Nová korela

Príspevok v téme: Nová korela
Fuffy

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, koľko denne asi spáva 2-mesačná korela.
Neviem, či je to tým, že ju mám len druhý deň alebo tým, že je chorá, ale väčšinu dňa sedí na spodku klietky pripravená na spánok, nafúknutá a očká pomaly zatvára. Niekedy si vyjde na bydlá, napapá sa a napije sa, ale potom hneď zíde dolu a zase sa akoby pripravuje na spánok v kúte klietky.
Ďakujem za odpoveď.

Deria

Co znamena zacala prskat? Popis to presnejsie. Vtaci nepiju vela, takze to by nebol problem, hlavne ze je normalne. Ak dostava zeleninu, ovocie a nieco zelene, nemusi pit vobec. Takisto moze mat z toho redsi trus ale to nevadi, to prejde. Co dostava okrem zmesi zrna?

:-(

Dobrý deň mam korelu už druhý deň a začala mi prskať neviete čo ,mám v takom prípade robiť mám vyhladať veterinára alebo ju to prejde??? :-(
Vopred ďakujem za odpovede :-D

Deria

...a doporucujem ti prihlasit sa na vtacie forum Parrotclub.sk, tam sa mozes vzdy poradit so skusenymi chovatelmi, ak budes potrebovat. Momentalne je tam problem sa prihlasit, neviem preco ale skusaj.

Deria

Bady, dolezite je z akého stromu, nie vsetky listnate su vhodne pre vtacikov, hlavne papagajov, pretoze drevo hryzu,nevhodne by im mohlo ublizit, pripadne by sa mohli otravit. Je mi luto, neviem, co je hrab, zijem uz dlho v zahranici a az tu som sa ucila v cudzom jazyku, ktore stromy su vhodne ale nie kazdy viem prelozit do slovenciny.:)No urcite mozes pouzit ovocne stromy, lieskovy orech, vrbu, brezu....a akého mas vtacika? Neber konare zo stromov pri ceste, kde jazdi vela aut! A konare by mali byt roznej hrubky aj tensie, aj hrube, ako v prirode. Ano, treba ich dobre poumyvat teplou vodou a kefou a vysusit, aby si nedovliekol nejaku neplechu domov. Na jar davam z ovocných stromov aj puciky, aj listy, to je parada. Super, ze si sa rozhodol pre prirodne konare, to je pre vtacika to najlepsie.:)

Deria

Chcem este reagovat na zakladatelku temy, aj ked je uz tema stara, pretoze to moze byt pre niekoho osozne. Nakolko mam uz dlhe roky vtacikov, ktori boli vyhodeni, najdeni alebo zo zlych podmienok, tak som mala vzdy starsich a nie mladatka. Takze chcem trochu poopravit, co som dolu pisala. U dospelého vtacika je podozrive, ak spi na dne klietky ale u mladych, teraz to uz viem, nie je výnimkou, ak spia na dne klietky, pokial maju trus v poriadku a pokial normalne prijimaju potravu. Citia sa na bidle este neisto. Treba im dat niektore bidla/konariky aj nizsie, aby mohli trenovat.

Bady14

Dobrý den, chcem sa opytat či može byt prírodne bidlo z listnatého stromu Hrab, a či treba pred použitím oplachnut to bidlo.
Dakujem za odpoved.

Deria

Kupanie je velmi dolezite pre kazdeho vtaka. Niektori sa kupu vo vanicke a niektori vo vlhkom listi. Ja mam zebricky, andulky a kanarikov. edavno som nasla na ulici vycerpanu a vychudnutu korelku. enasiel sa majitel, tak som si ju nechala. Moji niektori sa kupu vo vanicke a niektorym davam do väcsej misky napr.mokru vnat z mrkvy a v tom sa kupu. Lebo v prirode sa tak kupe vela vtakov v mokrom listi. Tato korelka ma rada, ked ju z rozprasovacom postriekam. Ostatni to zase nechcu a uletia zakazdym prec. Najradsej sa kupu vsetci vtedy, ked vonku prsi. Ale aj tak maju vodu na kupanie kazdy den k dispozicii. Este nezabudni na sepiovu kost, takisto dolezita pre vsetky vtaky, dalej piesok, ktory nemam na dne klietky ale extra v miske, lebo piesok pouzivaju na travenie a trus v piesku je nehygienicky. Na trus staci aj papier. V klietke vymen kupene bidla za konariky z ovocných stromov, jednu tensiu, jednu hrubsiu, je to masaz na nozky a obrusovanie drapkov. Este mineralny a jodovy kamen su tiez potrebne. Nezabudaj na zeleninu, dobra je mrkva,(zebrickam ju struham nadrobno) uhorka, cukina, tiez ovocie je dobre, hlavne jablko, hruska, pomaranc, melon, atd.(len ziadne avokado!!)to vsetko su vitaminy, doezite pre ich zdravie. Hlavkovy salat nie je doporucovany, väcsinou obsahuje vela pesticid. Kazdu zeleninu a ovocie treba aj tak dobre umyt a väcsinou aj osupat. Ak vtacik nie je zvyknuty na zeleninu, ci ovocie, trva to nejaky cas, kym si zvykne ale raz zisti, ze je to dobre. Iste vies, ze senegalske proso miluju vsetci vtaci. A nesetri na kvalitnej zmesi zrna, lebo od toho tiez zavisi ich zdravie. O to viac usetris na veterinarovi.:)

jamal258

Dakujem pekne za rady,no ano je to moj prvy papuch doteraz som mal 2 zebricky len jedna my nedavno po 9 rokoch zomrela tak som chcel troska zmenu,a este by som sa chcel opytat ci mu netreba daco aj na kupanie ci? alebo som cital kdesi ze ho kde tu povlazit vodou ?

Deria

Jamal,to nie je nic vynimocne, ze nechce z klietky. Ale nie preto, ze nenajde dvierka. Len sa ty neboj, ona vie velmi dobre, kde su. Nema este odvahu. Musi poznat izbu, veci, aby vedela, kde ma pristat. Mas pre nu nejaku hracku, strom, kde by sa mohla zdrzovat mimo klietky? Ak nie, budes mat problem z ohryzanymi skrinami a spinou po celom byte. Ja som urobila mojim strom. Do pevného stojana na vianocnu jedlicku pripevnis konar z nejakého ovocného stromu, (tak velky, kolko si mozes doma dovolit:)) lebo niektore stromy su jedovate. (Predtým dobre vyumyvat pod sprchou teplou vodou a dratenkou, ci kefou a dobre vysusit!)Nechavaj jej dvierka otvorene co najcastejsie, teda vzdy, ked si doma, aby si ju mal pod kontrolou. Ale ju nenut a moc nevyvolavaj, lebo moze nastat opacny efekt. Dopraj jej cas, cim castejsie bude mat dvierka otvorene a klud, tym skor sa odvazi vyjst. No a keby si jej este urobil strom, myslim, ze by ju to lakalo. Okrem toho, keby sa zdrzovala na strome, nemal by si tolko spiny po izbe. Pod strom mozes dat napr.papier, ktory sa vzdy vymeni. Prv, nez bude lietat, nezabudni zabezpecit izbu, pozri, ci nie su za nabytkom velke medzery, aby tam nemohla spadnut, ci nejake velke prazdne nadoby, odkial by uz nevysla, tiez pozor na okenne sklo! Korelky vedia vynikajuco a rychlo lietat, preto treba zatiahnut zaclonu a pod., aby nenarazila do skla, co sa casto stava. Mohla by si zlomit väz. Nikdy nevetraj ani na ventilacku, ked lieta. No a este pozor izbove rastliny, 98% ich je pre vtakov jedovatých. Dufam, ze som ti to vsetko nepopisala zbytocne, no predpokladam, ze je to tvoj prvy papuch, takze sa ti to mozno zide.