Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Osamostatnenie sa

Príspevok v téme: Osamostatnenie sa
Anička112

Dobrý deň,

mám 18 rokov a pred rokom aj niečo som sa s rodinou presťahovala do ČR. Toho roku maturujem tu na gymnáziu.
Predtým, ako som prišla do Prahy som mala priateľa, s ktorým som bola niečo cez tri roky s ktorým som sa rozišla- vzťah na diaľku, okrem toho sme sa nezhodovali v zásadných veciach (hlavne vo viere, tlačil na mňa so sexom...).
Teraz mám 9 mesiacov nového priateľa(Čecha- s čím sa moj otec asi nemože veľmi zmieriť)a som s nim šťastná. Vedieme vcelku čistý život (no jasné, že nejaké odvážnejšie dotyky už boli :-) ), máme rovnaký pohľad na budúcnosť, výchovu detí a pod. Mám v ňom istotu...
Moj problém je, že už veľmi túžim po vlastnej rodine. Zároveň ju vsak nemám ako materiálne zabezpečiť,nemám byt, nemám školu... Ja viem, že moji rodičia by mi s tým pomohli, ale neviem, ći to úplne chcem. Chcela by som, aby to bol moj dosiahnutý cieľ, ktorý si sama vydobyjem.
Priateľ mi na to všetko stále povie, źe sme ešte príliš mladí. Doteraz som to brala ako fakt, ale už pár dní nad tým rozmýšľam a nechcem sa s tým zmieriť. Áno, 18 rokov je určite nižší vek, ako je priemer, ale je to naozaj prekážka (uvažujme, že by sme dieťatko mali tak o dva roky, dovtedy by sme sa nejako postupne osamostatnili)?
Myslíte si, že sa dá PLNOHODNOTNE stíhať vysoká škola a rodinný život (chcem ísť na učiteľstvo- viem, že nie veľmi perspektívny odbor, ale taký, ktorý naozaj chcem. Priateľ chce ísť na informatiku).
Máte s tým nejaké skúsenosti? Ja viem, že sa to DÁ ZVLÁDNUŤ, chcem však vedieť, či sa to dá zvládnuť plnohodnotne.

dokr

Mne prides ako mlada zalubena a uponahlana...Vsetko naraz,ale nemyslim ze to bude v pohode.. ste spolu len 9 mesiacov co ze to je..Nepoznate sa vo vsetkych strankach zivota..na vsetko treba cas..Ako budete zivit rodinu? Kde budete byvat..O com bude toto vsetko ked budete odkazani na rodicov a na pomoc druhych..Neni lepsie ked mate tieto veci poriesene samostane? Zo vsetkeho budu len nervy lebo ked mas raz dieta tak to je zodpovednost a starostlivost 24hod.Ved sa zabav,cestuj,spsoznavaj aj s priatelom.. :)Ja mam 22 mam 5 rocny vztah a tiez uvazujem nad dietatom..Ale byt odkazana na niekoho pomoc to by som nechcela... Nemyslim ze o nieco prides ked si este par rokov ,,uzijes,, slobody a volnosti :)

goforit

dalsia vec je ze dieta potrebuje co najviac casu,bolo by skoda zabijat cas v skole a dietatu sa nevenovat..
takze hej, asi je fakt lepsie bud alebo..

janeablum

nechcem ti hovorit co mas robit ale pride mi to take ze v tomto veku by si sa mala este venovat sebe -chod na VS, zahlb sa do studia, spoznaj novych ludi, trsoku sa zabav. tak ako sa budes venovat sebe sa mozes aj vasmu vztahu - chodievajte na koncerty, vylety, turistiku. Spoznavajte svet spolocne, nech mate na co potom spominat. Na tom ze chces dieta mozno skorej ako ini nie je nic ale potrebujes ho priviest do vztahu kt. si uz niecim presiel a hlavne predpokladam ze uz budete chciet byt zobrati a vo vlastnom, minimalne prenajimanom byvani.
A to vsetko chce cas. Pokojne popri vyske planujte svadbu, zhanajte byvanie.. Po vyske mozes chvilu pracovat, odrobis si na matersku, ziskas nejaku prax, zoberiete hypo, prerobite bytik a potom ked uz mate tie hlavne veci moze prist babo ktore si budete moct obaja plnohodnotne uzivat.
myslim si ze v nejakom nutnom pripade by sa dieta dalo zvladat aj popri studiu nejako ku koncu ked uz pises diplomku ale ci sa budes aj plnohodnotne venovat skole to neviem a bola by to skoda kedze tvrdis ze ta to bavi. Plus stres z statnic by sa nemusel na dietatku dobre prejavit.
PS je to vyvinova psychologia nie vyvojova

lilyiankaa

tvoj priateľ má pravdu, ste ešte príliš mladí na niečo také a ani tak by nešlo o to, ale ani jeden nie ste samostatný, nemáte prácu, peniaze si nezarábate, bývate každý u rodičov .. či sa dá stíhať rodičovstvo a vysoká škola ti podľa seba nepoviem, ale moje spolužiačky tiež otehotneli na výške a radšej sa obe po bc venovali deťom .... nestíhali by to všetko skĺbiť a sami povedali, že by im bolo ľúto, keby sa svojmu dieťaťu nevenovali ... takže buď vyštudujte obaja, potom sa zamestnajte,niečo našetrite a osamostatnite sa a potom majte deti ... je dosť nákladné mať dieťa, ale to iste sama dobre vieš .. ak by ste dieťa mali o nejaké dva roky, je jasné, že by ste museli bývať u niekoho rodičov

Anička112

Luciinka, o sex mi nejde. Láska sa dá vyjadriť aj inak ako sexom (a to nemyslím zle :-) ). A úprimne si myslím, že mi to nechýba iba preto, že som to nikdy neskúsila, ale still... Mám rada detičky, fakt chodím pomáhať kde to dá. Je to radosť :-) Chcem deťom (hlavne svojim) dať čo možem.
A čo sa týka viery, áno vedie ma, ale sú aj veci, s ktorými nesúhlasím. Ale sex až po svadbe je vec, o ktorej (pre mňa)nie je debaty. Kto iný by mal mať na to právo, ako jediný muž v mojom živote? no, ale to je už zas iná téma na inú debatu. Proste sa snažím žiť podľa najlepšieho vedomia a svedomia, a keď si neviem rady, tak sa nechám viesť vierou/cirkvou :-)

Kvety zla- no veď, ja som písala, že NECHCEM aby moji rodičia mi dávali peniažky na moje bábo. Že chcem, aby to bol moj dosiahnutý cieľ :-)

V každom prípade chcem byť zodpovedná mamička a nechystám sa urobiť nič nezodpovedné. Nechcem mať bábo HNEĎ TERAZ kedy nemám pomaly najmenšie zázemie (iba ak to od rodičov, ale naozaj; dnes by to bolo skor ich dieťa, ako moje). Chcem sa na to len začať čo najviac pripravovať aby som ČO NAJSKOR rodinku mohla mať. A čakám rady/postrehy/skúsenosti, či sa to dá/nedá a ako na to :-)

Ja som až príliš zodpovedná na to, aby som urobila niečo nezodpovedné.

TinaM

goforit: samozrejme, ze to nie je vsetko len o prachoch. Ale nasi rodicia dostali novomanzelsku pozicku, casto aj byt, rozne vyhody. Teraz by slecna na slovensku dostavala 196 eur mesacne rodicovsky prispevok (myslim prve 2,5 roka dietata), pretoze nema odrobene na matersku. Jej priatel tiez studuje. Nejde o prachy, ale uznaj, ze bez starosti typu: nemam za co kupit plienky, alebo: potrebujem nove rifle, ale ak ich kupim, nebudeme mat na vstup do zoo...rozumies, o co tu ide? Nehovorim, ze bohate rodiny su stastnejsie, ale clovek moze byt kludnejsi, ked aspon jeden z partnerov dokaze rodinu zabezpecit. Anicka ma naozaj este cas si to premysliet.

goforit

Luciinka

ale vy tu blabotate len prachy a prachy.. ale o tu tu nejde.. radsej si uzit dieta tak ako je 50 rokov ako "s prachmi" 30 rokov, nie ?

tu ide o tolko, aby ked budu promocie nemali rodicia 50-60 a to da rozum, nemyslis? prachy zarobis aj neskor, ale cas si NIKDY NEKUPIS !!! ale to ludi azvyknu olutovat az ked je neskoro, ako vzdy no, ale to je vas problem, nie moj :)

schvalne, vy co ste cakali do 30tky, kolko mate mesacne zarobok?

doubledog

otazka znela, ci to vie stihat PLNOHODNOTNE

a to urcite nevie, ved plnohodnotne studium nie je len o chodeni do skoly a uceni sa na skusky.
je to aj o citani knih, rozmyslani, diskutovani s profesormi a pod.
plus samozrejme nejaka prax v skolstve, kde malo zarobis (ak vobec nieco) a vela sa namakas.

Luciinka

goforit, že v 30ke si to dieťa neužije? Skôr v neskoršom veku, ked už bude ako tak zabezpečená a bude mať na to dieťa viac času a hlavne sa bude môcť oň finančne postarať sama si to dieťa užije viac ako keby ho mala v 20ke!
Starať sa o dieťa nie je také ľahké ako si predstavuješ. A nejde len o financie ale aj o psychiku. Anička, ja ťa chápem že si zaľúbená a to všetko ale zakladať si rodinu takto skoro je veľmi nezodpovedné..
Prosím ťa neuraz sa, ale nechceš ,,rodinu" len preto, lebo chceš mať sex s priateľom a inak ti to tvoja viera nedovoľuje?