Dobrý deň :) Ja som asi pred 2-3 týždňami začala so zdravou stravou. Aspoň myslím, že je zdravá. Dohnali ma k tomu zdravotné problémy typu žlčník, HIT a zlá postava...Na raňajky mám pravidelne ovsené vločky s mliekom, na desiatu-jogurt alebo mozarellu/cottage so zeleninou,alebo jogurt s vločkami a banánom obed normálne v jedálni ale snažím sa dávať si ešte riadnu porciu zeleniny popríapde niekedy aj namiesto prílohy. olovrant ovocie alebo čo príde :D a večera podobne ako desiata.Vyhýbam sa sladkému a pijem čistú vodu.Bývam na internáte a som v škole v podstate od rána do večera. Ale mám menšie problémy s trávením...plynatosť... a teraz neivem či robím niečo zle a čo robím zle poprípade ak by ste mi vedeli poradiť čo mám ešte zaradiť do jedálnička. A ešte 1 problém kedže mám HIT tak nvm či zdravá strava sa mi s tým nekrižuje. Prosím poraďte čo mám robiť a jesť :) ďakujem :)A som v tomto amatér všetko robím podľa intuície takže ma kritzujte a pomáhajte :)
Zdravá strava a zdravotné komplikácie
jej už chápem :) Ďakujem veľmi pekne :) A to čo som jedla doteraz nemám už jesť? ako napríklad na raňajky vločky s mliekom, a potom mozarella cottage atď.. ? :) a toto si môžem robiť aj na večeru? lebo obed nestíham si takto variť :)
vitavi....tá česká stránka je super...veeeľmi oceňujem....že si dala link!
V praxi to znamená, že budeš mať vyše polovicu taniera nejaké kaše, alebo knedlíky, cestoviny, halušky a pod z clých zrn ryže natural, alebo celozrnnej múky alebo z pšena, alebo vločiek atď. Pufované chlebíky sú tvrdé a ťažko stráviteľné, najlepšie sú kaše.
Pozri príklady pani-dyne.cz
@vitavi ďakujem za názor :) ked tak uvažujem tak ja som pšenicu úplne vylúčila možno 2* do týždňa zjem 1 buchtu. Tak ak mi ešte povieš čo to v praxi znamená jesť tie obilniny tak ti budem vďačná :) a tie ryžové chlebíky a tak aj to sa ráta?
@vitavi ďakujem za názor :) ked tak uvažujem tak ja som pšenicu úplne vylúčila možno 2* do týždňa zjem 1 buchtu. Tak ak mi ešte povieš čo to v praxi znamená jesť tie obilniny tak ti budem vďačná :) a tie ryžové chlebíky a tak aj to sa ráta?
V tvojom jedálničku máš nedostatok potravín, ktoré sú čistým najlepším palivom pre bunky - obilnín.
Obilniny, ak budeš jesť neobrusované, svojou vlákninou ti prečistia tráviaci trakt a zbavíš sa plynatosti, zvlášť ak k nim pridáš zeleninu, z ktorej bude časť kvasená. Obilniny ťa zbavia i uvoľneného histamínu, ktorý ti spôsobuje problémy. Z dôvodu HIT by si nemala jesť ani banány a silne obmedziť ovocie.
Obilnín jedz okolo 60 % z celkového množstva a v každom jedle. Var si pšeno, ryžu natural, jačmenné krúpy, pšenicu, ovos, pohanku, kukuricu, amarant, quinou, teff, cestoviny, vločky, placky knedlíky a pod. Spolu so zeleninou , strukovinou, semienkami, orieškami, rybou a pod budeš mať tak pestrý jedálniček, že uspokojíš nielen svoje chute, ale i potreby organizmu.
No a junák príde sám od seba, nemusíš ho hľadať.
"Jedz" zive mäso 18-20 rocneho junaka, to ta vylieci :-o)
tak čo mám jesť? :)
Ovocie jest len nalacno inac ti to bude hnit ako aj vidis na sebe. Jes prilis vela mliecnych vyrobkov- to nie je vobec zdrave.
áno nad tým som aj ja uvažovala že či mi mlieko neškodí a ja ho jem resp. pijem skoro stále