Astma

Príspevok v téme: Astma
Marianka

Prajem vam pekny den. Chcela som sa opytat, ze ci je mozne, aby sa astma kazdym rokom zhorsovala. Som astmatickou 4 roky a prvy zachvat som dostala pred 2 rokmi. Vtedy mi alergolog diagnostikoval ako astmu 2. stupna. Az do marca t.r. som mala pokoj. Ale ked som v marci ochorela (a bola som asi tyzden chora), tak som priemerne mala kazdy den 1-2 zachvaty. Proste som sa nemohla poriadne nadychnut a lapala som po vzduchu. U alergologa som bola naposledy pred 2 rokmi, lebo povedal, ze kym beriem vakciny (ktore som uz nedavno dobrala), tak za nim nemusim chodit ani ked budem mat zachvat. Teraz idem na kontrolu. Je mozne, zeby sa mi astma zhorsila? Alebo to moze mat suvis aj s inymi chorobami, ktore mam (myopaticky syndrom a selest na srdci)? Prosim o radu, co robit, aby som tych zachvatov mala co najmenej. A este nieco: podla coho je astma stupnovana?

marieanna

Ahoj Marianka,
mne diagnostikovali astmu v roku 1993 a od tej doby som bola stále na iných a iných liekoch a inhalátoroch. Bola som ako na hojdačke(raz lepšie, inokedy horšie, aj som sa dusievala - bez inhalátora som neurobila ani krok aj arzenál kvapiek do nosa som musela mať stále na dosah ruky). V decembri 2010 som si na radu imunoalergológa k predpísaným liekom začala dávať výživové doplnky ako podpornú liečbu. Pomohlo veľmi, cítím sa skvelo a kortikoidy ani imunosupresíva zrazu nemám potrebu stále užívať.
Môžete ma kontaktovať na email, podám korektné a naozaj spoľahlivé informácie - vlastná skúsenosť o ktorú sa veľmi rada podelím aj s ostatnými, ktorých táto choroba ničí a majú záujem pomôcť si.
Do fóra sa všetko napísať nemôže.
Viac info e-mailom.
marie.anna53@gmail.com

seisa

mám syna astmatika 4 roky.Zo začiatku bola astma pre nás nočná mora dusilo ho, nemohol sa nadýchnuť, každy druhý týžden bol chorý, lieky nezaberali-zmenili sme lekára.Teraz dva roky nemá problemy, chorý býva málokedy no denne užíva lieky a inhaluje.No kludne spáva a dobre sa mu dýcha.Moja jediná rada zmenit LEKARA.

kiwemai

mno ved...ostatne choroby...este mam stitnu zlazu...momentalne je to v poriadku, vysledky som mala dobre, no bolo obdobie, ked som brala lieky aj od toho...a vazne neviem, ci robim spravne, ze tie lieky vynechavam...ked ja mam k liekom taky odpor...asi pred rokom som si dala robit pecenove testy, zatial boli dobre...musim zajst aj tento rok. teraz v septembri mam ist na kontrolu k alergologicke, tak uvidim, ako nafukam do spirometra...a asi zacnem brat aj ostatne lieky...

hagen

Ahoj Kiwemai!
To do čoho si fúkala sa volá spirometer a zisťuje to tvoju ventálnu kapacitu pľúc, ale aj kvalitu, rýchlosť a podobne. To že neužívaš pravidelne lieky to vôbec neni najmúdrejšie. Hoci je astma chronické ochorenie dá sa s ňou bojovať a dostať ju aspoň pod kontrolu. Nemôžeš predsa čakať, že keď neberieš lieky, že sa ti astma vylieči sama od seba. Ver mi nevylieči, len sa bude zhoršovať. Ja beriem lieky už dosť dlho a podarilo sa mi ju dostať aspoň pod akú takú kontrolu. Pokiaľ si nie si istá, či ti tie lieky neškodia na pečeň, skús sa o tom pozhovárať so svojim lekárom.
a to že berieš veľa liekov je úplne normálne aspoň na začiatku tie dávky aj lieky sa budú postupne redukovať. Ja ich mám na astmu a alergiu momentálne 9druhov a k tomu ďalších sedem na zvyšné choroby.

kiwemai

mno, to je pravda...ist k lekarovi raz za dva roky, je vazne cudne...ludia, davaju aj vam dyxat do takeho pristroja? neviem ako sa to vola, ale zistuje tym moj dyx...na com som s dyxanim...alebo moju vydrz co ja viem...co som bola na poslednej kontrole, tak sa mi to od predxadzajucej nezlepsilo, no ani nezhorsilo a ona mi aj tak nasadila dalsie lieky...je to normalne? ste na tom tak isto a daju vam este dalsie lieky...mam aj alergiu a dokopy by som mala brat 4 lieky natrvalo a teraz v lete este 2 navyse...ale ja beriem len 2, t.j. klamem ju, ze beriem aj ostatne...vela liekov vraj skodi na pecen a co budem mat z toho, ked poberiem kopu liekov proti astme a aj tak sa z nej nikdy "nevysklbem" a vyskytne sa este aj dalsi problem?

hagen

Aho Marinka!
Nechce sa mi veriť, že ti doktor?! povedal, že máš prísť na kontrolu až po dvoch rokoch? ja mám tiež astmu tretieho stupňa a na kontrolu chodím minimálne každé tri mesiace, ale pri potrebe hoci kedy.
Stupne astmy sa delia takto:
1stupeň- ľahká občasná- bez príznakov
2stupeň- ľahká pretrvávajúca
3stupeň- stredne ťažká pretrvávajúca
4stupeň- ťažká pretrvávajúca

zuzička

ahojte,jasne že sa astma môže zhoršovať. ja mám astmu už 21 rokov - pekelne dlhá doba.základom je sa s tým naučiť žiť a dodržiavať rady lekára, brať lieky a pod.

kiwemai

aj ja mam astmu...o rok tomu bude uz 10 rokov...plno tabletiek, spray, k tomu alergia - dalsi spray...a ked som vo velkom strese, tak vtedy sa to zhorsuje...astma sa moze zhorsovat a tusim najviac tym stresom a roznymi problemami...

Alternativa

Astma sa moze zhorsovat napr. prechladnutim, virozou - u mna jednoznacne to tak bolo. Kedze sa prejavuje stazenym dychanim, zhorsit prejav mozu aj ine dg, ktore stazene dychanie sprevadza. Ale hlavne psychika - nemala si v poslednom obdobi nejaky vazny problem? Je o tom aj v dalsich temach suvisiacich s astmou, popozeraj.
V aprili 2006 hovoril v JOJ-ke spickovy pediater imunolog-alergolog prof. Hruskovic a odporucal pre alergikov navstevu solnej jaskyne 3x do tyzdna. Ja som aj vdaka solnej jaskyni takmer rok bez liekov a aj bez zachvatov. A mavala som ich intenzivne a casto - denna liecba antihistaminikami, sprey 2x denne a aj tak v noci zachvaty 8 rokov. Ale vyrazne som zmenila postoj k problemom a zivotu. Pozitivny postoj ma uzasnu moc, vyskusaj. Drzim palce.