Tajiť alkoholika v rodine?

Príspevok v téme: Tajiť alkoholika v rodine?
sopranino

Mám priateľa, sme spolu 20 mesiacov a nepovedala som mu, že môj otec je alkoholik. Lebo môj oco sa vie dokole pretvarovať, takže si to nikto nevšimne. Lenže teraz otec začal zasa vystrájať, psychicky deptá - mňa, súrodencov, mamu. Bývam z toho podráždená. Môj priateľ nerozumie prečo som teraz taká dráždivá, tiež nevie prečo som odmietavá k otcovi. (Lebo on ho má v očiach ako dobrého a starostlivého otca, nie ako alkoholika).
Otázka - mám povedať priateľovi, prečo som taká a že môj otec je alkoholik alebo zlú náladu potláčať a nechať v očiach priateľa môjho otca ako príkladného rodiča? Čo by ste robili vy?

MultiLevel

ked mu to povies, aspon ta bude moct lepsie pochopit, ked budes podrazdena, nahnevana...mozes sa mu vyrozpravat, poprosit o radu a podobne.
A praveze bude dobre, ak priatel pochopi, aky tvoj otec naozaj je....

rivapata

ak ta má uprimne rád más s nim dobrý vztah tak ak mu povieš bude mu záležat na tebe iný možno by ta nechal.sklony k alkoholizmu sa dedia.tak ako hocičo

sopranino

Ďakujem vám za názory. Premýšľam nad tým, že mu to poviem. Musím však vymyslieť nejakú vhodnú formu "ako to povedať".
Ako viacerí hovoríte, ide o dôležitú vec vo vzťahu... mne to doteraz neprišlo dôležité - aby vedel temné stránky o mojej rodine... :/

pjkc

sopranino, pozri, som normalny chlap, keby mi priatelka toto povie, zacnem ju respektovat este viac, lebo mi doveruje. absolutne by mi nenapadlo to, ze "aha, divna rodina, nechcem mat nic s nou spolocne" alebo nieco..
to ze ho odsudi, to je uz nanom, aspon uvidis, akeho priatela si si nasla, TOTO ukaze jeho skutocny charakter..

sopranino

Nechcem mu to povedať, lebo viem, že nikto nezačne piť preto, aby sa stal alkoholikom. Môj otec sa tiež snaží vytesniť zo svojho života nejakú vec a nevie to inak ako alkoholom. Síce kvôli tomu trpíme všetci - keď vystrája - ale rovnako nám na ňom záleží a máme ho radi.
Bojím sa, že ak by to priateľ vedel, tak by ho odsúdil a už by ho viac nerešpektoval a nedokázal by mu odpustiť veci, ktorým nám ubližuje

pjkc

rozhodne povedat.. takto zbytocne trapis seba a to aj prenasas na priatela..
stavim sa, ze ti odlahne a potom aj jemu..
rodicov si nevyberas..

doubledog

ja som toto presne zazil (aj ked slo o matku), a keby mi to priatelka tajila, bola by to podla mna rana pod pas.

ved takto tvoj priatel nemoze rozumiet mnohym veciam ohladne teba, nerozumie, preco mas taku naladu, mozno si mysli, ze na vine je on.

staci, ze to taji tvoja mama.
ty nemusis.

zewa

a pisem na zaklade vlastnej skusenosti.
A zo svojej skusenosti (aby som neporusovala pravidla fora a niekomu to nebilo do oci) viem, ze matky maju tendenciu taketo veci tajit. Ale ty sa nemas za co hanbit. Tvoj otec pije, nie ty. A hanba je to vsemozne tajit a zakryvat, ked prave to odtajnenie by mu mohlo pomoct. To, ze je otec alkoholik este nemusi hned znamenat, ze je aj zly clovek a tvoj priatel ho moze mat i nadalej rad.