Darujte svoje 2% z dane na slovenský výskum liečby diabetu typu 1

Príspevok v téme: Darujte svoje 2% z dane na slovenský výskum liečby diabetu typu 1
DiabetikIvo

Pokiaľ ešte nie ste rozhodnutí komu venujete svoje 2% zo svojich daní, venuijte ich neinvestičnému fondu Cukrovka www.cukrovkanf.sk ktorý zabezpečuje finančnú podporu výskumu slovenských vedcov, ktorí pod vedením Ing. Lacíka z Ústavu polymérov SAV pracujú v medzinárodnom Chicago Diabetes Projecte (CDP) na vývoji bezpečného materiálu pre encapsuláciu (zapúzdrenie) betabuniek pankreasu pred ich implantáciou diabetikom závislým na inzulíne podávanom injekčnou technikou.

Viacej o práci vedeckého tímu Ing. Lacíka v Chicago Diabetes Project-e si môžete prečítať v rozhovore s ním na servri Diabetikinfo: www.diabetikinfo.sk

Informácie o samotnom projekte nájdete na jeho stránke:
www.chicagodiabetesproject.org

Kde sú aj videá a rozhovory s diabetikmi, ktorým boli v rámci projektu už implantované betabunky a napriek tomu, že ide o diabetikov s 1. typom diabetu, závislým na inzulíne, vďaka implantovaným betabunkám nemusia už niekoľko rokov používať inzulínové injekcie: www.chicagodiabetesproject.org, lenže zataiaľ išlo o implantáty pri ktorých neboli betabunky v ochrannom obale a preto títo diabetici musia brať imunopresíva, potláčajúce imunitný systém.

Výskum tímu Ing. Lacíka v rámci Chcago Diabetes Project-u je pre diabetikov s DM typu 1 veľmi dôležitý preto, lebo pomocou vhodného materiálu pre zapúzdrenie betabuniek nebudú diabetici po ich implantovanéí musieť používať imunopresíva.

Tento výskum má veľký význam pre diabetikov žijúcich na Slovensku, pretože sa na ňom podieľajú slovenskí vedci a preto sa výsledky jeho výskumu budú aplikovať aj u nás oveľa skôr ako v krajinách, ktoré sa na tomto výskume nepodieľajú...

Neveríte?

V časopise Plus 7 dní, č.9, z 28. februára bol uverejnený dvojstranový článok o výskume Ing. Lacíka a ja si dovolím citovať z tohto člániku:

"Farmaceutické firmy, ktoré chceli kúpiť patent a technológiu odišli s dlhým nosom. "Ak sa nám podarí uspieť, chceme, aby kapsuly vyrábal ktokoľvek. Chceme, aby sa čo najskôr dostali do širokého používania medzi ľudí, farmaceutické firmy by to mohli brzdiť," hovorí šéf Ústavu polymérov, ktorý má skôr predstavu, že ostrovčeky a obal na ne si budú vyrábať nemocnice pre svojich pacientov a šiť im transplantát na mieru."

Už aj pre tento fakt si projekt zasúži našu podporu.

Preto ak nie ste rozhodnutí kam darujete svoje 2% z dane, darujte ich tomuto fondu a pomôžte diabetikom s diabetom typu 1 žijúcim na Slovensku.

Ďakujem každému, kto podporí tento výskum, ktorého výsledky zbavia diabetikov s 1. typom diabetu nutnosti aplikovania inzulínu injekčnou technikou.