Zlomeny zub + implantat

Príspevok v téme: Zlomeny zub + implantat
korkova

Ahojte,

mam otazku na niekoho, kto sa troska vyzna.

Mam kompletne rozvrtany zub - hornu 6stku, predna cast sa mi troska odlomila az take 2cm pod dasno.

Zubar povedal, ze sa neda nic robit, len dat ho von a urobit implantat.

Ako sa vobec trha takyto zlomeny zub?
Je mozne dat implantat hned po vytrhnuti? Alebo treba cakat na zahojenie?

survivor

offtopic ale k vrtaniu hornych zubov:

este jeden postreh ak vam vrtaju horne zuby tak ten zvuk vrtacky vam bude rezonovat v celej lebke nic prijemne to nieje ked vam vybruje cela hlava od toho vrtania ale da sa to prezit avsak je to dost blby pocit ten zvuk vybrujucej lebky od vrtania hornych zubov.

survivor

Mne sa stala taka vec ze sa mi odlomila bocna strana na stolicke a zlom siel pod dasno az uplne na koren (korunku).

jeden zly lacny zubar navrhhol aby som to rozryzol co by malo za nasledok extrakciu aj taky zubar existuje si predstavte!

ta som isiel k jednej uplne perfektnej zubarke ten odlomeny kus vybrala vycistila kanaliky dala liecivu vypln po 2 tyzdnoch opat cistenie kanalikov a biela plomba stalo to cca 200 eur ale nelutujem ani nahodou.

odteraz si umyvam zuby po kazdom jednom jedle aj 5x denne za tie stresy a nervy to nestoji musiet to riesit od zlych zubarov treba utekat prec!!!

korkova

Zuby mam vsetky v poriadku okrem tohto jedneho zlomeneho, takze mi hned navrhol implantat.
Bola som na 3D CT pred tym nez sa rozhodol ho vytrhnut, aby zistil, ci predsa len nie je moznost ten zub zachranit, alebo musi ist von cely/polka a podobne.

No s tymi videami mate pravdu, ked vidim tie sroby a vrtaky, tak mi nie je vsetko jedno. Najma ak mam taku skusenost, ze raz mi anesteza nezabrala. To vo mne zostalo dodnes.

Este mam problem s tym, ze je to horny zub, horsi pristup a budem natocena nohami hore a bude mi to vsetko stekat za jazyk.

Ale super citat taketo pozitivne ohlasy a ziadne horor story a zvelicovanie ako to mnohi vedia :)

mate59

je veľa druhov implantátov i postupov ich osádzania.Implantovať sa dá aj ihneď po extrakcii zuba,alebo stačí cca 4 týždne od nej implantovať, rana je už zhruba zahojená a okolie ukľudnené.treba však urobit panoramatický RTG a zvážiť dostatok kosti.Maj na pamati, že po extrakcii zuba začne kosť postupne ubúdať, preto je vhodné impl. čím skor.Samotný impl. sa vhojuje asi 6 mesiacov,potom treba naň nasadit vhojovacie krúžky, ktoré vytvarujú ďasno na nový krčok a až potom sa nasadí najlepšie keramická korunka,čiže vlastný zub.Niekedy sa dá impl. aj po 3 mesiacoch,ale je dobré nič neuháňať, telo impl. sa musí s kosřou zrásť.Cena rátaj min. 1000 eur.
Lacnejší variant je keramický mostík, ale to by ti museli obrúsit ešte dva vedľajšie zuby.Ak ich máš v dezolátnom stave je to dobré riešenie.O impl. sa staráš ako o zdravý zub a je na nerozoznanie od riadneho zuba.

yulika

Tiez som mala asi uz len 1/6 zuba (horna sestka), trhanie bolo zdlhave, pretoze 2 z 3 korenov boli zapalene, ale prezila som to a prezijes aj ty :) Bolesti sa vobec neboj, pocas extrakcie budes mat lokalnu anesteziu, takze budes citit iba tlaky, nie skutocnu bolest, no a po extrakcii ta to mozno bude max.2 dni boliet, mne po zakroku stacil jeden Panadol a ziadne bolesti som ani neskor nemala.
Implantat sa spravidla robi cca 6mesiacov po extrakcii, to bol aj moj pripad a po dalsich 3 mesiacoch mi bola nasadena korunka.
Vela stastia a mysli pozitivne, do roka budes mat krasny novy zub :)

lilyiankaa

Korkova nemáš zač :))
ja som sa tiež hrozne bála toho trhania a ako napotvoru som si pozerala rôzne videá z trhania zubov a čítala veľa hrôzostrašných článkov o tom, ako museli rezať ďasno a pod. ... preto som od zubárky na preventívke chcela vedieť presný postup trhania tohto zuba a ona sama mi povedala, že nechápe, prečo si ľudia také články čítajú alebo pozerajú videá, potom sa len zbytočne boja..a mala pravdu .. inak ak ti môžem poradiť, mňa to možno nebolelo aj preto, že ešte predtým ako som odišla z ambulancie mi dala zubárka ibalgin a brala som ho každých 6 hodín, povedala, aby som tú bolesť nenechala prísť a samozrejme som si ešte kúpila wobenzym, ale toho som zjedla veľmi málo, možno 6 tabletiek...

korkova

lilyankaa, super, dakujem za ukludnenie.
Ked pozeram postupy, tak to vyzera hrozivo, ale ked pozeram reakcie ludi, tak to prezili v pohode, maximalne s par dnovym opuchom.

Tiez ide o moje prve trhanie. Skoda, myslela som si ze to pride neskor, pretoze zuby mam dobre, len sa mi tak nestastne tento jeden zlomil. Ale raz to prist muselo.

Kazdopadne diky moc.

lilyiankaa

Ahoj, ja som mala rovnaký problém ako ty ..teda ak som to správne pochopila ..u mňa sa jednalo o dolnú šestku, ktorá sa mi rozlomila napoly, keďže zub bol istú dobu mŕtvy ... a aby toho nebolo málo ešte aj tá polovica sa mi rozlomila a tým pádom mi "vonku" čiže nad ďasnom ostala len štvrťka zuba ... dala som si ho trhať presne pred 2 týždňami, mala som hrozný strach, lebo som tiež nevedela, ako niečo také môže vytrhnúť a aj preto, že išlo o moje prvé trhanie zubu .... nebolo to nič hrozné, úplne v pohode to prebiehalo, samozrejme čo zubárka predpokladala, keď už zub išla trhať, odlomil sa mi aj ten kúsok korunky zuba, ktorý mi ostal "vonku" (čiže nad ďasnom) a trhala mi ho po koreňoch ..s vŕtačkou mi ho rozpolila na dve polovice a po jednej vybrala .. celé to trvalo asi 5-10 minút, nič som necítila, dokonca som neskôr nemala ani opuch a ani žiadne bolesti .... implantát si môžeš dať približne o polroka, pretože sa ti to celé musí pekne zahojiť