Dobrý deň. Mám otázku ohľadne korely, ktorá je už síce staršia,ale dnes som spozorovala, že si neustále kúše do nôh a obhrýza si ich až tak, že na nich akoby nemohla ustáť. Tak isto si vtrháva pierka. Viete mi niekto poradiť, ako to riešiť?
Chorá korela
no jasne, bola by som rada. ja som sa tam minule snazila uz prihlasit, ale mi to nešlo. stale, dokonca teraz ma obdobie,ze je to este horsie. ale to take mava, potom to zas utichne,ale pierk uz nedorastu tak vyzera hrozne :(
A ako sa ma teraz korelacik, este si vytrha pierka? Super, ze mu predsa chces tu partnerku zadovazit.:)
Ach moja, v tom ti neporadim, lebo zijem v DE ale ak sa nedostanes na parrotclub forum sk, tak sa tam mozem ja poinformovat, ci nevedia o nejakej starsej korelke, ktora pripadne hlada domov. No len ak chces.
je presne taka, ako mal doteraz, len mi praskol ten spodok. vlastne je trocha sirsia ale nizsia,ale citala som, ze to je lepsie. ano,kde zohnat starsiu korelku, teda ako si mi radila.alebo mam kupit mladu?
Ahoj Missikk, v com konkretne potrebujes poradit, kde zohnat korelku? A ako velka je ta klietka? Pridem sem neskor.
Ahoj Deria. Mrzi ma, ze sa az teraz ozyvam, ale konecne mam na to trochu casu a tak dnes obj. novu klietku pre moju korelku ktora ma pedelovaciu prepazku (kt.sa da casom odstranit) a do jednej casti dam jednu a do druhej druhu - novu korelku. aby si zvykali. a potom prepazku odstranim. len som sa chcela spytat. radila si mi, ze mam radsej zohnat starsiu korelku,ale neviem kde. na bazároch som pozerala,ale z môjho okolia som nenasla nic. nevies mi s tym prosim pomoct?
A ano, tiez nemyslim na parazity, lebo vytrhanie pierok je typicke pre osamotene vtaky. Ak neznasa kupanie, nenut ho. Niektori vtaci sa v prirode kupu len vo vlhkom listi alebo v piesku. Neviem ako si ho skusala kupat ale mozes ho skusit opatrne postriekat s flasou s rozprasovacom a vlaznou vodou. Keby ani to nefungovalo, mozes mu dat do plytkej misy ci taniera mokry salat, este lepsie vnat z mrkvy.(Hlavk.salaty su moc postrekovane) Moji ju miluju. Niektori sa v nej kupu ale ju aj jedia. Predtym ju umyjem a otrasiem z vody. Mozes mu tu vnat aj zviazat a zavesit tak, aby mal k nej dobry pristup, mozno sa tam raz ovazi kupat. Kupel je velmi dolezity aj pri preperovani, ci vobec pri problemoch s perim.
Tak ja mam vtacikov uz vyse 20 rokov ale este sa mi nestalo, ze by sa nejako vazne pobili, ked prisiel novy clen. Fakt je ten, ze u mna majú dost miesta, patri im cela obyvacka,:)do klietok chodia len spat a v takom pripade vobec nedochadza k sporom, lebo ten, co je pripadne napadany, moze ujst, ma na to dost miesta. A to mam korelky, kanarika, andulky a zebricky, vsetkych spolu. (preto rozne druhy, ze ja beriem iba take, co hladali domov a nikto ich nechcel.) Vzdy ked prisiel k nam novy vtacik, postavila sa klietka do miestnosti, kde mam vsetkych navolno a len co sa trochu obkukali, niekedy to trva len 5-10 ci 15 min., otvorim klietku a necham to na tom, co je v klietke, kedy sa odvazi vyletiet. Väcsinou vyleti kazdy dost rychlo a nikdy sa mi nepobili.
Ine je to trochu, ked su zatvoreni v klietkach. Tam by si musela najprv postavit 2 klietky vedla seba, teda kazdeho zvlast. Po case, keby si videla, ze chcu byt spolu, by si ich mohla spolu vypustit lietat.(samozrejme najprv len pod dozorom) Je to dobry sposob na blizsie zoznamenie a neutralnejsia poda, nez klietka, kde sa pripadne moze stat, ze si bude tvoj branit svoje teritorium. Ale v podstate by nemal byt problem. Ale kazdy musi mat svoje krmitko, svoju vodu a lasku im musis tiez delit rovnako. Dve pohlavia by sice nemal byt problem ale idealne by bolo opacne pohlavie. Tam je mensia pravdepodobnost, ze sa nebudu bit. A o to skor, ak tam nebude prilis velky vekovy rozdiel.
Asi to nebudu snad parazity,aj ked sa stale vysipuje. ma aj take supinky, kupat ho nemozem, lebo mi pri tom raz skoro umrel, taky zachvat dostal. on ma hole miesta a on si trha pierko hned ako mu ide von. ale robi to asi odkedy je sam. ale bojim sa ze ho novy partner zabije,alebo bude bit,alebo bude na neho ziarlit. citala som aj o pripadoch ze udobal jeden druhého. a pamatam sa ze ked sa daval dokopy s andulkou,bol to boj
Missik, to je to najlepsie, co mozes pre korelku urobit = kupit jej partnera/partnerku. Korelky velmi tazko znasaju samotu a este horsie, ak nemaju vtacieho partnera. V prirode ziju zakonite v krdloch, ci vo dvojiciach. Tvoja nielenze stratila partnera, aj ked len andulku, este k tomu je cely den sama. Preto pocitam 90%, ze to trhanie pierok bude z toho. (Inac to mozu byt aj parazity ale skor nie.) Mladatko by som k nej nekupovala. Ani nie z dovodu, ze by sa bili ale mlada korelka sa bude so starsou nudit. Idealne by bolo, keby boli priblizneho veku a aj ked nie, aspon nie celkom mlade vtaca. Mozno pozries do inzeratov,(?) casto sa niekto chce zbavit korelky a tym padom by si urobil/a dobry skutok, keby si take vtaca zobral/a.