Nizky cukor v noci

ninka1003

A co by sa stalo, keby mal partner nocnu hypoglykemiu a ja by som nebola pri nom, aby som mu podala cukor alebo glukagon?

lombardo1981

Nočná hypoglykémia môže mať niekoľko príčin:
vyššia dávka nočného inzulínu (toto môže vyvolať taký paradox, pretože môže rozvinúť tzv. Somogyiho efekt, obranná reakcia organizmu a začnú sa vylučovať hormóny ako je napríklad kortizol, adrenalín či glukagón a to zvýši glykémiu natoľko, že dôjde ku hyperglykémii)
fyzická záťaž počas dňa má za následok zvýšenú citlivosť inzulínu a taktiež, že svaly na svoju činnosť požadujú viac glukózy, keďže ich zásobný glykogén je vyčerpaný (toto sa môže sa stať napríklad aj pri cestovaní alebo počas horúcich dní)
vynechanie alebo zjedenie druhej večere v inom čase ako obvykle, choroba, pitie alkoholu
Najskôr by bolo dobré zistiť, či netreba upraviť nočnú dávku inzulínu. Samozrejme nevynechávať druhú večeru, kontrolovať si hladinu cukru pred spaním a keď je príliš nízka dať si niečo malé (samozrejme primerane hladine cukru... alebo rovno), vyhýbať sa aktivite pred spaním, vyhýbať sa alkoholu (najmä v noci).
Najlepšou prvou pomocou je dextróza (alebo hroznový cukor). Pri závažnejších stavoch sa používajú aj injekcie glukagónu (je to hormón, ktorý vyvolá uvoľňovanie glukózy v pečeni, čím dôjde k zvýšeniu glykémie).
Veľmi častou príčinou hypoglykémie (pri liečbe inzulínom) ako takej je, že množstvo inzulínu nie je primerané množstvu prijatej energie. Napríklad, ak niekto začne držať diétu, mal by aj znížiť množstvo prijímaného inzulínu (samozrejme po konzultácii s lekárom).
Možno by bolo dobré aj prehodnotiť, kde sa ten nočný inzulín pichá. Keďže sa zdá, že hypoglykémia celkom súvisí so subkutánnou aplikáciou do brucha, kde je absorpcia rýchlejšia ako v stehne či sedacom svale.

RNG

Cukor vyraba nielen pecen, ale aj oblicky. Ked jes jedla s nizkym glycemickym indexom , tak sa ti cukor z nich uvolnuje dlhodobo a postupne. Takze je nizsi narok na branie inzulinu celkove aj mensie vykyvy hladiny cukru v krvi.
Tu mas obsiahle tabulky na rozne jedla
ajcn.nutrition.org
tu ti dam aj take jednoduchsie a skratene
www.health.harvard.edu
Glycemic load je celkove mnozstvo cukru, co sa z jedla vyluci nakoniec dokopy,
glycemicky index ti povie, ako rychlo sa to vylucuje v pomere ku cukru.

ninka1003

ahojte,moj priatel ma diabetes typ1 uz 6 rokov,a stava sa, ze mava nocne hypoglykemie. Vtedy mu dam cukor a ovocie, inak by si nevedel pomoct sam. Planujem navstivit rodinu na 10 dni, ale bojim sa, co by sa stalo, keby mal vtedy priatel hypo a ja by som nebola pri nom. Pocula som, ze keby upadol do komy, ze telo potom automaticky hlada rezervy cukru a ze sa clovek prebudi sam. Ale velmi tomu neverim, lebo ked ho vidim v stave hypoglykemie, boli ma srdce a neviem si predstavit, ako by si pomohol sam. Dakujem vopred za vase rady a skusenosti.

misa0666

My sme si pichavali taktiez perom nocny inzulin, no kedze na pere sa nedaju nastavovat mensie jednotky stale do organizmu ide viac inzulinu ako je potrebne... často sa opakovali hypoglikemicke soky... po prechode na pumpicku je to uz v poriadku .. :)
a na zvysenie cukru ... ak je nutne rychlo zvysit cukor najlepsi je med... ale dobry je aj maltodextrín ...

Imes

Zdravím ťa,

Moja mamina má cukrovku a tiež mala tento problém, ale potom si objednala z firmy Tachyon prípravok Anti D a zabralo jej to a hlavne vyrovnalo hladinu cukru v krvi...takže teraz spí ako bábätko...keby si si ich chcela pozrieť -odkaz odstránený-, všetko majú prírodné

RNG

eng, je pravda je DM-1 potrebuje dodat inzulin tj tam sa tomu neda vyhnut. Ale da sa brat pomaly ucinkujuci inzulin takze skoky nie su take velke a davat si pozor,,aby si mal hladinu skor vyssiu v krvi, ako nizsiu Vyssia hladina nie je natolko nebezpecna, ako nizsia.
A treba jest jedla s nizkym glycemickym indexom, kde sa cukor uvolnuje dlhodobo a v mensich davkach, takze natolko jeho hladina neskace v krvi a vtedy treba menej inzulinu .
A podpora pecene na tvorenie cukru tiez nie je zla myslienka, lebo tato tvori cukry z bielkovin(neoglucogenesis) tiez dost pomaly ale podla potreby, takze tak isto reguluje cukor v krvi, aby nepadol prilis nizko.

eng

RNG, Ty ako diabetik s diabetom typu 2 si môžeš dovoliť nepoužívať inzulín. On ako diabetik bez vlastnej produkcie inzulínu NIE!

RNG

Clovek si musi sam zistit spravne davky inzulinu a nebat sa tak velmi vyssich, nad 6.5, ako nizkych. Pri vyssich to sice pre telo nie je zdrave, ale aj 20 ta nezabije, ale pri 2.5 ti moze zacat odchadzat mozog a mozes upadnut do komy. A to rapidne. Ked sa ti to stane v noci, do rana mozes umriet alebo zostat dlhe roky v kome s poskodenym mozgom, tj zit ako zelenina.
Takze velmi opatrne s tym inzulinom, radsej uzivat len pomaly, ako rychlo ucinkujuci.
Ja ako,cukrovkar DM 2 uz dlhe roky, inzulin nepouzivam prakticky vobec, pouzivam len rozne doplnky na znizenie cukru v krvi a posilnenie cinnosti a regeneraciu pankreasu. Samozrejme znacne obmedzujem sacharidy a keby som viac cvicil tak nepoterebujem sa vobec obavat zvyseneho cukru. Takto, kedysi az vyse 20 v spickach dnes ho mam od 6 do 11 pocas dna a s doplnkami proti poskodeniu tela vysokymi hladinami cukru zijem bez problemov uz dlhe roky.Tj sa mi funkcia pankreasu ciastocne zlepsila, alebo mam lepsiu inzulinovu ucinnost na otvaranie glukozovych mostikov do buniek, alebo aj oboje.