Zaujimalo by ma ak nie ste vydate, ako dlho ste so svojim priatelom a ci by ste uz chceli, aby si vas vzal? Ci mu to naznacujete a co on na to? Preco nechce urobit ten krok?
Dlhodoby vztah bez manzelstva
Ahojte, pripájam sa k diskusii. Co sa týka mna, priebeh vztahu bez svadby: spoznali sme sa, chodili sme spolu tri mesiace, potom si ma nastahoval k sebe do domu, požiadal ma o ruku ked som mala 19 (po ročnom vztahu). Odmietla som ho so slovami že som ešte mladá a chcem si užívať život, nechcela som ešte deti... a tušila som, že rodičia so svadby nadšený nebudu, pretože som pracovala vo firme, zarábala som velmi dobre,a chceli aby som sa postavila na vlastné nohy. Chlap bol živnostník a tiež mu to išlo, takže predpoklady na zabezpečenie tam boli. (to bola chyba - alebo nie?)
Prežili sme spolu 7 rokov. Po 7 rokoch som otehotnela a potom som si v duchu priala svadbu aby sme boli kompletná rodina. Nestalo sa tak a náš vzťah sa shoršoval. Ja som si žila po svojom - bez nároku na hocičo a chlap tiež po svojom. Práci sa venoval od rána do večera, skoro sme spolu ani nehovorili, nebol čas. začal ma podvádzať, ked som to videla tak som odišla (nebojovala som o neho, lebo sa mi znusil - vedel že nenávidím klamstvo o neveru) aj s dcérou ked mala 6 rokov. Začala som od znova. Bez prachov, bez bytu, bez ničoho. Bývala som v jednej izbe u brata, a prežívala som zo dna na den sa ako sa dalo. Mezdi tým sa bývalý stal milionárom, užíva si drahé autá, dovolenky, ženy... Ja som si prenajala dvojizbovy byt, chodím do dvoch robôt a dcére(10r) sa nemám kedy venovat tak ako som si to vysnívala počas tehotenstva. mám dvoj ročný vztah s muzom, ktorý si ma chce veľmi zobrat a mat somnou dieta. JA UZ NECHCEM ani manželstvo, ani deti. mám 35rokov a nechcem začínat odznovu ak mi vztah nevinde.
Netuším aký signál, alebo aké vety by mala použiť žena ak che dať najavo že chce svadbu, deti... Myslím si že všetko je to na komunikácii ale takej zdravej. Napríklad by som nevedela zobrat chlapa len tak do zlatníctva a povedať mu, že akú mám predstavu o snubnom prsteni... to je dosť drzé. Chlap by mal vedieť vycítiť či už je tá pravá chvíľa. Hlavne s rozovoru, s pozorovania a vystupovania tej ženy pri rôznych situáciach (návšteva kamarátky ktorá má dieťa, alebo čaká dieťa..., návšteva svadby...) Nemalo by to trvať dlho, a zase ak je požiadanie o ruku po kratšom chodení (1-2 roky)tak počas manželstva sa dvaja stále spoznávajú a berú sa navzájom inak ako ked nie sú zobratí.
Tak toto bolo dosť vyčerpávajúce a dlhé, takže prajem veľa zdaru a hlavne budte ostražitý pri pozoravní vašej polovičky.
my máme tieto veci ohladom dedenia ošetrené zmluvou.
To tak býva :)
Ja čom mam frajera asi mesiac, už by si ma aj vzal :DD
nevyhodu vidim v pravnej rovine, v nemocnici vam nedaju informacie, nebudete dedit atd. v pripade ze nie ste manzelia.
zijem s partnerom roky, mame byt, auto, deti zatial nie.
so svadbou sa isto neponahlam. a ak by aj bola, tak len na urade s rodicmi.
pre svadba predstavuje velky stres, takze sa mu radsej vyhnem.
Su muzi ktori so svadbou otalaju a strasne sa jej boja. Takym ale zvykne zena po case utiect. Poznam tiez z okolia priklad, boli spolu 12 rokov, ani svadba, ani zasnubenie, ani deti, nic. Zena mu nakoniec usla, jeho to vraj vzalo, ale niet sa comu cudovat, to s nim mala este velmi velku trpezlivost.
Prepac :)
len na upresnenie - ja som žena :D
presne tak,ako pisal poldecak,ked si par povie,ze na co manzelstvo,nechcu deti,nevidim problem. Ale poznam vela parov, ktori si nic medzitym nepovedali,alebo aj chlap vie o tom,ze by sa jeho priatelka chcela vydavat a mat deti. Poviem ti 3 priklady z mojho blizkeho okolia.
1.,Ona je velmi rodinne zalozena, o rok konci vysoku skolu, ma 23 (onedlho 24), on ma stabilnu dobru pracu ma 30. Su spolu 5 rokov, posledne 2 roky za nim zacala chodit,ze "tam a tam je pekny zasnubny prsten,takyto by som chcela,takuto mam predstavu..." a stale nic. On jej nasluboval,ze ked skonci bc,tak sa aspon zasnubia ( je rok po bc a nic). Pred par mesiacmi jej povedal,ze ked skonci vysoku skolu,tak sa zasnubia a zacnu spolu byvat (kym si ona najde pracu). Pred par tyzdnami jej zase navrhol,aby sla este na doktorandske. Ona samozrejme mu pritakava,nasadi jej hocico do hlavy,ale ked nam to povie, sama si uvedomi,ze jej furt slubuje, ale nic z toho a samozrejme,ze to oddaluje. Vidim to na nej,ako sa trapi a hlavne,ked ona vidi v jej okoli pary,co sa beru,zasnubuju,zacinaju spolu byvat. A su spolu kratsie nez oni dvaja.
Aby som nebola nanho zla (inak je to v pohode chalan,len mi pripada taky este nevybureny) ale prejdem k jadru veci,nie je to zly clovek, byva s rodicmi, dost ma vydavkov,kedze jeho mama nema nejaku dobre platenu pracu a jeho otec nepracuje,ale maju 3izbovy byt. Nie je to mamickin cecek,jeho mama si je vedoma situacie,ze uz nie je najmladsi,aby s nimi byval a mari sa mi,ze mu navrhli,ze by sa jeho mama a otec prestahovali do mensieho. Sice svojej priatelke nasluboval,ze tuto situaciu zacne co najskor riesit,aby si aj on mohol nieco vlastne budovat(lebo ona stale pozera spolocne byvanie,niekedy aj s nim) ale je to stale jednym uchom dnu a druhym von. Ona ho velmi miluje,aj ked su spolu 5 rokov,je donho zamilovana ako na zaciatku,ale ako sama povedala,chcela by sa vydat a nebrani sa detom (samozrejme,ked si aspon 2 roky odpracuje). Priznala sa nam,ze ak po VS sa nic nezmeni, asi zacne uvazovat aj o rozchode,lebo bude mat uz dost rokov a cas uteka a nechce si zalozit rodinu po 30tke.
2. Par bol spolu 10 rokov, moc sa o buducnosti nerozpravali, ona si uvedomila,ze ma pomaly 28 a zacala chciet deti. Ked sa o tom zdoverila priatelovi, ten jej povedal,ze deti absolutne nechce, ani sa zenit. Uz spolu nie su. Rozisli sa hned. Ona si o par mesiacov nasla priatela,teraz je s nim spokojna. Opytala sa ho, aky ma vztah ku detom a co si mysli o manzelstve a mal pozitivny pristup :) KOMUNIKACIA VO VZTAHU JE VELMI DOLEZITA!!!
3. Parik spolu chodil rok a pol, zasnubenie prislo uplne necakane, po par mesiacoch mali svadbu. Teraz si pomalicky stavaju domcek. Po roku a pol od svadby, cakaju babo :) Ale vsetko to vazne bolo o tej komunikacii. On jej naznacoval predtym vsetkym,ze by si ju chcel zobrat, ona suhlasila....Rozpravali sa, kde budu byvat,ako budu byvat, kedy chcu mat deti,kolko. Su spolu velmi stastni.
A teraz este trosku moj osobny nazor, ja si myslim,ze je velmi dolezite, po nejakom case chodenia aspon zacat vyzvedat, ci partner chce deti, ci sa chce zenit, ci chce do smrti fungovat s rodicmi. Samozrejme,ze chlapi casom menia nazory,aj zeny....ale myslim si,ze SKORO v kazdej z nas je od malicka zakodovane,ze sa chceme vydavat v bielych satach a mat aspon 2 deturence.