Ahojte, medzi novinkami v oblasti lieby depresie sa zacali objavovat vyrobky, ktore sa prezentuju s obsahom 5-HTP, co by bolo vlastne pridavanie serotoninu do organizmu, a tym znizovanie depresie...znie to velmi jednoducho a preto sa mi to zda podozrive, odhliadnuc od toho ze malokto to pozna, a okrem toho serotonin ako latka telu vlastna sa neda udajne vyrobit umelo, resp.telo musi hospodarit s hormonmi aj tak samo, cize dodavanie zvonku by to mohlo dost narusit...
Piste ake mate skusenosti...
5-HTP a depresia
Zdravim vas. Pan "RNG" je na Vas nejaky kontakt? Chcel by som sa opytat par otazok, seriozne a k veci.
Dakujem.
Ok, vyskusam....uvidim
L.
Depresie su obvykle z nedostatku niektorych neurotransmiterov a je ich akurat dost, tj nejedna sa len o serotonin, hoci odhad lekarov je, ze vyse 80% depresii je prave z nedostatku serotoninu
Dalsie mozne su norepinephrin, noradrenalin, Dopamim, GABA,melatonin a niektore vitaminy B a zriedkavo su to aj ine, pozri na kompletny zoznam
en.wikipedia.org
Serotonin sa spotrebuva velmi rozdielne pocas dna, pri stresoch je spotreba az radove vacsia, tj aj pri normalnej vyrobe moze u niekoho dojs k vycerpaniu zasob a naslednej depresii.
Destesovanie pomaha zniozit spotrebu serotoninu, tiez vytazok z st Johns Wort, tj vlastne latky hypericin a hyperforin znizia jeho zanikanie(SSRI) a naviac aj zanik norpinephrinu(SNRI) a ciastocne aj dopaminu a gaba, tj je to velmi sirokospektralny prostriedok,nenavykovy, teda ked pouzijes spravnu davku, tj 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu.
Ako som uviedol jedla sice maju L-tryptophan v dostatku, pozri na tabulky
nutritiondata.self.com
ale nie kazdy ma dobre travenie a absorbciu, takze ho nevytazia dost, a vyroba serotoninu, ked sa pozries na tie grafu z wikipedie ma 4 enzymaticke kroky na serotonin, posledny krok je premena z 5-HTP na 5-HT.
Samozrejme nemoze pomoct 100% ludom, ale rozhodne to nie je placebo, ked aj telo samotne pri vyrobe serotoninu musi z L-tryptophanu najprv urobit 5-HTP a az z neho 5-HT=serotonin.
A ako som uz uviedol, 5-HTP sa dnes tazi z rastliny Griffonia frondosa.
mne to nepomohlo...
1. Pises dost vseobecne..."v roznych jedlach"...akych konkretne?
2. Sam hovoris ze v prirode len male mnozstvo
3. Jedna vec je mat "polotovar" a druha vec serotonin, cize musi prist k vyrobe, pri depresii k nej zrejme nedochadza.
4. Odkial sa ziskava latka na vyrobu tych kapsul 5 HTP???
5. Vela ludi na forach pise o negativnych skusenostiach, resp.ziadnych ucinkoch, je to PLACEBO !!!!
Serotonin sa da vyrobit, to nie je ziadny problem,len ho dostat do mozgu cez mozgovu krvnu barieru sa neda. ale jeho polotovat, 5-HTP cez mozgovu barieru prechadza, podobne ako vzdialenejsi polotovar, L-tryptophan. Viac o tom najdes na
en.wikipedia.org
kde je na grafe vysvetlena vyeoba seroroninu z L-tryptophanu, ktory sa nachadza v roznych jedlach. Vyroba ide ce 5-HTP, ktore sa zmeni enzymaticky rovno na 5-HT=serotonin.
Umely zasah do neurotransmiterov su patentovane chemikalie, tj take, co sa pred tym v prirode nikde nenachjadzali. 5-HTP nie je umela latka a nachadza sa v mozgu cely cas ako polotovar na vyrobu serotoninu, medziclanok vytvoreny z L-tryptophanu z roznych jediel.
A 5-HTP je samotny prirodny vytazok, tj nejedna sa o ziadnu chemiu ani umeliny.V malych mnozstvach sa nachadza vo vselicom, ale komercne sa tazi zo semien rastliny Griffonia
en.wikipedia.org