Ahojte, na uzv, aj na amniocenteze mi zistili, ze cakam dieta s Downovym syndromom. Neviem, co robit. Napiste mi prosim len, ci by ste si taketo dieta nechali, alebo si ho dali vziat. Prosim len to, ziadne poucenia, moralne zasady, NIC, prosim, len ci ano nechali, alebo nie nenechali. Dakujem vam, je to len na mne, pytam sa len cisto pre info...
Downov syndrom - nechat si dieta?
bolo by to tazke ale volila by som UPT :-(
My máme v rodine dievča s Downovým syndromom, je to moja sestrenica ... Teta ju čakala dosť mladá, a takisto vedela dopredu že bude mať DS, a to bolo už dávnejšie . Ale rozhodla sa nechať si ju... dnes je z nej úžasná 23 ročná žena, je tak veľmi inteligentná, že keby ste nevideli jej telo ( ktoré samozrejme nesie známky DS) a rozpávali sa nou, tak by ste ju nerozoznali od "normálneho" jedinca. Učíme sa od nej celá rodina, a moja teta sa stala vzorom pre xy ludí. Je to úžasná osoba, a hovorí, že najskôr mala depresie, v podstate ju prvé 2 roky vychovávala s takými zvláštnymi depresívnymi emóciami, no dnes hovorí, že krajšie a úžasnejšie dieťa si nevie predstaviť. Sesternica navštevuje denné centrum pre hedikepovaných, vychodila špecálnu školu, tancuje, občas robí rozhovory do miestnej televízie :) :) ... je to proste jedna inšpiratívna, charizmatická osôbka , od ktorej by sa mohlo veľké percento populácie učiť životu, láske, radosti a dokonca takému ľudkému uvedomeniu . .... akokoľvek sa rozhodneš, držím ti veľmi palce, budem sa za teba aj tvoje bábätko modliť :)
porod, a daj ho do hniezda zachrany.
CHapem ze si vo velmi tazkej situacii,my sme sa niekedy rozpravali doma ,ze aky je zivot s takymto dietatkom trapenim,ale poznam deticky osobne aj nas lekar ma dcerku a je vemi sikovna,zlata ,stastna je ich slnieckom...a vobec ju nikto neberie ako postihnutu a raz dosla dcerka zo skoly studuje socialnu pracu a mali nejake cvicenia a sedli v kruhu a rozpravali si vselijake situacie aj ohladom takto postihnutych deticiek,pribehov zo zivota a jedna spoluziacka tam rozpravala,ze ma taku dcerku a cely ich pribeh a rozpravala to s takmm stastim v hlase,ze je pre celu rodinu pozehnanim ze obohatila ich zivot, ze nie ony davaju jej ale ona im dcerka hovorila,ze ich to uplne zahanbilo,a plakala ste aj doma,ze uplne iny rozmer dala do toho jej pohladu na takyto zivot.Vsetko zavisi,ake mas manzelstvo ,ci drzite spolu ako rodina,ci stojite pri sebe za kazdych okolnosti ja sama neviem akoby som sa zachovala,ale myslim si ze by som si to nechala ,lebo by ma zhryzali cely zivot vycitky...Ale je to tvoje rozhodnutie a prajem Ti aby si to vyriesila tak ako to citis srdcom...
zalezi od okolnosti, kolko mas rokov a kolko uz mas deti?
ja osobne by som si asi nechala. tie deti vedia byt velmi vdacne. ale zasa zazila som aj integrovanu skolu s velmi zlym downikom :-(, vsetky deti vyrusoval.
je to velmi tazke rozhodnutie. si silny clovek, ked si pred neho postavena, slabym ludom sa taketo veci nestavaju, lebo by ich nezvladli
co sa tyka toho ze "dusa si vybera telo" sa da lahko spochybnit napriklad existenciou ludi ktori su presvedceni ze sa narodili s nespravnym pohlavim. a to ze su o tom zrejme dost silno presvedceni potvrdzuje aj fakt ze realizacii tejto zmeny nevahaju cokolvek obetovat. ale to uz je dost od temy, tak pardon.
dakujem za nazory, nebudem odpovedat kazdemu zvlast, lebo kazdy z vas ma v nicom pravdu a s kazdym z vas v niecom suhlasim... A zacina byt zaujimava tato vasa diskusia :)
Neviem, ako sa rozhodnem, su momenty ked som rozhodnuta pre jedno a nasledne zas pre druhe... Uz to, ze tak vaham nie je asi dobre, ale nikdy pred tym by som nepovedala, ze to bude take tazke... mala som na to vyhraneny nazor.
MultiLevel trochu divne s tou dusou :D kebyze moja dusa si vybrala moje telo kvoli nejakemu osudu a chcela sa v nom narodit, co jej vyslo a chce v nom prezit co jej vychadza a mozno chce aj umriet co jej nemusi vyjst lebo pokial budem na starobu nevladny tak som za to aby som bol usmrteny eutanaziou, potom to nejako nezapada do tvojho scenara. ci? :D
Prezyvka, zaujímavé. :)
philips statisticky a technicky ta neprezije pokial neumries na nejaku autonehodu alebo vaznu chorobu.