Tak a pisem sem znova. Tentokrat budem musiet urobit najtazsie rozhodnutie v zivote a to je, nehat si vziat babo, ktore cakam. Jedno uz mam 17mesacnu dcerku, toto druhe tehotenstvo bolo neplanovane, necakane, no ja to beriem ako zazrak zivota, nieco nadherne, no moja matka to berie asi ako pritaz :( .. Od kedy zistila ze som znova tehotna, nic ine nepocuvam, len ze moja babka mala pravdu ked vravela ze mam brat antikoncepciu... Tak som povedala matke ze si to malicke neham teda vziat.. Ostala kludna, usmieva sa a vidiet ze je spokojna.. No ja sa trapim, predsa len ten cloviecik uz nejaku tu dobu vo mne je, a uz som si veru poplakala a riadne, pretoze sa ho nechcem vzdat, no nechcem ani pocuvat vecne vycitky zo strany matky.. Bojim sa, ze ked sa to malicke narodi, tak ho moja matka nebude mat rada, pri prvom tehotenstve sa tesila, malu zboznuje, no tot druhe tehotenstvo mi vycita a bojim sa aby nerobila rozdiel medzi mojou prvorodenou a druhym babom.. Zijem s matkou, pretoze "musim"... S priatelom mi to neklape, stale sa len hadame a co sa tyka spolocneho byvania, tak teraz to nejde.. Prosim co mam urobit? Ja sa z toho zblaznim :( Mam toho teraz tolko, ze sa cudujem ze sa este dokazem usmiat... Malu caka operacia ociek, o priatelovi som zistila ze ma klame a ohovara, cakam druhe babetko ktore je v mojej rodine neziaduce, mam dlhy ktore nevladzem splacat... Nebavi ma to uz :(
Interrupcia
levandulova1, aj keby sa Tvoja matka správala zle k druhému dieťatku, to bude mať v prvom rade Tvoju lásku, Ty budeš pre neho tá najdôležitejšia. A neboj sa, dcérka by po čase pochopila, že jej babka sa zle správa a sama by mohla na babku pôsobiť a postaviť sa na Tvoju stranu. Dcérku miluješ a predsa by si ju obrala o súrodenca? Ty to budeš vedieť, že ho už mala - na to sa nedá zabudnúť, zatajíš jej to? Ako by asi dcérka zareagovala, keby sa to neskôr dozvedela, možno už ako dospelá? Nepovedala by Ti, že odpor (možno len počiatočný) jej babky nebol dôvod, aby sa jej braček/sestrička nenarodi/a? Určite by Ti povedala, že by Ťa podržala, že si mohla rátať s jej pomocou. Tvoja rodina si Ty, Tvoj priateľ a Tvoje deti, alebo Ty a Tvoje deti. Aj keď si finančne závislá na svojej mame, nemôže Ťa nútiť urobiť niečo proti Tvojmu svedomiu. Ona netuší, aký ťažký je kríž, ktorý Ťa núti vziať si na plecia a ktorý budeš niesť až do konca svojho života.
Ponúkam Ti konkrétnu pomoc. Ak si klikneš na prvú stránku, dozvieš sa o psychickej a odbornej pomoci v Tvojej situácii. Tá druhá je určená pre tie tehotné ženy, ktoré si dieťa chcú ponechať, ale finančne sú na tom zle. Ak Ťa Tvoja mama odmietne finančne podporovať, môžeš sa obrátiť na niektoré z centier, ktoré spolupracujú s uvedeným programom - vyber si také, ktoré je Tvojmu bydlisku najbližšie. Ak Ťa zaradia do programu, ja sama si Ťa môžem vybrať ako preferovaného príjemcu a budeš dostávať pravidelne môj príspevok. Neboj sa, už by Ťa a Tvoje deti nenechali zahynúť - veď si len prečítaj príbehy žien, o ktoré sa starajú. Momentálne je to však tak, že priame financovanie z prostriedkov programu bez kontaktného sociálneho zariadenia - poskytovateľa nie je možné.
Hlavu hore, riešenie je tu, postav sa za seba a svoje dieťa hoci aj proti celému svetu!
Presne to , čo napísala Musska1803 ma napadlo , keď som začala čítať tvoj príspevok skús sa porozprávať s mamou aj keď sa ti to zdá možno veľmi tažké - miestami nemožné je to predsa tvoja mama skús jej to povedať nejak tak podobne ako je to v tom článku , že nie je rozdiel ktoré dieťa by si zabila ale už len to že ho zabiješ ....moja kamarátka robila na oddelení potratov ,hovorila , že zeny pre potratom boli vyrovnané , povedali si že budú mať lahší život ale keď bolo po zákroku jediné , čo robila bolo nosenie vreckoviek ženám a slečnám , každá z nich to oľutovaľa a podľa mňa je to trauma na celý život...... držím ti palce , nech sa to vyrieši
Chuda tvoje dieťa v brusku. Všetky tieto tvoje stavy vníma, tak sa co najskôr skonsoliduj.
Znepokojená žena s dieťaťom v rukách šla za gynekológom a povedala: "Doktor, mám vážny problém a naliehavo potrebujem vašu pomoc! Moje dieťa nemá ešte ani rok a znovu som tehotná. Nechcem mať deti tak rýchlo za sebou."
A tak doktor povedal: "Dobre, čo teda chcete aby som spravil?"
Žena odpovedala: "Chcem, aby ste zastavili moje tehotenstvo, a počítam s vami že mi pomôžete."
Doktor sa zamyslel a po chvíľke ticha jej odpovedal: "Myslím, že mám pre vás lepšie riešenie. Je to menej nebezpečné aj pre vás."
Žena sa usmiala, mysliac si, že doktor príjme jej žiadosť.
Potom pokračoval: "Aby ste sa teda nemuseli starať o dve deti v rovnakom čase, zabijeme to, čo máte v rukách. Takto si môžete aj odpočinúť predtým, než sa narodí druhé. Ak chceme zabiť jedno z nich, nezáleží teda ktoré. Nebude to ani risk pre vaše telo ak zabijeme to, čo máte v rukách."
Mladá slečna sa vydesila a povedala: "Nie doktor! To je strašné! Zabiť dieťa, to je zločin!"
"Súhlasím" odpovedal doktor. "Avšak vyzerali ste byť rozhodnutá, tak som si myslel, že by to bolo najlepšie riešenie."
Doktor sa po vyjadrení svojho názoru pousmial. Presvedčil mamičku, že nieje rozdiel v zabití už narodeného dieťaťa a zabitím toho, čo je ešte v lone. Zločin je to ten istý.
Život každého človeka má rovnakú cenu! Zabiť nenarodené dieťa je rovnaký zločin ako zabiť dieťa, ktoré sa už narodilo!
Skus sa Zamerať na pravú príčinu problému: problém nie je to, že si tehotná ale jeho príčina spočíva vo vzťahu s mamkou :) ...
levandulova1
ešte raz som si prečítala tvoj prípevok, ale nemám pocit že ta niekto do toho tlačí, len mám pocit že si to ty vzdala a hlavne tá tvoja veta na konci:nebaví ma to už... dieta je zodpovednost a nedá sa odložit ked nás prestane bavit...myslím že to ty sama si si vybrala lahšie riešenie! Dlhy a vztahy má každá druhá rodinka na Slovensku..všetko sa dá riešit, ale ak si myslíš že všetky tieto problémy vyriešiš interupciou, tak veľa štastia. Pripudne Ti len další problém, zdravotný a hlavne psychický.
levandulova1
..postav sa za svoj a život toho nenarodeného..., ochráň ho,veď kto iný by to mal spraviť? jedno dieťatko už máš, prestav si čo by si robila keby tu nebola..si silnejšia než si myslíš, skús vyhladať pomoc krízových centier, sprav všetko preto, aby sa to dalo, nie rozmýšlat ako to nejde.
A až ked vyčerpáš všetky možnosti,
a až potom ked zistíš že to naozaj, naozaj nejde Ti radím...nechaj si ho aj tak!!!!
Sú hniezda záchrany, môžeš ho dat na adopciu, raz by si si to ako maminka veľmi vyčitala.
Sama som maminka a tak Ti radím to, čo by som spravila ja. Za svoje dieťatko by som sa pobila aj s celým svetom aj keby som mala íst proti všetkým, proti partnerovi, či rodine.
Skús zájst na mestský, sociálny úrad a popýtat, povedat im v akej situácii si,skús aj cez net pohladat krízové centrá a skontaktovat sa s nimi atď...skús všetko,objím si svoje dietatko a nepusti ho za žiadnu cenu.
Skús maminu presvedčit že dietatko si nedáš zobrat,ked to inak nepojde tlač na nu, že sa nezmieriš s tým zobrat niekomu život, akús jej navrhnút že ho dáš adopciu a možno kým v brušku vyrastie sa všetko k dobrému obráti, hlavne budeš mat viac času na riešenie čo potom.
fuha, citat niektore prispevky je velmi...ehm..."poucne"...Kazdy ti tu napise len a len to, co by robil on v tvojej situacii. Ale ci tu uz niekto v tvojej situacii bol? Mam pocit, ze nie...Je lahke vykrikovat co by som robila keby som bola tehotna. Ale keby som skutocne cakala dieta a rozhodovala by som sa o preruseni tehotenstva, asi by som nebola taka "hrdinka".
Ja sama nemam vztah k detom - paradox, pracujem s nimi :D Zatial sa necitim zrela, ani financne zabezpecena na vlastne dieta, nemam peniaze na seba, nieto este na uzivenie dietata. Ty si uz jedno babo vychovala, si uz mamina....urcite by si zvladla aj to druhe :) To male ma predsa otca, ste na to dvaja...Drzim ti palce, nech sa rozhodnes akokolvek :)
Kvoli matke na potrat nechod. Ani o tom neuvazuj.Ty s tym rozhodnutim budes zit, kebyze je to tvoje rozhodnutie, tak je to ine, ale toto je jej natlak a nesmies tomu podlahnut.
levandulova
nechcem sa do tohto miesat, lebo uz toto tu viac pripomina hadky ako konstruktivnu diskusiu, ale to, ze ta to teraz trapi, places a premyslas ako sa zachovat, to nie je zodpovednost..
Zodpovednost je predchadzat tymto situaciam, to znamena chranit sa pred tehotenstvom, najma ked vies aku mas situaciu doma, t. j. si zavisla financne aj byvanim od matky, s priatelom mas problemy a uz teraz mas doma male babo.
Ci chces povedat, ze ste pouzili aj nejaku ochranu a spravala si sa pri sexe zodpovedne? Ak ano, tak potom sa ospravedlnujem..
Ale teraz je uz neskoro plakat nad rozliatym mliekom a situaciu treba riesit..
Je pravda, ze rozhodnutie je na tebe, ale na druhej strane aj plne chapem tvoju matku a nikto nema pravo jej vycitat jej reakciu.. predsa len, vsetka financna zataz bude na nej, kedze ty sa budes starat o dve babatka.. takze je to uplne prirodzene..
Skus sa s matkou este raz porozpravat, s priatelom detto, zhodnotit vsetky moznosti a potom sa rozhodnut..
Drzim palce
Sama si napísala, že je VZACNY... :) Myslim, že skorej by si potrebovala radu socialneho pracovnika ako gynekologičky...