Anorexia. Mam ju?

Príspevok v téme: Anorexia. Mam ju?
Amily

Ahooojte :-)
Chcem počuť váš názor čo si o tom myslite.Takže budem rada za každý komentar.
Začalo to v apríli 2013 vtedy som mala 89kg.A túžila som schudnúť byť chuda.Tak som si upravila stravu-nebeská som sladké,vypražane,pečivo,cestoviny proste nezdravé jedla začala son chodiť aj do fitka.Prvé kila išli dole rychlo.Cez letné prázdniny som sa dostala ku bulimii.A to takto že cez víkendy sme mi opekačky tak som jedla,no hneď išla na WC.A pracovný týždeň bol len o hladovkach.Na konci prázdnin som mala 67kg..no ja som išla ďalej.Októbri 64kg..Preskočil...Proste až do začiatku marca som kolieska na váhe 65-61kg a išlo mi to na nervy.Tak som si povedala že cez jarné praz.dám váhu na 59kg..A moje prázdniny boli take že SO,NE,PO,UT,ST,ŠT jedno jedlo denne do 200kcal.Väčšina ta jedla nemala ani 150kcal a hlavne veľa pohybu.No a piatok a sobota hladovka a to chcem hladovku aj dnes no uvidím..ale obávam sa školy ako tam to bude s jedlom...
Moja otázka:Mam Anorexiu alebo NIE ? :-)

lukatina

ak dokazes uplne hladovat cele dni tak urcite je to porucha prijmu potravy a to je o psychike. preco nejes len trosku a castejsie hento nie je riesenie.

Gima

Keď je Anna McVicararová na javisku s kapelou, vyzerá ako správna rockerka – krásna, silná a situáciu má pod kontrolou. Ale fotky toho, ako sa na nej podpísalo hladovanie, sú svedectvom pekla, ktorým si prešla. Päť rokov po tom, čo opustila nemocnicu, ich odhalila, aby si aj iné dievčatá a ženy uvedomili, že bojovať sa dá a treba vyhľadať pomoc.
Nič, len anorexia

Anna, 22 rokov, pre dailyrecord.co.uk povedala: „Je to beh na dlhú trať, ale som šťastná a zdravá. Som na seba pyšná. Pri pohľade na tie fotky si hovorím, že to nemôžem byť ja. Ale kedysi som si myslela, že som tlstá a musím schudnúť. Od desiatich rokov bola v mojom živote len anorexia. Bola som posadnutá počítaním kalórií, chudnutím a cvičením.“

Ako cieľovú váhu si dala 20 kilogramov. V najhoršom období svojho života pri výške 160 centimetrov vážila 25 kilogramov. Prežila zlyhanie srdca, trpela preležaninami a osteoporózou. Jej index telesnej hmotnosti (11,2) bol klasifikovaný ako silná podvýživa, výrazne pod zdravým rozmedzím 18,5-24,9.

Za desať rokov strávila dva a pol roka v nemocnici. „Nikdy som si nemyslela, že sa cez to dostanem, ale chcem, aby aj ostatné dievčatá vedeli, že sa to dá zvládnuť a netrvá to večne. Aj iní ľudia sa zotavili a veria si,“ dodáva Anna nádej.

Anna verí, že tento problém spôsobila úzkosť pri nástupe na druhý stupeň. Trpela záchvatmi paniky a bývalo jej zle, a tak si povedala, že keď nebude jesť, nebude ani zvracať. Obmedzila sa teda v jedle. „Dala som si pol sušienky na raňajky, obed v škole som vyhodila, a zakaždým som na večeru zjedla menej a menej,“ spomína si Anna.
Anorexia

Rozrušená matka Catherine a otec Jim sa snažili, aby presvedčili svoju dcéru k jedlu. Aj tak však skončila v nemocnici. Lekári jej dávali len dva týždne života. Anna bola napojená na infúzie, vďaka čomu dostávala výživné tekutiny priamo do žalúdka. Pomaly sa dostávala na normálnu váhu. Jej rodičia a lekári sa tešili, no Anna bola vydesená z priberania.

Pomoci sa jej dostalo aj na psychiatrii v Glasgowe, kde strávila osem mesiacov. Celý čas ju sledovali, aby sa správala zdravo. Sama bola len v sprche, kde skákala, a večer robila 3000 brušákov. Len, aby príliš nepribrala.
Ďalší pokus o liečbu

„Som jedináčik, čo všetko zhoršilo. Bolo to peklo pre mojich rodičov. Ale nerozumela som im, keď hovorili, že ak nepriberiem, zomriem. Myslela som si, že som v poriadku,“ spomína si na ťažké obdobie mladá žena.

Vo veku 16 rokov skončila u špecialistu na súkromnej nemocnice v Huntercombe Edinburgh, kde strávila desať mesiacov. Štyri týždne žila len na vode, no aj tak mala dosť energie na cvičenie. Anorexia jej vraj dodávala adrenalín. Srdce už nevládalo a Anna bola na invalidnom vozíku, no aj tak cvičila.

Zlom nastal pri kolapse. Anna bola v bezvedomí dvadsať minút, a jej telo nezvládalo po rokoch podvýživy bojovať. Keď sa prebudila, povedala si, že už tým nikdy nechce prejsť. Nabrala váhu a teraz je na hodnote 60 kíl a užíva si chutné jedlo.

Cvičí zumbu, no jej fitness režim je stále pod kontrolou. Sebavedomie jej podporil aj spev v kapele s pevnou fanúšikovskou základňou v Glasgowe, Edinburghu a Ayrshire. „Keď som začala spievať, všetky moje obavy sa rozplynuli. Nemyslím na to, ako vyzerám. Mám aj zlé dni, ale už nikdy sa nechcem vrátiť tam, kde som bola. A chcem, aby aj ostatné dievčatá vedeli, že sa dá nad anorexiou vyhrať,“ dodala Anna.

Gima

Tie orgány, ako pečen, žaludok, slinivka, pankreas... a v neposlednom rade aj mozog, sú závislé od prijmu potravy, polievok, čaju a vody. Uvedomte si, že týmto odmietaním stravy ohrozujete svoj život a životy vašich priatelov a príbuzných.
Anorexia sa odborne nazýva mentálna anorexia - čiže sa jedná ubytok vahy, ale aj o úbytok mozgovych funkcii. Ak chcete skončiť ako sušená zelenina s demenciou je to vaša vec. No mali by ste v prvom rade myslieť na rodičov, ktorí sa o vas staraju. C mladom veku nie je dobre držať dietu, telo je vo vývoji, čiže potrebuje dostatok živín zo zeleniny a ovocia aj z mesa.
Na výpočet správnej vahy sa používa vzorec

Aký máte index? Nemáte nadváhu?
cm

Počíta sa prostedníctvom vzorca:

BMI hodnota = Hmotnosť v kg : (výška v m)2

BMI hodnota nie je celkom presná. Platí pre priemerného dospelého človeka. Neplatí pre deti, mládež do 18 rokov, tehotné ženy a športovcov. Presné číselné hodnoty vám môže vypočítať len lekár na základe vyšetrenia.
BMI Muži Ženy
Podváha pod 20 pod 19
Normálna hmotnosť 20-24,9 19-23,9
Nadváha 25-29,9 24-28,9
Obezita I. stupňa 30-34,9 29-33,9
Obezita II. stupňa 35-39,9 34-38,9
Obezita III. stupňa nad 40 nad 39

Dôležitú úlohu zohráva aj obvod pásu, krvný tlak, cholesterol či dodržiavanie zdravej výživy. Čím je výsledok vyšší, tým je človek na svoju výšku ťažší. Za normálne hodnoty sa považujú čísla od 20 do 25.

lulianka

Si to urobila hlupo
Ked potrebujes schudnut, tak nie drasticky.Mala si sa isť poradit. ako.
Chudne sa pomaly aby si sa neposkodila, aby si mala dostatok latok. napr.pri 164 cnrozptyl 51:9-69,5 kg priemer 60,10.Ale každy a inu konstituciu.niekto je prirodzene chudy a nic sa nedeje a ini je okruhly a nic sa nedeje.Porozmyslaj.Myslim že tvoja vaha nie je dobra.
Chudnutie nie je o tom že nemaš jesť ale sa viac hybať, ale nie do extremu a vyhodiť,
časte jedenie nezdravych jedal.Veď si možeš poškodiť organizmus.
Keby hluposť kvitla, tak niektorí sú na strome.Zlata stredna cesta.
Keď sa zamysliš tak organizmus by ti mal povedať ,čo je dobre pre teba.Maj sa pekne.Aky to malo zmysel

Ana (Anorexia)

ahojte chcela som sa vas opytať či mam anorexiu najprv som zhodila 3 kila potom 5 a potom 10 zo začiatku som bola zavisla a vobec som nechcela nic jest no na zaciatku to bolo dobre ale ked si chuda ako šparatko ale je to pekne a som baletka ale niekedy chodim aj na modelovanie

SiMoNAa

ahoj :) zdá sa že ty stým nechceš prestať a si veľmi rada keď ti niekto hovorí či ti hrabe a že máš bulímiu a že si strašne chudá. Možno sa mýlim ale podobne som bola na tom aj ja. Hladovala som,cvičila len aby mi niekto povedal že som chudučká a mala by som pribrať. Páčilo sa mi keď sa niekto o mňa zaujímal a bál sa o mňa. Ale potom to nabralo grády a každý ma ohováral že som anorektička a patrím na psychiatriu. V škole keď ma nútili nasilu jesť a pritom sa na mňa všetci pozerali. Z 58 kg som mala 45 kg a povedala som si že ak budem mať 36 kg tak prestanem. Chvála Bohu že som nejak presvedčila rodičov že to som schudla cvičením lebo by som počúvala prednášky isto aj celý deň. Prestala som s hladovaním už ma nebavilo každý deň sa sťažovať aká som tučná. Nechala som tomu voľný priebeh začala som poriadne jesť a teraz mám 48-9 kg a som šťastná mám väčšie prsia a aj zadok čo sa páči chalanom :) prosím prestaň s tým neznič si život ja veľmi ľutujem že som sa tak nenávidela pretože mi to ostane navždy ten pocit že nie som dokonalá a musím schudnúť. Pozerávala som videá o anorexii a veľmi som chcela vyzerať ako ony-chcela som byť chorá teraz to ľutujem.

Amily

Teraz to je take zaujímavé.Nevažila som sa už pár dni.Rozhodla som sa že si dám pár týždňov pauzu od any/mii.Budem sa len správne,zdravo stravovať pokúsim sa no a samozrejme aj pohyb.Tak snáď niečo schudnem a keď nie tak dufam že nepriberem..

katrin0909

Neviem kam dnešný svet dospel. Vačšina mladých báb má neskutočné komplexy zo svojej postavy. Áno nehanbím sa priznať že aj ja. Som chudá a vadí mi to lenže denne stretávam velmi vela báb , velmi vela chudých báb a upokojím ssa. Najviac ma mrzí že všetky s peknou postavou chcu schudnut a čo je ešte horšie vadia im velke zadky atd. Každá by chcela mat dokonalé miery 90 60 90 a byť ako barbie. Každá druhá si na seba nanesie tony make-upu a myslia si že aké sú krásne. Krása spočíva v prirodzenosti , každá žena je krásna svojím sposobom či už má 90 kg alebo 40kg. Treba sa so svojou postavou uspokojit. Ja som to nedokázala stále sa snažím pribrat ale nechala som to tak. Ak sa niekto necíti dobre ked je tučný alebo chudý okay.. Schudnut par kg a vylepšit si postavu lenže netreba to nechat zájst do takých extremov. 200kcal ? to ako vážne ? Porozmýšlaj nad sebou :)

Milky

Ahoj,
to mala byť len rečnícka otázka? Lebo ak nie, tak si na tom dosť zle a to nie len s poruchou príjmu potravy. Len si uvedom, čo si napísala. Denne príjem cca 200kCal..