Osamostatnenie sa

Príspevok v téme: Osamostatnenie sa
Anička112

Dobrý deň,

mám 18 rokov a pred rokom aj niečo som sa s rodinou presťahovala do ČR. Toho roku maturujem tu na gymnáziu.
Predtým, ako som prišla do Prahy som mala priateľa, s ktorým som bola niečo cez tri roky s ktorým som sa rozišla- vzťah na diaľku, okrem toho sme sa nezhodovali v zásadných veciach (hlavne vo viere, tlačil na mňa so sexom...).
Teraz mám 9 mesiacov nového priateľa(Čecha- s čím sa moj otec asi nemože veľmi zmieriť)a som s nim šťastná. Vedieme vcelku čistý život (no jasné, že nejaké odvážnejšie dotyky už boli :-) ), máme rovnaký pohľad na budúcnosť, výchovu detí a pod. Mám v ňom istotu...
Moj problém je, že už veľmi túžim po vlastnej rodine. Zároveň ju vsak nemám ako materiálne zabezpečiť,nemám byt, nemám školu... Ja viem, že moji rodičia by mi s tým pomohli, ale neviem, ći to úplne chcem. Chcela by som, aby to bol moj dosiahnutý cieľ, ktorý si sama vydobyjem.
Priateľ mi na to všetko stále povie, źe sme ešte príliš mladí. Doteraz som to brala ako fakt, ale už pár dní nad tým rozmýšľam a nechcem sa s tým zmieriť. Áno, 18 rokov je určite nižší vek, ako je priemer, ale je to naozaj prekážka (uvažujme, že by sme dieťatko mali tak o dva roky, dovtedy by sme sa nejako postupne osamostatnili)?
Myslíte si, že sa dá PLNOHODNOTNE stíhať vysoká škola a rodinný život (chcem ísť na učiteľstvo- viem, že nie veľmi perspektívny odbor, ale taký, ktorý naozaj chcem. Priateľ chce ísť na informatiku).
Máte s tým nejaké skúsenosti? Ja viem, že sa to DÁ ZVLÁDNUŤ, chcem však vedieť, či sa to dá zvládnuť plnohodnotne.

Anonymka_169

Priateľ robí a boli by sme uňho pre mňa je ľahké si nájsť brigádu takže peniaze by neboli problém problém je ten či môžem odísť a na sociálku nechcem pretože by ma buď dali do decáku alebo neviem ku komu. Za jej sestrou to mi nepomôže pretože ona býva v azyláku pre týrané ženy takže buď možnosť vydržať rok a jeden mesiac do 18 aj keď to už nevydržím tých 8 rokov psychického týrania je moc alebo odísť od nich keď padne ešte jedna facka

6m3k2v

Lenze kam pojdes? Ved priatel nerobi.Studuje.Nie? Tak kde chcete byvat? Ved na vaetko treba peniaze.A kde ich vezmete? Skus zajst za tou jej sestrou.Keby ti nejak poradi.Alebo k odbornikovi.Alebo na socialku.Nemozu ta predsa doma tyrat! Vyhladaj pomoc :(

Anonymka_169

6m3k2v- mám babku ale tú matka poštváva proti mne celkovo celá rodina je proti mne len jedna jej sestra nie ale tí sú na tom zle s bývaním. Vlastný otec s nami nežije rozviedli sa už dávno a nevlastný väčšinou mi dá facku keď tu on nieje ale najviac ma týra psychicky a nie fyzicky s fackami ešte len začala. A celkovo jediný kto pri mne stojí je priateľ s ktorým som už rok a 2 mesiace inak vlastne nikto okrem jednej jej sestry.

Anonymka_169

Dobrý večer,
chcela by som sa opýtať či sa dá osamostatniť v 16-tich rokoch, pretože už nezvládam psychicky svoju matku a začínam aj fyzicky. Ak by sa to dalo aj inak ako súdne že zažalovať ju za psychické a fyzické týranie veľmi by mi to pomohlo robotu síce nemám ale nieje problém si ju nájsť.

goforit

eddings

ok, este raz.

ak sa dozijes 50 rokov, tak ako 20 rocna matka si uzujes dieta po dobu 30 rokov.
ak ho budes mat v 40tke, uzijes si ho len 10 rokov.

chapeme sa uz ?

eddings

goforit> co je to za blbost, ze mlada mamicka si dieta uzije viac nez starsia? Odkedy ma vztah k detom suvis s vekom?
A ked uz, tak starsia matka, nie vystrasena teenagerka, by mala vychovu zvladnut lahsie a teda si ju viac uzit. Ale ako vravim, nema to suvis

eddings

obaja rodicia na VS a k tomu sa starat o dieta, a vsetko robit plnohodnotne, to sa neda. Jedine ze by ste sli studovat na nejaku dnes popularnu skolu typu masmedialna komunikacia, cestovny ruch alebo socialna praca. Tam snad clovek uspesne dostuduje aj s mentalnym blokom :)
Budes musiet urobit v niektorych veciach kompromis, kvalita pojde dole na ucet kvantity.

Neviem kam sa ponahlas, nic ti neutecie

TinaM

PS: vyvinova po slovensky ale vyvojova po cesky. Baba studuje v cesku. Aj v slovenskych skolach maju este stale niektori vyucujuci problem pouzivat spravny termin, kedze v minulosti sa vela publikovalo v cestine.