Vegánstvo

Príspevok v téme: Vegánstvo
Esterka001

Chcela by som sa opýtať na váš názor ohľadom vegánstva. Už asi 2 roky som vegetariánka a dokážem skvele fungovať, vlastne si ani nepamätám kedy som bola naposledy chorá. Teraz by som chcela vyskúšať vegánstvo, no moji rodičia majú obavy, ktoré by som chcela vyvrátiť. Mám 15 rokov a preto sa boja. Viem že to zahrňa nejaké obmädzenia ale nepokladám to za nič strašné. Vopred dakujem za Vaše názory.

Monitaaa

kikusik
uplne s tebou suhlasim. Ja tiez nikoho v diskkusiach ani v realnom zivote nepresviedčam, ani neodsudzujem ze jedia maso, je mi to uplne jedno, ked je nejaka oslava tak im ho aj naservirujem, ked si tak potrpia, preto nechapem, prečo maju taku potrebu neustale ma presviedčať, že ja som ta vadna, ked mi pride spenat zdravsi ako rezen.... a reči typu, ved si nič nejedla.. pretoze zelenina, ovocie, alebo bezmasite jedlo, proste pre nich nie je jedlo, len niečo na prekusenie medzi hlavnymi jedlami... Ja som nikdy nejedla maso, aj ked mam oboch rodičov vsezravcov, a mama je dokonca maniak na maso. Rodičia mi povedali ze uz ako babo som kazdu "kašu - pyre" s masom vypluvala a tak sa to tiahlo cele detstvo vraj som dokopy zjedla asi 10 dkg salamy a jedno kura aj to ho museli zamaskovat a potom im detsky lekar odporučal, ze je na čase prestat ma nutit, ze lepsie to uz asi nebude :D :D :D a vraj ak to ma prist, tak to pride /chut na maso/ neprislo :D som uz matka, môj manžel je vsezravec ale dieta aj napriek umornym pokusom oboch babičiek, dedkov a manzela do usta maso nevezme :D cela mamina.
jefito magy
tak čo by ste urobili keby sa aj vam narodilo taketo dieta :D a ako čisto "rastlinny človek" mozem cestne prehlasit ze som uplne zdrava, a nikdy mi nič nechybalo v ziadnych testoch a aktivne sportujem

Jefitto

Ja niesom zapleteny do ničoho, lebo som ešte len študent. Chemie a fyziky, ak vas to zaujima.
To skorej vy ste zapleteni s tymito šarlatanmi, čo pišu v mene mediciny neviem ake odveci članky. A zase zarabaju na ľudskej hluposti.

Niektore veci jakživ nepochopim, napriklad ako môže muž udrieť ženu (s vynimkou sestry samozrejme). Preto napriklad aj nechapem tieto "zdrave" stravy, veď meso je to najlepšie žradlo pod slnkom

Magy

mam pravo vyjadrit svoj nazor slusnym a kludnym sposobom, bez toho aby som urazal alebo navazal sa do druhych. v tom mi zabranit nemozes. nikomu neberiem pravo na jedenie toho, co jest chce, allebo verit tomu, comu verit chce, reagoval som len na urcite argumenty, ktore su prezentovane nespravne.
kedysi davno som si tiez presiel obdobim podobnej aktivity "zdravej vyzivy", ked som odsudzoval este aj zivocisne maslo. az neskor som zistil, ze tie "zdrave" rastlinne masla ako rama, veto a i.(hydrogenovane tuky alias margariny) su nepomerne vacsi humus, nez normalne maslo z kravskeho mlieka.
ale na to prides casom aj ty sama. zatial si mlada a trosku zaslepena nadsenim pre vec. ono sa to podda. chce to len dospiet a zmudriet.

kikusssik

Magy
keď vravíš, že ma presviedčať nebudeš, tak na čo si sem vôbec od prvého príspevku písal?
to nikdy nepochopím.
keď ti je jedno, čo jem. tak sa nestaraj.
napr. ja tiež nevypisujem do diskusií, aká je všežravá strava nezdravá, lebo mi je to šuma fuk, čo na to druhí. ja viem svoje.
a už mi nevypisuj! neodpisujem...

Magy

neviem odkial to beries, ale k zdravotnictvu nepatrim a ani k jednej z tych masinerii alebo priemyslu, o ktorych tu pises.

kikusssik

Magy
lol, iba som čakala, kedy sem napíšeš.
tvoje príspevky vždy prinášajú niečo na zamyslenie :)
ale nič, čo by si napísal, ma nepresvedčí prekalkulovať môj životný štýl :/
holt, veľké autority ako zdravotníctvo neuznávam

i´m done talking to you too

Magy

je zaujimave, ako niekto dokaze argumentovat len vyberanim urcitych informacii z celku a poukazovat na to ako zaklad podstaty, preco je clovek taky alebo onaky.
zacina sa tu vytahovat evolucia, mamuty, povod.
ok, ked povod, tak povod.
budeme sa opierat o fakty a nie nabozenske dogmy.
clovek preukazatelne vzisiel zo zivocichov, ktore dnes nazyvame opicami. ich vyvoj siel inou cestou, pripadne sa pribrzdil, ale zaklad je stale jasny a dodnes viditelny.
a opice su a vzdy boli vsezravce, sice sa zvacsa uchylia k jednoduchsiemu zberu plodov (pohodlnost), ale akonahle maju moznost, spestruju si stravu rybami, plodmi mora, ulitnikmi, hrabosmi, vtakmi, vajciami, hmyzom atd. kanibalizmus bol u nich zdokumentovany a dokazany taktiez bez akychkolvek pochybnosti.
konzumaciu masa dokazuje aj chrup a traviace ustrojenstvo, ktore je v podstate identicke s ludskym. dlhe ostre ocne zuby, ktore mali opice adjakziva a maju ich dodnes, (a ktore ludom s prichodom varenej stravy v podstate zakrpateli) SU PRIMARNA zbran pri love jedine u masozravcov.
(ak chcete vytahovat, ze velke ocne zuby maju aj bylinozravce ako slon alebo hroch, tak si najprv nastudujte dokladne anatomiu, sluzia na podobny ucel ako parohy jelenovi ci sobovi)
opice su nezriedka agresivne, utocne, nezdrahaju sa zabit a skonzumovat prislusnika vlastneho druhu, ak na to dojde.
a to robil aj clovek. vdaka inteligencii dokonca aktivne lovil, aj ked este ohen nepoznal. opat zdokumentovane a dokazane az do najstarsich pramenov a archeologickych vykopavok.
takze vazeni vegani, az poviete A (plodozravost), treba povedat aj B (masozravost).
----
kikusssik - predkovia sice vymysleli zbrane, ale nevymysleli ohen. aspon trochu premyslaj, co pises, preboha.
na margo tych clankov a tabuliek co si sem hodila... prepac ale toto rozoberat a rozpisovat by bolo fakt nadlho, odhadom tam na tri dni cisteho casu.
ja polovicatu robotu nerobim ale nemam ani tolko casu, aby som sem pisal cele romany a rozoberal kazdy blud, co tam je popisany. a ze ich je vela.
ver comu chces sama a jedz co chces. ja ta nepresviedcam o tom, aby si verila v moju vieru v lietajuce spagetove monstrum, ty ma prosim nepresviedcaj, ze veganska strava je ta jedina a najlepsia, aj ked ty mozno nevezmes do ust uz ani gumoveho medvedika, hoci kolagen je pre tvoje klby a slachy potrebny a prospesny.
len ti doporucim, aby si to s tou aktivitou neprehanala, extremnych aktivistov totiz nema nikto rad, casto ani sami seba. navyse, extremne nazory plodia nedorozumenia, nasilie a viac problemov, nez osohu. vid extremni nabozenski fundamentalisti. hroza a hanba sveta.

kikusssik

jasné, že chcete. ste zapletení buď do zdravotníctva, mäsového priemyslu alebo mliekárenského.
i´m done talking to you