SZU alebo UK medicina

igi-samuel

Ahoj Vlad27, mohol by si mi napísať e-mail? Ja už tiež jednu školu mám a chcem sa prihlásiť na LF (v podstate je jedno, či UK, alebo SZU, aj keď UK preferujem kvôli jej dostupnosti v centre - ale to je len môj dôvod kvôli ľahšiemu cestovaniu).
Preto by som sa rád dozvedel o tom čo najviac.

Ďakujem.

PS: Každá škola vychováva odborníkov, ktorý zachraňujú životy! Tak načo sa hádať, ktorá je lepšia?...

Vlad27

marketa457

Začal by som asi vetou, že "nikdy" nie je neskoro. Ja som nastúpil až po prvej VŠ, keď som mal 23 rokov.

Predpokladám, že si ešte asi na strednej. Z tohto uhla pohľadu to neviem posúdiť, keďže som nešiel priamo zo strednej. Ale OSOBNE, by som sa začal učiť v 3. ročníku, tým nechcem povedať, že prvý a druhý ročník máš spať, ale skôr by som sa sústredil v 1. + 2.ročníku na známky a 3. + 4. tiež (niektoré školy to berú do úvahy, hlavne české).
Knihy typu zmaturuj z chémie alebo biológie sú na maturitu (za mojich čias) fajn, ale na medicínu zabudni, nestačia. Podstatné je, aby si tomu rozumela, nie aby si to mala nabiflené, to zabudneš!

Záleží kam chceš ísť ČR/SR/iné zahraničie. Ak SR/ČR odporúčam Ti si kúpiť ich skriptá (podklady) na prijímačky na LF. Je to prakticky "výcuc" zo SŠ + niečo naviac. Nezaručí Ti to prijatie, ale budeš vedieť čo približne asi máš čakať a nebudeš zúfalá, keď Ti dajú test do ruky.

Je to skok, čo sa týka strednej školy, ale nič nie je nereálne, pokiaľ máš chuť učiť sa. :)

Veľa šťastia prajem !!!

Vlad27

Som študentom 5. ročníka LF SZU, odbor všeobecné lekárstvo a rozhodol som sa prispieť pár vetami ako to u nás funguje, resp. nefunguje. LF SZU som si vybral aj napriek tomu, že som mal prihlášky aj inde (ČR) a bol som tam prijatý, no mal som vtedy veľké oči, že je to predsa bližšie, a úroveň bude porovnateľná, a budem doma, na Slovensku.

To, že je SZU ľahká škola je najväčšia somarina akú som kedy počul. Áno, berú nás možno 30 - 50, no nemajú problém vyhodiť aj 10 z 50. Osobne si myslím, že je správne preriediť počty, pretože som mal aj "špecialistov/tky" spolužiakov, ktorý v 2. ročníku nevedeli popísať veľký krvný obeh Z OBRÁZKU, pochopiteľne už nás našťastie opustili. Hovoriť o SZU ako o ľahkom formáte medicíny je naozaj somarina a môžete na to zabudnúť. Pokiaľ sa učíte, nemáte absolútne žiadny problém, u nás na SZU nie sú tzv. "podkopávači nôh", naopak ak si všimnú, že máte naviac, učíte sa, tak vás potiahnu! Verte mi, viem o čom hovorím!

A čo sa týka prominentov? Povedzte mi kde na Slovensku, na ktorej akejkoľvek vysokej škole nie sú? Sú všade, lebo rodinkárstvo je všade na Slovensku. Áno, zažil som ich aj na SZU, i keď úprimne bolo ich našťastie veľmi málo (mám za sebou okrem medicíny aj inú VŠ, viem to porovnať), avšak tí už s nami nie sú, pretože sa stále na SZU nájdu ľudia, ktorí povedia NIE!!! NIE NEDÁM VÁM TÚ SKÚŠKU, AJ KEĎ JE VÁŠ OTEC NEVIEM KTO, A MALO BY MA TO STÁŤ MIESTO!!! Klobúk dole pred nimi!

Čo sa týka tradície, áno uznávam, že LF UK má väčšiu tradíciu a meno ako LF SZU, nepochybne, ale je nutné si uvedomiť, že SZU je medzi lekárskymi fakultami len pár rokov.

Čo sa týka LF UK vs LF SZU. K tejto otázke sa neviem vyjadriť, keďže som na LF UK nikdy neštudoval. Absolútne proti LF UK nič nemám a ani neplánujem mať, naopak beriem ju ako ďalšiu LF v Bratislave. Preto hodnotím len SZU. Nebudem však klamať (a ten kto tvrdí, že to tak nie je, je idiot), sú reči zo SZU na UK a z UK na SZU, ako tam prebieha / neprebieha. Avšak tieto rozbroje robia jedine hlúpy ľudia (politici a lekári, ktorých deti sú na jednej či druhej fakulte; lekári, ktorí v živote nič nedosiahli, tak sa aspoň zabávajú ohováraním), ktorých je na Slovensku požehnane. Mám mnoho známych, ktorí sú na UK a vychádzam s nimi úplne normálne, porozprávame sa čo a ako, aké predmety teraz majú, ako prebieha výučba, úplne v pohode.
OSOBNE som sa nestretol s medikom UK, ktorý by povedal niečo zlé na SZU. Všetko je to o inteligencii ľudí, ohovárajú len blbci! A najmä tí, ktorí na druhej LF nikdy neboli a neštudovali, lebo im to povedal kamarát, tak to MUSÍ BYŤ PRAVDA! Je nutné si uvedomiť, že aj tak ak budeme raz kolegovia, budeme musieť držať spolu, je úplne jedno či budeme mať za sebou LF UK, JLF UK alebo aj medicínu z Bangladéša. Každý vie niečo, a spolu by sme sa mali dopĺňať, pomáhať si, spolupracovať a nie veriť hlúpym rozbrojom.

Čo sa týka stáží vo vyššom ročníku, ich kvalita závisí od:
1) Pracoviska
2) Lekára/rezidenta s ktorým máte stáž

Vynikajúce stáže sú na NOÚ a NUSCH, ostatné ...
Prečo tri bodky? Ako som napísal, závisí to predominantne od týchto dvoch faktorov. Už sa nám veľa krát stalo, že sme prišili na stáž, a nikto o nás nič nevedel :( "Vy ste kto ? Medici ? A vy tu máte mať dnes stáž? My ale o vás nič nevieme!" ... Vôbec to nie je raritný stav. Komunikácia medzi pracoviskami (klinikami) SZU a našimi "akože" za to zodpovednými oddeleniami je katastrofálna, za tým si stojím! To, že sa nám na stážach venujú je pravda, ale opäť ako kde. To je proste systém! Mnohokrát, keď sme boli na NOÚ si nás ako medikov zobral lekár po službe, absolútne nevyspatý, no napriek tomu prišiel za nami s úsmevom, privítal nás a povedal nám čo ideme dnes robiť! SUPER! Na iných klinikách to varíruje. „Choďte spraviť anamnézy, a o 2h sa stretneme“, potom nás dodrbe, že prečo sme sa pacienta nespýtali tamto-hento, napriek tomu, že sme na danom oddelení prvý krát a nikto nám nič neukáže, čo vlastne máme robiť alebo na čo sa zamerať. SYSTÉM, opäť sa opakujem, ale ten na SK nefunguje a nikdy nebude, práve kvôli ľuďom, lebo sme národ, ktorý za nič nezabojuje a je spokojný! Preto sme tam kde sme!

Je na zaplakanie akí špičkoví lekári sú na SZU, a nevyužíva, resp. mrhá sa ich talentom. Všetko je to zas a len o politike. SZU má obrovský potenciál, je to škola postavená hlavne na klinikoch, ktorí vám vedia podať informácie ako to je skutočne v praxi a nie z kníh, ktoré si môžete prečítať pri káve v martinuse. Bohužiaľ všetko je to o peniazoch a nastavení systému.

Mojim cieľom nie je "HATE" na LF SZU, ale povedať budúcim, a potencionálnym uchádzačom, aby si to 2x rozmysleli. Pokiaľ chcete byť na Slovensku celý život a stačí vám to, nech sa páči. Pokiaľ chcete ísť ďalej (do zahraničia) a niečo v živote dosiahnuť, posunúť sa ďalej ako je slovenský priemer, odporúčam české alebo iné zahraničné LF.

Pokiaľ máte nejaké otázky ohľadne LF SZU, smelo napíšte, pokúsim sa ich zodpovedať.

DNENIS

SZU je skola prominentov. Chodia tam decka samych vyznamnych doktorov. Uroven je tam vysoka. Ale neviem ako sa tam dostanes ked beru len vyvolenych 30

TOMASTOMAS

Lekarska fakulta SZU je vyborna. Ja osobne som ju vystudoval, s komlikaciami ale uspesne :-). Vsetky tie reci o tom ze szu nie je dobra, ze nema tradiciu su bludy. Szu ma dlhorocnu tradiciu v postgradualnom vzdelavani lekarov. Ma kvalitnych odbornikov aj vyucbu. Staze su na vysokej urovni. Skusky su narocne. O statniciach ani nehovorim. Ale s uplatnenim nie je problem.

mONCA123

Ja som studovala na LF UK ale podmienky boli nepriatelne. Otrasny pristup, plesniva budova a kvalita stazi nulova. Ale na skuskach sa vyzaduje vela.... V 4. Rocniku som prestupila na LF SZU a bola som dost prekvapena. Staze su neporovnatelne! Vzdy sa nam venovali ( nie ako na uk, tam nas bolo vela a vzdy sme len zavadzali). A okrem toho szu ma vyborne kliniky. Najviac casu sme travili na specializovanych klinikach NOU, NUSCH a kramare kde nas vyucuju spickovi lekari. So skuskami je to uz horsie. Na skuskach su prisni, vyzaduju naozaj vela. A zo skoly vyhadzuju aj napriek tomu ze beru malo studentov. Ja som uz uspesne vystudovala a mozem povedat ze na szu je studium narocne (tiez aj na uk samozrejmee) ale vyplati sa :-)

Mana27

SZU ma dlhorocne skusenosti s postgradualnym vzdelavanim lekarov. Vyucuju tu spickovy odbornici. Staci si prestudovat historiu univerzity. Ak ocakavete od nejakej mediciny ze to je lahke mylite sa. Ja chodim na uk a moja sesta na szu tak to viem trochu posudit. Co sa tyka narocnosti je to rovnake. Ucia sa to iste. Ale staze im zavidim. Aj celkovo je to tam novsie, menej studentov a viac sa im venuju. Ale obe fakulty su narocne. Budete potrebovat silne nervy.