5-HTP a depresia

Príspevok v téme: 5-HTP a depresia
Larita

Ahojte, medzi novinkami v oblasti lieby depresie sa zacali objavovat vyrobky, ktore sa prezentuju s obsahom 5-HTP, co by bolo vlastne pridavanie serotoninu do organizmu, a tym znizovanie depresie...znie to velmi jednoducho a preto sa mi to zda podozrive, odhliadnuc od toho ze malokto to pozna, a okrem toho serotonin ako latka telu vlastna sa neda udajne vyrobit umelo, resp.telo musi hospodarit s hormonmi aj tak samo, cize dodavanie zvonku by to mohlo dost narusit...
Piste ake mate skusenosti...

propanbutan

Zdravim vas. Pan "RNG" je na Vas nejaky kontakt? Chcel by som sa opytat par otazok, seriozne a k veci.
Dakujem.

RNG

Depresie su obvykle z nedostatku niektorych neurotransmiterov a je ich akurat dost, tj nejedna sa len o serotonin, hoci odhad lekarov je, ze vyse 80% depresii je prave z nedostatku serotoninu
Dalsie mozne su norepinephrin, noradrenalin, Dopamim, GABA,melatonin a niektore vitaminy B a zriedkavo su to aj ine, pozri na kompletny zoznam
en.wikipedia.org
Serotonin sa spotrebuva velmi rozdielne pocas dna, pri stresoch je spotreba az radove vacsia, tj aj pri normalnej vyrobe moze u niekoho dojs k vycerpaniu zasob a naslednej depresii.
Destesovanie pomaha zniozit spotrebu serotoninu, tiez vytazok z st Johns Wort, tj vlastne latky hypericin a hyperforin znizia jeho zanikanie(SSRI) a naviac aj zanik norpinephrinu(SNRI) a ciastocne aj dopaminu a gaba, tj je to velmi sirokospektralny prostriedok,nenavykovy, teda ked pouzijes spravnu davku, tj 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu.

Ako som uviedol jedla sice maju L-tryptophan v dostatku, pozri na tabulky
nutritiondata.self.com
ale nie kazdy ma dobre travenie a absorbciu, takze ho nevytazia dost, a vyroba serotoninu, ked sa pozries na tie grafu z wikipedie ma 4 enzymaticke kroky na serotonin, posledny krok je premena z 5-HTP na 5-HT.
Samozrejme nemoze pomoct 100% ludom, ale rozhodne to nie je placebo, ked aj telo samotne pri vyrobe serotoninu musi z L-tryptophanu najprv urobit 5-HTP a az z neho 5-HT=serotonin.

A ako som uz uviedol, 5-HTP sa dnes tazi z rastliny Griffonia frondosa.

Larita

1. Pises dost vseobecne..."v roznych jedlach"...akych konkretne?
2. Sam hovoris ze v prirode len male mnozstvo
3. Jedna vec je mat "polotovar" a druha vec serotonin, cize musi prist k vyrobe, pri depresii k nej zrejme nedochadza.
4. Odkial sa ziskava latka na vyrobu tych kapsul 5 HTP???
5. Vela ludi na forach pise o negativnych skusenostiach, resp.ziadnych ucinkoch, je to PLACEBO !!!!

RNG

Serotonin sa da vyrobit, to nie je ziadny problem,len ho dostat do mozgu cez mozgovu krvnu barieru sa neda. ale jeho polotovat, 5-HTP cez mozgovu barieru prechadza, podobne ako vzdialenejsi polotovar, L-tryptophan. Viac o tom najdes na
en.wikipedia.org
kde je na grafe vysvetlena vyeoba seroroninu z L-tryptophanu, ktory sa nachadza v roznych jedlach. Vyroba ide ce 5-HTP, ktore sa zmeni enzymaticky rovno na 5-HT=serotonin.
Umely zasah do neurotransmiterov su patentovane chemikalie, tj take, co sa pred tym v prirode nikde nenachjadzali. 5-HTP nie je umela latka a nachadza sa v mozgu cely cas ako polotovar na vyrobu serotoninu, medziclanok vytvoreny z L-tryptophanu z roznych jediel.
A 5-HTP je samotny prirodny vytazok, tj nejedna sa o ziadnu chemiu ani umeliny.V malych mnozstvach sa nachadza vo vselicom, ale komercne sa tazi zo semien rastliny Griffonia
en.wikipedia.org