziologický výbežok os palatinum, čiže podnebnej kosti. V blízkosi tohto výbežku sa nachádza canalis palatinus major, ktorý obsahuje a. palatina descendens, n. palatinus major; vyúsťuje ve foramen palatinum majus. Táto hrčka vznikla dráždením epitelu, ktorý pokrýva výbežok, preto je červená a mierne zväčšená. Opakujem však, že sa nemusíš báť a našiel som pre teba aj takýto obrázok, tak si pozri:

salerno.uni-muenster.de

Nájdi si na obrázku foramen palatinum minus a vedľa je ten výbežok.

lubiss

Aj ja som mala hrcku na podnebi malicka gulicka nehybala sa nic ja som ju malajak zacina ten prehod neviem ako to popisat ci jak sa to vola ked das jazyk dohora z kosti na ten maksi prechod :D...asi tyzden a pol som si po nej behala s jazykom sama mi zmizla nemam sajnu co to bolo ale zmizla tak neriesim je to cca mesiac dozadu

KamilaP

Určite to nie je rakovina. Nádory ústnej dutiny sa vyskytujú podľa mňa skôr u mužov.
Neviem síce koľko máš rokov, ale podľa mňa sa vyskytuje vo vyššom veku.