Dieta ihned po vysokej skole

Príspevok v téme: Dieta ihned po vysokej skole
TinaM

Zdravim vas,

chcela by som sa vas opytat, ake mate skusenosti s tym, ked ma zena dieta hned po vysokej skole (+/- mesiace samozrejme)
Zaujimalo by ma aj to, na ake pridavky ma zena narok (vzhladom na to, ze nema odpracovny potrebny cas pre ziskanie materskej, alebo ako to uz fonguje, neviem, opravte ma prosim). A ako si potom zena, bez praxe (okrem tej ziskanej pocas studia-cize vacsinou brigadnickej cinnosti) najde zamestnanie? Rada si precitam vase nazory a skusenosti.

Lulita

matersku nebudes mat, ak nikde pracovat nebudes, ale detske pridavky cca 22 eur po narodnei sietata plus rodicovsky prispevok cca 198 eur, neviem presne kolko je, na ten narok budes mat

lilyianka

bohužiaľ tak to je .. bez peňazí sa nepohneš .. pozri naši rodičia boli zabezpečení, predpokladám, že si sa narodila ešte za čias socializmu a vieš ako to vtedy bolo ..prácu mal každý istú .samozrejme, po tom to už také ružové nebolo ... ja keby som nebola zabezpečená, nemali by sme bývanie, nad dieťaťom by som uvažovala až neskôr .. keby som to všetko mala ... teraz mať stálu prácu je ako malý zázrak ... doba je zlá ... človek musí aj racionálne rozmýšľať.. je pekné mať dieťa, ale to so sebou prináša veľa výdavkov, z lásky sa dieťa nenaje a neošatíš ho ... veď to sama vieš .. bývanie máte, tak to je super ... ale urobila by som si predsa len nejaké to pracovné zázemie pred odchodom na MD

TinaM

dakujem lilyianka

Neviem, som naivna, ked to vnimam tak, ako som pisala? Ze ma rozculuje to, ze je clovek odkazany len na peniaze?

TinaM

skusala som googlit a videla som nejake cisla z 2012-teho ale neviem, ako je to teraz.
Ja viem, ze rodina ma byt zabezpecena. Len ma hneva to, ze kto to kedy videl, aby sa zena rozhodla pre materstvo podla toho, ci uz stihla odrobit rok alebo dva? Nasi rodicia takto mysliet nemuseli. A to mam este to stastie, ze nemusime riesit byvanie, to uz mame.

lilyianka

ja som niečo našla ..takže nemáš nárok na materskú, ale len na rodičovský príspevok, ktorý má byť od júla tohto roka 199,6 eura a navyšuje sa vždy keď sa zvýši čiastka živ. minima ..

Slecna A.

ved to je to, ze ti tu piseme neskusene baby :) Snad prispeje niekto aj s osobnou skusenostou. Ja pisem len to, co mi povedala sesternica a kedze to bolo nedavno, pokladala som to za "cerstve" tu hodit. Ale zrejme ona myslela dake pravidelne pridavky na dieta, alebo co...neviem. Ona stale len reve a hada sa s otcom dietata, takze moc rozumnu rec sme neviedli...hm.
TinaM, skusala si guuuglit? :)

lilyianka

v tejto problematike sa nevyznám, ale zdá sa mi nepravdepodobné, že by si ako matka hne´d po skončení školy nedostala žiadne peniaze ... tým samozrejme nejdem spochybňovať to, čo napísala Slečna A. tých cca 250 eur, či koľko je materská by si mala dostať + prídavky na dieťa (čo je jasné, že 22 eur, či ako to je je žalostne málo) ... ak priateľ náhodou pracuje v zahraničí, nech berie prídavky tam .. oplatí sa to

TinaM

uplne bez praxe nebudem, robila som 2 roky v marketingovej agenture (oficialne ako brigadnicka, hoci napln prace bola hodna aj plneho uvazku). Urcite stat nieco prispieva, len si nie som ista, ako presne to teraz je.

Slecna A.

TinaM, myslim, ze rodina by mala vychadzat z vyspelosti a pripravenosti partnerov, ktori dokazu triezvo mysliet a financne sa zabezpecit...Jedno bez druheho nejde...Vlastne ide, ale o tom tu radsej pisat nejdem....este by si sa nahnevala :)

lilyianka

pozri, ak máš pociť, že priateľ sa o vás bude vedieť postarať a že si po materskej v pohode nájdeš prácu, tak choď do toho .. len ti píšem čo vidím okolo seba .. že je dosť ťažké si v dnešnej dobe celkovo nájsť prácu a nie ešte ak budeš bez praxe vo veku cca 25-28 rokov...

Najčítanejšie články