Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Zistil som, že moja mama bola na potrate!

Príspevok v téme: Zistil som, že moja mama bola na potrate!
sokovany100

dnes som pred chvilou zistil ze moja mama bola asi pred 20 rokmi na potrate /problemy s mojim otcom = rozvod v tom case.../ som hrozne sokovany,chce sa mi plakat,pricom nikdy sa takto nepolozim az ku dnu. som zasadne proti potratom, nie len z krestanskeho hladiska,ale aj z toho ludskeho. PRECO PRECO PRECO???
toto nerozdycham. Bože, odpusť jej...

právnik

Už počaté dieťa má spôsobilosť na práva. Podľa § 7 ods. 1 Občianskeho zákonníka spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj POČATÉ DIEŤA, ak sa narodí živé. Podľa náho právneho poriadku podmienená spôsobilosť na práva počatého dieťaťa umožňuje, aby sa na počaté dieťa hľadelo ako na:
- na dediča po poručiteľovi, ktorý zomrel v čase od počatia až do narodenia dieťaťa
- na obdarovaného od počatia po narodenie dieťaťa
- na príjemcu plnenia z poistnej udalosti, ktorou je smrť poisteného - napr. životné poistenie otca.

Pre zaujímavosť: rímske právo rezervovalo počatému dieťaťu (nasciturus) určité práva, ktoré mu boli na prospech, napr. dedičské právo, zabezpečenie výchovy a výživy: kto je v tele matky, je práve tak chránený, ako keby bol už medzi ľuďmi, kedykoľvek ide o prospech samého dieťaťa. Ide o zásadu klasického rímskeho práva: "nasciturus pro iam nato habetur, quotiens decommodo eius agitur" - t.j. narodiť sa majúci (počatý) sa má pokladať sa už narodeného, kedykoľvek ide o jeho prospech.

Dadula56

Melissa, ak sa este do tejto temy vratis: ja som nevymedzovala, kedy je co clovek. Necitim sa na to kompetentna, to som myslim aj napisala. Ja potrat vnimam vyslovene z toho hladiska, ze sa v prvom rade zvazuje telo zeny, jej situacia, okolie atd. atd. Ze je v spolocnosti pritomny len preto, aby nedoslo k zdravotnym ohrozeniam zeny, pretoze potraty sa vykonavat aj tak budu. A je lepsie ich vykonat v nemocnici. To je cele. Ano, bolo by fajn, keby neboli, ale nema zmysel snazit sa ich zakazat, skor treba ist cestou osvety a dostupnosti prostriedkov proti pocatiu.
A dalsia vec je, ze ty sa urazas za utoky, ale ze tu bohato utocis aj ty, to je okej?To nie je vobec vec emancipovanych furii. Zasa neprehanajme. Nikto normalny sa netesi z potratu. To je prilis cierno-biele videnie sveta. Za to, ze im niekto nechce zabranit este neznamena, ze by oslavoval, ked je nejaky vykonany. Vzdy je to smutne. A neslo tu o to, ze je mlady muz krestan. Islo o to, ze automaticky matku odsudil (aj ked sa neskor snazil napisat, ze to bola len fraza a nebolo to odsudenie).

Lulita

los zakon je vymedzeny do 12 tt, kedy su uz vsetky organy vytvorene, psojenie psermie s vajickom, vytvoreny gestacny vak a mini bodka napr. nie je este clovek, to len tak na upresnenie

niekto po detoch netuzi, nechce, ale bojuje za vzniknuty zhluk buniek u niekoho cudzieho a naco? ved by aj tak lasku nevedel dat, nechce, bude brat antiko do konca zivota...

Leela333

doubledog, RNG ti to vysvetlil, nabudúce nepoužívaj také prehnané prirovnania a čítaj poriadne, čo sa tu píše.

mellisa, lenže ani tá antikoncepcia nie je 100 %-ná. To, že nejaká náhodne otehotnie ešte neznamená, že sa nechránila.

Ale milé od teba, že vždy, keď opúšťaš túto tému nás stihneš ešte pourážať, lebo nezdieľame tvoj názor a "nič nechápeme".

mellisa

Môj názor je taký, že už plod je človek, tedá živý tvor, nie ako to tvrdila Dadula či, ktorá z nich. Je to človek už tým, že sa vyvíja, rastie, prijíma živiny....čo iné ako človek by to malo byť? Nech nech si tu tvrdí čo chce, ja svoj názor nezmením. Že vraj je to človek len keď má ruky, nohy....
Už sa nebudem taktiež vraciať do tejto témy, aj tak sa tu začnú doraz zbehávať tie preemancipované fúrie a strieľať jedovaté šípy, takže to nemá význam im niečo do tých ich hlavičiek dávať.
Osobne ja sama netúžim po deťoch, len aby ste dievčence vedeli, ale to len tak na okraj....