Ako to je? Cesta za šťastím - hľadanie

Príspevok v téme: Ako to je? Cesta za šťastím - hľadanie
LeSante

Ked robim dobre, dobre sa mi zakonite vrati? Alebo prenechavam tuto karmu mojim detom/ vnucatam? Taktiez mam karmu od svojich rodicov, prarodicoch, praprarodicoch?

Alebo ma kazdy clovek len akusi "osobnu" karmu? Dokazem si "zlu karmu" ocistit? Ked si ju "ocistim", vsetko sa zmeni?

Ako to, ze ludia, ktori druhym ludom skodia, si ziju stastne? Vrati sa im to? Vsetko sa vracia?

A ako to, ze ludia, ktori nerobia nikomu nic zle sa trapia? Moze to byt preto, lebo priamo nekonaju dobro? Ale ako to, ze sa takym ludom deju castokrat hrozne veci, ked priamo necinime zlo?

Existuje v tom akasi rovnost (konas dobro=vrati sa ti dobro, konas zlo=vrati sa ti zlo)?

Alebo si azda vsetko do zivota pritahujeme (myslienkami, naladami,pocitmi,..)?

A co osud, vsetko je "dopredu naplanovane"?
Deje sa nam vsetko z nejakeho dovodu? Pre "vyssi zamer"?

Do akej miery dokazeme ovplivnit svoj zivot?

Dokazeme byt stastny?

Vie byt stastny i clovek trebars s dlhmi?

Nakolko sa viete odputat od "vonkajsieho, materialneho sveta"?
Je to iba zalezitost nasej mysle, ega?

A na zaver, co pre vas znamena "byt stastny"?

budem rada za kazdy prispevok, kto nechce odpovedat, nemusi.. prosim, pisat len k teme.. Hladam hlbsi zmysel, kedze prezivam zlozite obdobie. Velka vdaka vsetkym, co sa zapoja

ezopok

मायामाया

ono nie su mojou jedinou vecou, oc ma robi statnou, predstav si to ako elektricka siet, su poistkami - jedna z casti, ktora sama o sebe nepomoze, ale pomoze celku.
mam rad aj cerstvy vzduch, vietor, strom, slnko, dazd, tornado, hocico..

viem ze to "prave stastie' by podla kniziek malo byt VO MNE

tak mozno rodina ma k tomu dotlaci, mozno ak nebude rodina, az potom sa k tomu dorpacujem, ale TERAZ je na prvom mieste prave ona :)

minimalne ta cesta za stastim je zaujimava, paci sa mi, a tak ju zijem :)

मायामाया

ezopok: ja poucat nemozem, ale ciastocne viem, ze ani rodina, laska, v tvojom pripade ke zene a toboz peniaze a materialne statky nas akosi nedokazu urobit stastnymi...mozno ciastocne, povrchne, a ak si to clovek neuvedomi, tak je celkom fajn a pekne, ale niekedy to nestaci...suvisi to s tym, co som pisala nizsie...urcity pocit "prazdnoty" tam bude vzdy, tuzba "po niecom", co nevies definovat...potom musis ist inou cestou...

ezopok

मायामाया

ak ju stratim celu, tak som v prdeli, to ano. ale nedokazem ich mat rad na polovicu, nedokazem si povedat ze "ok mam vas rad ale uhnite, mam aj ine zaluby"

zijem pestry zivot, nesedim cely den doma, zamestnavame (rodinna firma) asi 20 ludi, ale v pripade nudze sa o firmu postara nas znamy.

dokazem zit aj sam pre seba, ale poviem ti, to nie je ono.. je to nuda, suche, onicom, potrebujem ich ku stastiu (moja nevyhoda, ale co uz narobim? co mam robit?)

proste ich mam bezhranicne rad, nedokazem ich mat rad s rezervou, a keby stratim 1 clena, je tu este 2. ak 2. je tu 1 a ak 3, som nahrany.

uprimne, neviem co by som robil, mozno zil v ich tieni, mozno nie, mozno isiel za nimi na druhu stranu a mozno nie.

uprimne, asi by som nastartoval auto, isiel k dalekemu moru, cestou vyzdvihol strateneho psa/macku a dozil niekde pri nekonecnom mori.

bohuzial nie som spisovatel, nedokazem ti opisat moje pocity, preco som dal vsetky karty na rodinu.

myslis ze sa to da zmenit? ak ano, necham sa poucit.

मायामाया

ezopok: len taka otazka...co by bolo, keby si o tu rodinu prisiel, vedel by si sa vysporiadat aj s tym? ci potom by sa uz tak jednoducho nepisalo?

ezopok

a preco sa nam nedari?

odpoviem protiotazkou.

preco mi nam pri odpovedi v skole ucitelka dava otazky, ktore nie vzdy vieme?

pomocka:
co by sme sa naucili, keby neexitovali otazky na ktore nevieme odpoved, ale mozeme sa ju dozvediet ?

ezopok

stastie?
moja rodina.
ako ?
tvrdou pracou?
ked sa nedari?
mam na haku, rodina drzi po kope aj tak. v dobrom i zlom.
ze sa ma niekto lepsie?
co ma do toho? nech si ma.
ked to boli?
tak rastiem, zocelujem sa. (zvar je silnejsi ako novy produkt)
co znamena byt statsny?
objat deti a pobozkat vlatnu zenu.

seriozne, zazil som uz kadeco, pracovne uspechy, sportove uspechy, nudu, adrenalin, choroby aj vyliecenia, ale nic nechuti tak dobre, ked mozem objat nase deti a pobozkat moju manzelku. nic.

ale spat do reality - kazdy je iny, nieomu staci kava a cigareta, a aj tak sa stazuje (tj. nedosiahol to oc chce), ale ten ma uz netrapi, komu niet rady, tomu niet pomoci

de lis, dobre napisane.

मायामाया

Na tie otazky, ktore kladies, si cele ludstvo snazi odpovedat asi od zaciatku :) a neda ani mne nevyjadrit sa :)

Ano, suhlasim s nazorom, ze existuje zakon akcie a reakcie, je to prirodny zakon, ktory sa prejavuje vo fyzickom svete a podla mna a inych mudrejsich ludi, aj v psychickom.

Neviem, ci hriechy otcov prechadzaju na deti, kazdy je v pdostate entita nezavisla od inych entit, samostatna jednotka. Neverim tomu.

Ak robis dobre len preto, aby si bola odmenena, tazko povedat...mozno to nie je ta prava motivacia, ktora sa docka odmeny :)

A myslim, ze existuju minule zivoty, nevidim na tom nic nelogicke, je to podla mna ovela logickejsie ako nabozenstva ako krestanstvo, kde ma novorodenec postihnutie a vykladaju to "skusanim" rodicov. Dieta je len nastroj???

Alebo v minulom zivote nejako hresilo a vratilo sa mu to? Akcia-reakcia, ako v prirode, prosty zakon.

A ano, suhlasim s tym, ze tato realita je ovplyvnitelna myslienkami. Ak si uvedomis, ze v istom bode sa kazda hmota premiena na energiu, iba proste vlnenie, potom je to uplne logicke. Energia, co myslienky su, dokaze ovplyvnit energiu, co je hmota. e=mc2

A nakoniec. Tazko vysvetlitelna vec.
MÁJÁ. Nerealna realita. Sen o zivote. Snivam, ze bdiem...

Inception, Matrix, dva filmy, ktore o tom pojednavaju, Zelena tvar od Gustava Meyrinka, Jezis, ktory vravel "Bdejte." Budha, ktory dosiahol Prebudenie...

cs.wikipedia.org

Ked robim dobre, dobre sa mi zakonite vrati? Alebo prenechavam tuto karmu mojim detom/ vnucatam? Taktiez mam karmu od svojich rodicov, prarodicoch, praprarodicoch?

Alebo ma kazdy clovek len akusi "osobnu" karmu? Dokazem si "zlu karmu" ocistit? Ked si ju "ocistim", vsetko sa zmeni?

Ako to, ze ludia, ktori druhym ludom skodia, si ziju stastne? Vrati sa im to? Vsetko sa vracia?

A ako to, ze ludia, ktori nerobia nikomu nic zle sa trapia? Moze to byt preto, lebo priamo nekonaju dobro? Ale ako to, ze sa takym ludom deju castokrat hrozne veci, ked priamo necinime zlo?

Existuje v tom akasi rovnost (konas dobro=vrati sa ti dobro, konas zlo=vrati sa ti zlo)?

Alebo si azda vsetko do zivota pritahujeme (myslienkami, naladami,pocitmi,..)?

A co osud, vsetko je "dopredu naplanovane"?

Deje sa nam vsetko z nejakeho dovodu? Pre "vyssi zamer"?

Do akej miery dokazeme ovplivnit svoj zivot?

Dokazeme byt stastny?

Vie byt stastny i clovek trebars s dlhmi?

Nakolko sa viete odputat od "vonkajsieho, materialneho sveta"?

Je to iba zalezitost nasej mysle, ega?

A na zaver, co pre vas znamena "byt stastny"?

budem rada za kazdy prispevok, kto nechce odpovedat, nemusi.. prosim, pisat len k teme.. Hladam hlbsi zmysel, kedze prezivam zlozite obdobie. Velka vdaka vsetkym, co sa zapoja

Fleur-de-lis

teda, na upresnenie. Bolo tam veľa iných problémov, ale ja som si uvedomila, že najväčšia prekážka u mňa je pýcha. A keď sa toto začalo meniť, tak Boh mohol meniť a uzdravovať zvyšok.

Fleur-de-lis

ďakujem. Niekedy to tak nebolo. Kedysi bolo vo mne veľa hnevu.
Boh má na uzdravovanie svoje vlastné "pravidlá". U mňa bol najväčší boj s pýchou. Modlila som sa, aby Boh spravil čokoľvek čo mi z toho pomôže von, aj keď by to malo bolieť. A On to zobral vážne :D No bolelo to, veľa rokov. Ale cez tú bolesť som sa tak vyčerpala, že som sa nakoniec plne otvorila Bohu a On mohol konať. Takže bola to modlitba, bolo to vlastné snaženie (veľmi veľa som čítala, strašne som chcela poznať pravdu) a pokoriť som sa musela v istom zmysle sama, ale bola to určite aj Božia milosť.
A odvtedy prežívam pokoj a radosť, aj keď to stále nie je zadarmo. Ja musím robiť moju časť. Keď ju nerobím, padám tam kde som bola.
A za to trápenie som ozaj vďačná, lebo keby som sa mala stále relatívne dobre, tak by sa zo mňa nestával človek ktorým sa stávam teraz, a nenašla by som cestu k Bohu. A fakt, nič nie je krajšie ako život s Bohom :)

LeSante

Fleur-de-lis

mas nadherny pohlad na svet :)

a Boh ti pomohol.. ziadala si ho prostrednictvom modlidby? vies mi napisat o tom viac?