DObry chcem sa opytat ak som uz mala 19a v septembri mam 20..mozu ma dat na liecenie ak ja nechcem? Kvoli tomu ze obcas vraciam, nezvladam vztah s mamou prost problemy... mozu to spravit ak mam po 19tke?
Liecenie proti mojej voli?
čo su laxatíva prosím a ta PPP?
No ja furt vravim o smrti, ze rozmyslam nad koncom len neviem aky by bol vhodny sposob a neskoncila som vobec v nemocnici.
nie, nemozes
Je možné dat moju mamu na liečenie,pokial s tým ona nesuhlasí?Moja mama má 76 rokov a pomočuje sa,a odmieta sa liečit,ani k doktorovi nechce íst,tak ho k nej zavolala,ten ju odporučil íst ležat do nemocnice,čo však mama odmieta.A to pomočovanie vadí aj susedom-je to už hrozný zápach.A byt je moj,všetko platím,ale štve ma už ten zápach.Prosím poradte,či ju možem dat proti jej voli na liečenie a ak áno,na koho sa mám obrátit?Dakujem.
VEDMA, ďakujem, že si to potvrdila!
Keby som to nezažila na vlastnej koži, tak by som nikdy nemyslela, že sa to skutočne dá! A keď si predstavím, že som sa ani zabiť nechcela, len som pojedla pri mojej PPP väčšie množstvo laxatív! Fyzicky mi bolo zle, skončila som na pohotovosti, z pohotovosti ma večer poslali na chirurgiu a z chirurgie na psychiatrické konzílium. Za 5min. som bola na oddelení ani neviem ako! Hospitalizácia proti mojej vôli!! A na druhý deň za mnou prišiel chlapík zo súdu. Ale darmo som mu vysvetlovala, že trpím PPP, a že to proste k mojej diagnóze "patrí"... a žiadny reverz podpísať neišiel!!! Bolo to pred 2 rokmi.
oprava-v prvej vete mi chyba koniec zatvorky pred bodkou.
Mozu ta nedobrovolne hospitalizovat v pripade, ak svojou PPP ohrozujes svoje zdravie alebo zivot (t.j. vyrazne vychudnutie, rozvrat vnutorneho prostredia-dysbalancia ionov a podobne, ak sa vyhrazas samovrazdou, pripadne nasilim na sebe ci inych osobach. Nedobrovolnu hospitalizaciu nariaduje sud (to vybavi vzdy psychiater z oddelenia). Ak si nedobrovolne hospitalizovana, nemozes podpisat reverz, ale musis sa liecit tak dlho, ako lekari uznaju za vhodne. A vobec nemusis byt zbavena svojpravnosti, to s tym vobec nesuvisi.
Zákon č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti: je možné poskytnúť zdravotnú starostlivosť aj bez
informovaného súhlasu, pričom v písm. d/ je uvedené, že informovaný súhlas sa nevyžaduje v prípade
(cit) „ambulantnej starostlivosti alebo ústavnej starostlivosti, ak ide o osobu, ktorá v dôsledku duševnej
choroby alebo s príznakmi duševnej poruchy ohrozuje seba alebo svoje okolie, alebo ak hrozí vážne zhoršenie jej zdravotného stavu.“
No, možno záleží aj na tom, ako sa vlastne do tej nemocky človek dostane (či je to cez ambulanciu psychiatra, alebo že človek skončí "na pohotovosti"), to už neviem...
Agneš, vtedy človek odísť nemôže, lebo je to cez súd a o prepustení rozhoduje súd "po dohode" s ošetrujúcim lekárom!