Mentalna anorexia, poradte rodicom

Príspevok v téme: Mentalna anorexia, poradte rodicom
amulet

Hospitalizovat ci nehospitalizovat, ak ano kam a co vsetko nas caka? Ake su liecebne postupy, co som citala sa mi zda naozaj dost razne. Prosim poradte mi, mam 12 rocnu dceru ktora sa pol roka lieci na mentalnu anorexiu, ale zatial bez uspechu. Nenavidi sama na sebe asi vsetko a uz nevieme ako jej pomoct. Vyskusali sme nemozne,,je to len kopec slubov a aj ked sme na zaciatku nemocnice odmietli zistujeme, ze nas uz asi nic ine nezostava, pretoze nevieme ako dalej. Dcera ma len 30,5kg a skoro vobec nepribera aj ked papa 6x denne.Ma depresie, je bleda a strasne moc na nas naviazana, preto sa bojime ju niekam zavriet,,,
Berie aj antidepresiva, ale je z nej uplne niekto iny,,stale sa sama seba pytam kde som urobila chybu,,
Ak mate niekto skusenosti s tymto problemom,,prosim napiste mi,,,

andrea000

Dobrý deň, prosím Vás aby ste venovali chvíľku svojho času vyplneniu tohto krátkeho dotazníka, budem Vám vďačná. Ďakujem. :)

docs.google.com

andrea000

Prosím o vyplnenie môjho krátkeho dotazníka, kvôli školskej práci. Veľmi mi tým pomôžete ak tomu venujete chvíľku svojho času. Ďakujem. :)

www.survio.com

bambi31

Pekný večer, nie som rodič, ale som dcéra a viem ako môj otec veľmi trpel, keď ma videl zmietať sa v anorexii a neskôr v bulímii, s odstupom času môžem povedať, že to že ma nasilu zobral na oddelenie porúch príjmu potravy bola tá najlepšia vec akú mohol v tej situácii spraviť. Mala som necelých 38kíl pri príjme. Liečba trvala pol roka kým moja váha nedosiahla 50, čo je minimum. Prístup sestier a lekárov bol veľmi príjemný, do ničoho nás nenútili, bolo to všetko na nás. samozrejme zobrali nám mobily a zostavili motivačný plán, denný harmonogram a vychádzky. Zo začiatku návštevy neboli vôbec povolené, ale aj to malo svoj zmysel. ak máte otázky, rada vám na ne zodpoviem. Je čas konať, kým nebude neskoro, keď to neide dobrovoľne musíte nasilu, raz vám za to dcéra poďakuje.

lombardo1981

A smiem sa spýtať z akých časopisov? Pretože si to asi neuvedomuješ, ale podľa textu sa dá zistí, odkiaľ pochádza zdroj skopírovaného textu.
Už som ti to raz napísala. A nielen ja, že tvoje odpovede nesúvisia s otázkou. A v témach, kde sa rozoberá PPP diéty a podobné žvásty nepatria. Ak tak veľmi chceš pomáhať, tak si konečne vstúp do svedomia a nenapíš dievčine, ktorá hľadá kamarátku na boj s PPP, aby pila acidofilné mlieko.
TU NEJDE O KRITIKU ALTERNATÍVNEHO NÁZORU, ALE O KRITIKU NÁZORU (KOMENTÁRA), KTORÝ NESÚVISÍ S POLOŽENOU OTÁZKOU ČI PROBLÉMOM. Vieš aký je v tom rozdiel?

Gima

Nespamujem iné názory, len sa delím s vami o zaujímavé články. Ked to aj niekedy bol názor iného lekára, tak tie články už nekopírujem. To, čo tu dávam mám z iných časopisov. A nehanbím sa. Nechcem sa znížiť na tvoju uroveň. Na to fakt nemam. Ja sa radšej učím od odborníkov a chcem sa s tým podeliľ s tými, čo o to majú záujem. Ty to určite nebudeš. Ospravedllň moju nedokonalosť, ale ked máš potrebu stále niekoho dirigovať nájdi si iný objekt

lombardo1981

Gima, pýtam sa ťa takto otvorene. A myslite si čo chcete. Ty si akože úplne kompletná? Spamovať témy s odpoveďami, ktoré s otázkou vôbec nesúvisia?

Gima

Sacharidy sú zdrojom energie pre svaly a mozog. Telo ich využíva na doplnenie glykogénu vo svaloch a pečeni. Správne načasovanie môže výrazne ovplyvniť výkon športovca, ale aj celkové zdravia jedinca.

Glukóza (energia pre telo) je základný jednoduchý sacharid, ktorý sa vstrebáva rýchlo a telo ho nemusí rozkladať ako iné sacharidy (fruktóza, škrob..). K monosacharidom patrí aj fruktóza a sorbóza. Poznáme aj oligosacharidy, kde patria sacharóza, laktóza či maltóza, ale aj polysacharidy tvorené množsvom monosacharidovych jednotiek - škrob.

DELENIE SACHARIDOV
Podľa množstva vody a vlákniny, ktoré v sebe obsahujú:
a) Nízko koncentrované (zelenina, ovocie) – obsahujú veľa vody, vlákniny, vitamínov a minerálov, ale menej energie – pomalé sacharidy (najmä zelenina).
b) Vysoko koncentrované (zemiaky, ryža, ovsené vločky, pečivo, cestoviny, ...) – obsahujú málo vody, ale veľa energie. Ich úlohou je dodávať telu energiu na vykonávanie práce. Keďže ich glykemický index je vysoký a rýchlo sa trávia, treba ich kombinovať s vhodnými tukmi (olivový olej, vlašské orechy, obyčajné maslo, ...), zeleninou a s pomalšie stráviteľnými bielkovinami (tvrdé syry, tvaroh, cottage, ...).

Podľa glykemického indexu (GI):
a) Nízko glykemické (pomalé) sacharidy (do 55 GI)
b) Stredne glykemické sacharidy (56 – 69 GI)
c) Vysoko glykemické sacharidy (viac ako 70 GI)

Glykemický index a glykemická nálož
Glykemický index nám určuje ako rýchlo sa budú sacharidy vylučovať do krvi a tráviaceho traktu. Čím je GI nižšie, tým je lepšie a znamená pomalšiu absorpciu. Ak je sacharidov naraz príliš veľa (vyššie GI), hormón inzulín sa postará o zníženie energie v krvi (glukózy) tak, že ju uloží v podobe tukových zásob. Správne pridanie bielkovín a tukov pomôže GI sacharidov znížiť a spomaliť ich vyplavovanie do krvi, čo zaručí dlhšie využitie potrebnej energie bez ukladania nepotrebného paliva, ktoré by zapríčinilo spomínané priberanie tuku.

Dôležitejšie ako glykemický index je glykemická nálož (GL), ktorá nám ukazuje množstve sacharidov v potravine, na rozdiel od glykemického indexu, ktorý nám ukazuje ako rýchlo sa sacharid dostane do krvi. Znamená to, že potraviny s rovnakým GI na 100 g majú rozdielne množstvo sacharidov. Napr. ovocie, i keď má vyšší glykemický index, z veľkej časti obsahuje vodu, čo mení veľkosť GL v porovnaním s napr. pečivom v tej istej GI kategórii.

Gima

Kupte jej psíka alebo mačičku aked uvidí, že aj ony, teda každý tvor potrebuje potravu, aby prežil. Možno si aj ona uvedomí, že bez stravy a príjmu vody zomrie. Prehodnoťte stravu v rodine, možno jej vyhovuje niečo iné a ľahšie strávitelné. Deti po chorobe majú oslabený tráviaci trakt a stačí im napríklad ovocny jogurt, jablkový kompot, varená mrkva s hráškom a ryža, dostatok vody, čaju, džusu. Krupicová kaša s jogurtom, jogurtovy nápoj. Nezabudnite na acidofilné mlieko, ktoré vyrovnáva kyseliny v žalúdku. Špenát, varená kukurica a pod.

zdena86

určitě je potřeba začít u sebe, ale na druhou stranu je potřeba odborná pomoc! určit BMI www.lekarplus.cz (BMI není 100%, ale orientačně může posloužit). v případě, že vychází podprůměrné hodnoty je dobré navštívit lékaře, který vám doporučí psychologa nebo psychiatra.