1.) Ako vysvetliť zdravému človeku ( Priateľovi ), že depresia nie je ,,depka,, a že ju človek nedokáže ovplyvniť myslením alebo vierou?
2.) Ako sa dá niekomu vysvetliť, že človek, ktorý má depresiu tak veľakrát robí veci, ktoré by inak nikdy neurobil ( smútok, obviňovanie a ponižovanie seba s druhých, nadávky, samota...)
3.) Ako zbaviť ľudí predsudkov? Ako nestratiť priateľov, ktorí si myslia že to čo človek vykoná keď má depresiu je presne to isté čo by vykonal ak by bol zdravý???
4.) Ako vysvetliť niekomu koho má človek rád, že niekedy nedokáže vstať z postele, napiť alebo sa najesť, že viera v Boha alebo pozitívne myslenie mu určite nepomôže?
5.) Ako vysvetliť človeku že pri tejto chorobe to nefunguje tak, že človek vstane, začne sa usmievať, vtipkuje, okolie si myslí, že je šťastný no pritom je mu viac a viac do plaču. Ako mu vysvetliť, že pozitívne emócie, ktoré si môže vsugerovať nikdy nič s depresiou nespravia?
6.) Ako vysvetliť spoločnosti že má človek DEPRESIU a že nechce ostať sám? Ako nestratiť priateľov len preto, že tomuto človeku nerozumejú?
7.) Ako bojovať s depresiou ak to ľudia nepochopia a človek na všetko ostane sám, nemá prácu, peniaze, rodinu a už ani priateľov?
8.) Ako prežiť situáciu keď človek priateľov má, tí to celé napriek tomu nechápu -(pretože kto neprežil nepochopí) a odsudzujú ho alebo sa na neho preto hnevajú? Obviňujú priateľa prečo povedal to alebo ono, prečo je taký hnusný keď taký nikdy nebol a prečo nakoniec ten človek tých priateľov stratí aj napriek tomu, že ich pred týmto varoval?
9.) Ako prežiť depresiu ak človek stratil už všetko?
Ako vysvetliť zdravému človeku pocity, ktoré prežíva človek s depresiou?
:) mala by si to oznámiť mamine. alebo potom zabojovať a ísť sama. ak potrebuješ lieky, nič s tým nenarobíš. jednoducho musíš začať
neviem preco sa to vypublikovalo trikrat, ospravedlnujem sa
Prijemny vecer, chcem sa pripojit do diskusie...
mam podobny problem a to taky ze mam depresie a neviem povedat mamine ze ju mam ze potrebujem pomoc, lebo by ma nepochopila. nemam sa ako sama dopravit k doktorovi, som odkazana na nu. a tu pomoc potrebujem.
mozno tusi ze nieco so mnou je, ale nic mi nedava najavo. a ja som z toho uplne hotova. neviem uz ako dalej...
mam podobny problem a to taky ze mam depresie a neviem povedat mamine ze ju mam ze potrebujem pomoc, lebo by ma nepochopila. nemam sa ako sama dopravit k doktorovi, som odkazana na nu. a tu pomoc potrebujem.
mozno tusi ze nieco so mnou je, ale nic mi nedava najavo. a ja som z toho uplne hotova. neviem uz ako dalej...
no, ťažšie otázky si nemohol dať ! :) snáď jedinú odpoveď ti dám, čakajú a budú čakať a keď to celé prejde, tak zabudnú a nebudú sa k tomu vracať. niektorí sa podujmú to s tebou prejsť a budú ti načúvať. treba ich nájsť. vedieť, ktorí to sú. a prežiť to. kvalita života jednoducho klesá na minimum pri depresii, prepáč, viem o čom hovorím, ale nejako sa to predsa dá zvládnuť
anjelik* - vieš čo ma vie veľmi ale veľmi nahnevať? Ak je niekto mojím priateľom a tým pádom by ma mal poznať no napriek tomu mi napíše niečo také ako ty: Že všetko sa dá, všetko bude lepšie a že ak človek koná s úsmevom tak začne myslieť pozitívne. Viem, že ten človek to myslí dobre ale vie aj to, že depresia takto nefunguje a ak by ma ten priateľ poznal tak by mi toto nikdy nenapísal ani nepovedal. Viem, je to smutné ale znamená to len jedno - že ma ten človek vôbec nepozná :(
:)
Nazďo :-)
anjelik* - ak pochopím Teba tak som našiel odpoveď prečo majú ľudia predsudky. Vieš obaja tvrdíme niečo iné a ja chcem pochopiť kde berie každý z nás tú istotu, že má práve on pravdu.