vyber vysokej skoly - katastrofa

Príspevok v téme: vyber vysokej skoly - katastrofa
Marianka

Prajem vam krasny den. Uz o rok ma caka vyber vysokej skoly. Chodim na obchodnu akademiu a cela rodina si praje, aby som isla na vysoku ekonomicku. Ja som si vsak obchodnu akademiu nevybrala. Bola som donutena ist na nu zo zdravotnych dovodov (svaly mi pracuju na 40%). Rodina ma nuti, aby som si vybrala ekonomicku fakultu v Presove (odtial pochadzam). Ja nechcem. Bavi ma slovensky jazyk a chcela by som skusit zurnalistiku alebo masmedialnu komunikaciu. Rodina mi vsak vravi, ze na kazdu inu skolu mimo ekonomickej prijimacky neurobim. Hrozne sa bojim, co mam robit? Mam depresie z matematiky (na ekonomickej fakulte je jej pozehnane), ja jej proste nerozumiem. Ako presvedcit rodinu, aby ma nechali slobodne sa rozhodnut? V jednom kuse si hudu, ze ja na ekonomicku fakultu pojdem a moze ma aj roztrhat a proste na nu pojdem. Aj keby ma za usi tam dotiahli. Co robit? Mam hrozny strach z toho, ze budem musiet ist na ekonomiku. Uz od utleho malicka som chcela ist na zdravotnu skolu, ale vsetci sa na to vykaslali a nikto sa neunuval ani mi len povedat, ze na aku strednu skolu mam ist. Preboha, pomozte mi. Ja sa zblaznim... :o(

igris

ahoj Majka :), tusim ti to vasi neulahcuju a budes musiet byt ty ta dospela , ktora si to sama vyriesi. O to vacsiu budes mat radost ked svoj si realny realny sen splnis. Ty musis vediet co fyzicky zvladnes, vzhladom k tvojej chorobe. Suhlasim s damaxy aby si poziadala svojich surodencov o pomoc, aby ta podporili ked to budes potrebovat. Urcite aj oni mali podobne skusenosti s nimi ako ty, tak ta urcite pochopia. Drzim ti palce :)

damaxy

Vieš nemala by som nahlas,ale vela chlapov to aj tak nečita.Tatuškovia su na dcéry,nešla by tá cesta tadial,chlapi su trošku samolubi a daju sa spracovat.To slabšie a mudre ženy vedia využit vo svoj prospech

damaxy

som dáma xy.V prvom rade sa upokoj,ludovo povedané maš nervy v z...u.Ale toto nič nevyrieši.Sloboda a nezávislost idu ruka v ruke.Teba momentálne živia rodičia,to znamená koho chlieb ješ toho piesen spievaj.Oni určuju mantinely,kolko ti dovolia a čo ti dovolia.Ja vidím takéto možnosti,bez slova prikývneš a oni ti daju to čo potrebuješ.Urobíš si po svojom a oni to za strašného kriku a výčitiek prežiju a tretia možnost vyženu ta z domu.To je o slobode, slobode tvojho rozhodnutia.Aj slobodne niest nasledky.Prv než odideš z domu si budeš musiet nájst prácu,ktorá nezaručujem či bude ta bavit a najst ubytovanie.Ked budeš mat peniaze staneš sa nezávislá.Len neviem či ich budeš mat dostatok.Su možnosti odist aj do zahraničia pracovat ale neviem či ty to mozes,tam počitaj, že budeš sama na všetko.Prečítaj si to niekolkokrat pomaly a začni špekulovat čo je najlepšie a ako k tomu príst.Proti nepriatelovi nemozeš bojovat,musíš sa sním spojit.Vlasy ti budu dupkom stat,ale pre seba to musíš urobit.Nemozu ti pomoct surodenci.Získaj ich na svoju stranu,povedz im uprimne,o tom čo chceš.Ved nech sa v rodine neopakuju rovnaké povolanie,lebo namiesto rodinných stretnutí budete mat pracovné porady,ktorým rodičia moc nebudu rozumiet.Vieš majka teraz musíš rozmýšlat na plné obrátky,lebo sa jedná o teba.Nemotaj sa stale vetou,že tam nechceš íst ,ale rozmýšlaj ako tam kde chceš ako sa tam dostaneš.Skust príst na aspon niečo malilinké, dobre?

Marianka

ahoj damaxy, dakujem, ze si odpisal. otec sa na mna vykaslal, mama so mnou nerozprava o takychto veciach. a to preto, ze ked si chcem povedat svoj nazor, som pripad pre psychiatra... k psychologovi som chodila, ale mala som pocit, ze na mna tlaci. ale ako som ti uz napisala, tak myslim, ze vyhladam psychologa. lebo inak sa zblaznim. viem, ze sa musim stat sama slobodnou, ale ako??? ved v kuse sa mi bud vyhrazaju alebo inak ublizuju. oni mi chcu dobre, ako hovoria, ale neuvedomuju si, ze ma to boli. ja to skusim. co sa tyka vysokej skoly, jedna sestra je DOKTORKA PEDAGOGICKYCH VIED, druha sestra skoncila BAKALARA, treti brat studuje SOCIALNU PRACU na VS, stvrty brat je na EKONOMICKEJ UNIVERZITE v Kosiciach, ja som piata a VS ma caka a siesty brat je prvak na GYMNAZIU. tak ako ma nutili chodit do hudobnej skoly (7 rokov), tak ma nutia aj tu. viem, ze VS sa mi zide, ale to je uz privela. mama VS nema. nemohla studovat, lebo rodicia jej to nemohli z financnej stranky umoznit. bojim sa...

damaxy

ked sa ti vyhrážaju psychiatrom ukaž im tašku so zbalenými vecami a povedz možme íst.To uvidíš dvoch zlaknutých.Ked sa ti oni vyhrážaju,že ta tam zavru a mysleli na to čo povedia ludia ked sa to dozvedia,hladaj si aj ty majočka zbrane podobné tých im.Možno im to dojde.Oni maju VS,ked to tak chcu od teba?

damaxy

Majka, v živote je najlepšie slobodným a nezávislým.Ale k tomu sa musíš dopracovat sama.Neviem čo si urobila rodičom ze ta namiesto podpory tlačia do zeme?Nie si prípad pre psychiatra,to že maš tužby a sny je normalne.Skoda len ,že nemáš pri sebe niekoho kto by ti pomohol ich naplnit.Ved psychiater je za odmenu,je to jediný lekar ktorého poznám a ktorý ta vypočuje dokonca.Mrzí ma že ludia dehonestuju ich robotu a pacientom sa vysmievaju.Keby každý zažil jednu depresiu a dostal sa z nej vtedy by to ocenil a hlavne pochopil o čom je psychické ochorenie.Depka a zlá nalada su dve ooodlisné veci.nemás priatelov,ktorý by ta aspon vypočuli?Odmietaš psychiatra a čo psycholog,v tvojom prípade sa mi zdá vhodnejší.Niekde na našom som videla aj telef.poradnu asi nadepky kedy prestanete alebo psych.som na dne.Skus to pohladat.komunikaciu s rodičmi rozhodne tiež preliečit.Maju na teba čas,čo rozhovory,myslim také v klude existuju vobec?

Marianka

a este nieco: ak sa pre nieco rozhodnem, co sa im nepaci a co neschvaluju, tvrdia, ze som psychopat a patrim na psychiatriu. Tvrdia to odvtedy, odkedy nastal konflikt som psychiatrom v nemocnici. Mala som bolesti brucha, vysledky boli OK a lekari si mysleli, ze simulujem. Tak zavolali psychiatra. A ja som sa vtedy "zrutila". Isla som hned domov z nemocnice, ale odkedy zistili, ze mam strach zo psychiatrie, tak vzdy, ak neurobim co chcu, vyhrazaju sa mi nou. Mam uz vsak 18 a podla zakona ma nemozu nikam bez mojho suhlasu poslat. Na ziadne vysetrenie. To, ze som psychopat si myslia aj vtedy, ak som napr. chora a zavriem sa s 1 l caju do izby a nemam na nijake jedlo chut. Vycitaju mi vtedy, ze vraj som anorekticka a ze je to PSYCHIATRICKA choroba a ze patrim na PSYCHIATRIU. Co mam robit s tymto? To uz nikdy nebudem mat pokoj??? Prosim pomoc. Ak je tu aj nejaky odbornik, uvitam. Ale aj laikov. Dakujem vopred. PS: Len ziaden psychiater... :o)