Ako zmierniť nezmierniteľné?

Príspevok v téme: Ako zmierniť nezmierniteľné?
Mexy

Máte nejaké skúsenosti s problémom, aký mám ja a nejaké tipy, ako to prežiť bez väčšej "ujmy na zdraví"? Trvá to totiž už príliš dlho. Som jediné dieťa mojich rodičov a moja matka je už viac ako 10 rokov ťažko zdravotne postihnutá, z toho 7 rokov úplne ochrnutá na lôžku a vyžaduje 24 hod. starostlivosť (so všetkým, čo taký pacient potrebuje, asi si to viete prestaviť). Ja sa o ňu spolu s otcom tých x rokov už starám, čo keď mám 20 rokov, tak je to asi väčšina môjho života a teda aj detstva.

Tento stav je samo o sebe problémom pre celú rodinu, pretože nás to obmedzuje, nemáme ani sme nemali možnosť žiadneho spoločenského a kultúrneho vyžitia, väzby a kontakty s mnohými ľuďmi rodičia pretrhali, žijeme takmer v izolácii od okolitého sveta, teda okrem mňa, čo chodím do školy a opovážim sa (podľa mamy) mať aj nejakých kamarátov a kontakty a občas s nimi realizovať nejaké aktivity.

Druhým problémom je samotná matka. Je od prírody veľmi konfliktná, vzťahovačná a potrebuje kontrolovať a "dirigovať" celú rodinu. Toto všetko v nej tá choroba a frustrácia s tým súvisiaca znásobila asi 100 krát a je úplne neznesiteľná. Odmietala každú možnosť liečby alebo rehabilitácie, rozhodla sa že bude pasívna a nechá nás aby sme okolo nej skákali. Je veľmi ťažké a obmedzujúce takto žiť. Som s tým zmierená, lebo inak to nebude, ale znášam to zle, lebo som mladá a vidím okolo seba ľudí v rovnakom veku, ktorí sú "slobodní", môžu sa zabávať a cestovať, a ja musím doma trčať a prebaľovať svoju 100 kilovú matku. Sme z toho všetci už otrávení, frustrovaní, psychicky vyčerpaní, so silami v koncoch a bežíme už len "na rezervu". Sme s otcom úplne sami, bez pomoci, môžeme sa spoliehať len sami na seba. Zažili ste niekto takýto stav a ako ste ho prekonali?

angie77

..a našlo som to, ak poberáte opatrovatelský príspevok na na opatrovatelku máte nárok, ale len na 8 hod mesačne :(

Podľa § 41 ods. 4 písm. c) popri príspevku na opatrovanie bude môcť občan poberať aj opatrovateľskú službu v rozsahu 8 hodín mesačne?

Áno, v zmysle tohto ustanovenia bude možné opatrovateľskú službu v rozsahu osem hodín mesačne poskytovať aj tomu občanovi, ktorého opatruje osoba v rámci príspevku za opatrovanie. Pôjde najmä o situácie, keď si opatrovateľ potrebuje vybaviť úradné záležitosti alebo si chce napríklad urobiť nákupy, nakoľko vykonáva opatrovanie prevažne po celý deň.

angie77

no pokiaľ tomu ja dobre rozumiem,veľkú váhu v tom vašom probléme má opatrovatelský príspevok o ktorý nemôžete prísť lebo je to dost značná čiastka do Vášho rozpočtu...

..no ja vidím naozaj šancu len v umiestnení v DDS, nedať sa otráviť vybavovačkami a íst za tým, ak by aj ocino prišiel o opatrovatelský, mala by si zase šnacu ty odíst z domu a zamestnat sa a tak pomôct aj ocinovi...

..vieš čo by som spravila ja? išla by som na socialne na oddelenie opatrovatelského príspevku a určite by som sa popýtala ako to je ked poberáte opatrovatelský a potrebujete aj opatrovatelku, či vám ostane prípevok alebo sa zníži, či by vedeli oni zabezpečit opatrovatelku, či máte na to nárok, aké nároky máte ked ste v tejto situácii...

tým by som určite začala.

Fleur-de-lis

poznáš Rádio 7? Skús tam napísať na email poradna@radio7.sk oni vysielajú v utorok o 10:15 a 17:15 psychologickú poradňu, kde psychológ odpovedá na emaily. Je to veľmi dobrý psychológ. Kresťanský. Ale píšu tam aj neveriaci. Proste odpovedá ako profesionálny psychológ.
Ak napíšeš tento týždeň, tak asi o 2 týždne to budú vysielať, možno neskôr.
Dá sa to vypočuť online www.radio7.sk
Alebo z archívu www.radio7.sk

Vyskúšaj! Tvoj problém je zložitý, je ťažko takto radiť. Teda poradiť ti môžme, ale či to bude dobre...

kafe

Mexy, popri príspevku na opatrovanie, nemáte náhodou nárok aj na opatrovateľku? Takáto nepretrčitá starostlivosť vás naozaj zničí, nemôžete fungovať takto! Sami vidíte, že vám dochádzajú sily. Fakt neviem, kde by vám pomohli a kto by poskytol viac info, ale úrad práce sociálnych vecí a rodiny - tam by som smerovala ja a zisťovala, na čo všetko možno máte nárok. Potom si skús vyhľadať Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti - a zase pýtaj sa, či neexistujú nejaké charitatívne organizácie, ktoré by vám so starostlivosťou o matku pomohli za symbolickú sumu.
Ale aj tak by som radšej vybavovala ten dlhý a únavný papierový boj a snažila sa matku umiestniť niekde. Prípadne, zožente si opatrovateľku, oddýchnite si trochu a pustite sa do toho znovu. Veľa síl a pevné nervy.

Mexy

študujem na vysokej škole, čo ma baví, na zamestnanie som nemala dobré vyhliadky
často mi vyčítali, prečo som sa neodsťahovala alebo neodišla robiť do zahraničia, ale rodičia by ma nepodporili ani finančne ani nijak, iné možnosti som moc nemala
okrem toho oni nemajú nikoho iba mňa a ja mám len otca

Mexy

angie77, máš pravdu, jej stav sa nemení k lepšiemu a je to každým dňom horšie.
Matka má najvyšší stupeň odkázanosti na pomoc inej osoby, a uvažovali sme o umiestnení na nejaký čas do DSS alebo podobného zariadenia, no úradné vybavovačky a pod. s tým spojené nás úplne otrávili, navyše otec by prišiel o príspevok na opatrovanie, a neviem ako by to bolo aj s ostatnými dávkami, lebo už obaja sú dôchodcovia a príjem týchto dávok potrebujeme, inak by nám ten ich úbohý dôchodok nestačil. Naozaj netuším, ako z toho von, som z toho vyčerpaná

angie77

...hmmmm tu je dobrá každá rada ako tak pozerám, lenže je to veľmi ťažké kedže sa jedná o maminu. Sama si si už stihla uvedomiť, že takto to ďalej nemôže fungovať, lebo ty sa jednoznačne musíš dostať do štádia, kedy budeš žiť svoj život a nejako sa v živote rozvíjať.

..z toho čo si písala mi vychodia len dve veci, či si pri mamine alebo nie, jej stav sa nemení, myslím ten psychický, jediné čo sa môže zmeniť je stav Teba a otca a to k horšiemu ak to bude takto pokračovať..preto by som spolu s otcom rozmýšlala nad riešením, že o maminu sa bude starať opatrovatelka a určite sa snažila nemať z toho pocit viny, pretože to neznamená, že ti na mamine nezáleží, práve naopak... Možno to teraz tak nevyzerá ale jediným prianím každej matky je, aby jej deti boli štastné a to ty takto byt nemôžeš, tvoja mamina raz bude vďačná, že ste jej pomohli splniť to, čo ona sama momentálne nemôže pripustiť, nechať žiť svoje dieťa vlastný život.

..zmieriť sa so situáciou nestačí,si na začiatku života, láska sa dá prejavit aj inak ako obetovaním sa..ver mi, prajem veľa sily, budete ju porebovať.

ivanečenečka

Mexy, nezažila som to a klobúk pred Tebou aj pred otcom dolu. Mali by ste občas s otcom vypadnúť (raz jeden, raz druhý) a oddýchnuť si, lebo toto je ubíjajúce.