Emocie a city človeka...

Meretseger

Magy, samozrejme, že mŕtvolka mačiatka je horšia než odrezávanie hláv zajatcom! A je mi jedno, čo si po tomto o mne pomyslíte, ale zvieratá nikdy nezrania tak, ako ľudia, tak nechápem, ako im môže niekto ubližovať!

noro

@minotek

zdravim, nahodou som nasiel tuto temu, a po precitani tvojho prispevku som videl seba. uz som si tym presiel, viac menej... tak ti mozno nieco pomoze z toho co napisem, hoci nie som ziadny odbornik.

cely svoj doterajsi zivot od detsvtva som zil v platonickych vztahoch, lubil uprimne, cisto, srdcom, ziadny sex, atd. Vo vacsine pripadov dotycne dievcata o tom ani nevedeli...

nikdy som nemal vztah, ziadne rande, ziadny bozk, ziadny sex... o panenstvo som prisiel v 28-mich rokoch... viac menej presne tym stylom ako ty uvazujes.
Predtym som trpel som par rokov depresiami a uzkostou (sice kvoli niecomu inemu, nez je tato tema, ale je pravda ze casom aj laska presnejsie zlomene/bolave/opustene/nechcene/odmietnute srdce prispelo k tomu stavu ako klinec do rakvy).
V mojom zivote bola zena, s ktorou som sa poznal, kamaratil, a zalubil som sa do nej. Bola zadana, takze moje zasady, moralka, presvedcenia mi branili cokolvek si len pomysliet ze by som s nou mohol mat nieco. proste som to zavrhol a nechcel som sa nijak do toho jej vztahu miesat.
ale... stale som ju miloval a mal ju za svoju lasku zivotnu... atd.
raz sme si s nou so srandy povedali, ze ak do mojej 30tky nebudem mat priatelku/sex/vztah, tak ma pobozka, a ktovie...

TL&DR
po dlhsom case, ked som uz bol sam vo svojej ulite (opat) tak som si povedal, ze stacilo. Mal som emocionalne problemi atd....
Jedneho dna som si teda povedal ze to ukoncim, znicim tie moje sny, tuzby, nadeje, moralku, zasady, presvedcenia... skratka som nechcel viac pokracovat v tom mojom "svatskom" pristupe.

stalo sa tak, o panenstvo som prisiel so zadanou mladou mamickou s ktorou som sa poznal niekolko mesiacov len cez skype.
Kym som k nim nepricestoval tak som ani nevedel ako vyzera... nebola vobec moj vkus, ale vzrusovala ma, ... nechal som to plynut svojim tempom, kus som potom tomu dopomohol ked som si vsimol naklonnost z jej strany a bolo...

hold, ci mi to pomohlo, co mi to dalo? vycitam si to?
s odstupom casu mozem povedat len to, ze urcite to zmrzacilo moje city voci tej mojej vyvolenej nedostupnej, ale je to skor vecou mysle, psychiky.
fyzicky cin, ti nijak nezmeni tvoje emocie v tomto smere, ale pokial si to pripustis v hlave, tak to mozes sebe zdovodnovat ako dovod preco uz nie si taky aky si bol a nebudes citit tak ako si citil. asi to nedava zmysel, ale mozno vies co chcem povedat.
skratka je to o psychike, ked sa s niekym vyspis, ale v hlave si tym nezburas svojvolne tu fiktivnu barieru, ten pristup k zenam, emociam, atd. tak sa nezmeni nic...
ba co viac... moze sa stat, ze si to este dokonca zacnes vycitat, a len si tym pritazis este viac.

fuh... riadny sloh O_o

PS: casom som stretol zenu, som s nou uz teraz vyse 2 rokov, ale nie je to klasicky vztah. nebyvame spolu, vydame sa par-krat v tyzdni, travime spolu cas, chodime von, sexujeme, "zijeme" "spolu"... ale city z mojej strany do toho nedavam, nie take, ake som citil kedysi.
vyznie to mozno hnusne, chladno, bezcitne, ale nie je to doslovne chladny vztah. moja partnerka si to uvedomuje, aj ked nejasa z toho ale je na mna naviazana, a co sa mna tyka, tak ju mam rad, chyba mi ked s nou nie som, atd. len to uz nie je taky rojkovsky rozpravkovy emocionalny vztah, ale viac prizemny, nelietaju mi motiliky v zaludku pri pomysleni na nu, atd.
vyplna v mojom zivote ten obrovsky krater prazdnoty, a ja jej na oplatku snazim davat co najviac ako viem, aby nemala byt dovod smutna, sklamana, atd.

jednoducho som si povedal ze viac to uz nechcem.
ako sa hovori: milovat, skutocne milovat, citit lasku voci druhej osobe vie clovek len raz v zivote.

mozno ked toto citate tak mate pocit, ze potrebujem aby ma lutovali, apod... ale v skutocnosti som rad... pretoze mi to dalo viac, nez mnohi zaziju pocas svojho celeho zivota (v oblasti citov a emocii)

@minotek... na platonickej laske nie je nic spatneho, je to ta najkrajsia a najcistejsia forma lasky...
len je s nou tazke zit, hlavne v tomto svete.

vela stastia ti prajem, nech uz sa rozhodnes akokolvek, jedine na com zalezi je aby si s tym bol ztotozneny ty sam. nic viac, nic menej.

Mimulus

Áno viazané emócie veľmi dobre poznám. Nikdy ma nedokázalo rozplakať napríklad ak niekto umrel, ak som videl v tv nejakú vraždu alebo že bolo niekomu ublížené, pretože je to súčasť dnešného sveta. No v posledných pár rokoch ma dokáže rozplakať obyčajný happyend na konci čohokoľvek - napríklad koniec niektorých rozprávok ako napr Shrek. Nie emócie sa nedajú otupiť a nedajú sa ani potlačiť ale na niektoré si človek jednoducho postupom času zvykne no je to vždy len a len na úkor iných, ktoré vystúpia na povrch. Môžeš sa tváriť ako človek bez emócií, môže ťa za takého dokonca považovať okolie, môžeš si myslieť že nedokážeš mať rád, nepotrebuješ okolo seba ľudí a že všetky problémy sveta sú ti ukradnuté. Môžeš sa tváriť tak akože ti to je jedno ale opak bude pravdou!!! Nikdy sa emócií nezbavíš a budú dokonca ešte silnejšie.

srdce <3

Zaujimava tema, chcel by som sa tiez cosi spytat ohladom toho.

Uz niesom nast-rocny, este som nemal nikdy ziadne dievca, jasne sebavedomie mam tiez zufale o to mi neide. Ale vsimol som si, ze oproti inym, daleko viac citovo tuzim po zenach ako ostatny(nie sexualne). Mam k nim neskutocnu uctu a vsetko, a teda nenormalne sa trapim tym, ze mozno v zivote ziadnu nebudem mat. Myslite, ze keby som sa len tak vyspal s neakymi lahkymi zenami, tak by neak vo mne skoncila ucta a citova tuzba k zenam? Myslite, ze uz by som ziadnu tak nepotreboval? ,,

Viem, hlupa myslienka, ale fakt ak by sa dalo, velmi by som potreboval tento svoj (sice pekny) cit k zenam otupit.

Magy

to je viazana emocia a tiez zalezi, ci tie problemy ma ona (napr. zdravotne), alebo su to vztahove problemy, ked by clovek mal nezrovnalosti vo vztahu vydiskutovat a vyjasnit narovinu, nez v sebe cokolvek potlacat a potom sa rozplakat.
bol by som rad, keby si pisal priamo, bez hadaniek a naznakov, takto tu budeme totiz este tyzden.

Flex_

Magy? Čo ak sa zase niekto rozplače pri holke ak pri nej zažíva nejaké ťažkosti, ale pri tom ním ani nepohne aj keby videl ako tú hlavu niekomu režu na živo. Čo je to potom za druh emocií? Alebo druh citu či povahy človeka?

nokia2013

no, mam skusenost.
opisem len maly priklad. vzdy som mala vacie nohy, ako dievcata v mojom veku..myslim tym chodidla. moja mama ich mala velmi male, ja som svoje cislo zdedila po babicke. ale postoj mojich rodicov, ked mi mali kupovat topanky a ich narazky ako treba ti ich odseknut...tak z toho mam hendicap az doteraz. nerada si kupujem topanky, castokrat si kupimm nemsie cislo a trpia mi potom nohy, samozrejme, je mi trapne povedat moje cislo, ked napr. ideme hrat bowling a potrebujem si obut tie ich specialne. je to sprostost, ale funguje to tak stale. kamaratka ma deti, ktore maju nosia vacsie cissla ako ja v ich veku, ale nik im to nevyhadzuje na oci, akoby to bola ich vina, a dievcata su s tym spokojne, nikdy ich ani nenapadlo, ze by sa za to mali citit trapne.
a to je len jeden priklad.
zial, mam to zakorenene niekde hlboko v hlave, a hoci si zdravym rozumom viem oddovodnit, ze o nic nejde a kopec zien ma nohu 6, je to stale moj komplex a nejde tie pocity zmenit alebo zahodit.

Magy

ked uz, tak otupit, nie potupit.
to su dva rozne pojmy.
samozrejme ze sa to da aj v neskorsom veku, skor ide o to, ake emocie mas presna na mysli.
nie su emocie ako emocie.
niekto sa rozplace uz pri pohlade na mrtvolku maciatka, pricom na video, kde nejaki alah-akbarovci rezu hlavy zajatcom zaziva s nim ani nepohne.

najjednoduchsim riesenim byva casto vystavit sa takej zaplave emocnych vnemov (konkretneho zamerania), ze mozog zacne byt prehlteny a citlivost sa straca, clovek emocne ochladne, pri vystaveni sa danemu vnemu nereaguje tak citlivo.
dalsou moznostou je cielene zamestnanie, kde sa stretava denne s utrpenim a jednoducho sa musi urcitym sposobom obrnit, inak by sa zblaznil. to sa tyka najcastejsie lekarov, ale aj zachranarov, hasicov, vojakov, policajtov atd.