Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Doberman?

nandza

Ahoj, ja mám už druheho dobermana v poradí. Prvú fenku som mala 10 rokov ale zomrela na torziu žaludka. Ja osobne toto plemeno milujem. Bola krotká poslušná a nikdy s nou nebol problém. Teraz mám druhú dobermanku, prvý rok výcviku bol náročný ale teraz je to ten najelpší pes na svete. Je sice príšerne rozmaznaná ale je poslušná a neublížila by ani muche. Od agresivity ma na kilometre daleko. Zaleží od človeka ako si psa vychová tak ho bude mať. Výnimkou su choroby.

Deria

presne, ako pise naja, niekedy je pricinou agresie tiez choroba. napr. nador na mozgu alebo aj stitna zlaza to moze byt! niekedy je to zas ziarlivost, ktora sa moze zvrtnut na agresiu. napr. ak pride do rodiny dieta, okolo ktoreho sa vsetko toci a pes je zrazu uplne mimo. alebo pan uprednostnuje (z viacerych svojich psov)jedneho pred druhym alebo pan si najde partnerku a zrazu psa zanedbava,atd, atd. cize dovodov je dost, preco sa pes moze stat agresivnym, len clovek to bud podcenuje alebo to nevie. teda, nie je ani vynimkou, ked dvaja psi, vychovavani jednym panom, su rozdielni a reaguju tak rozdielne. tam treba hladat, kde sa stala chyba alebo ci je pes zdravy.

Naja85

Ams,
postupil ten NO aj nejake vysetrenia, ci nemal bolesti alebo nador na mozgu? A to, co este vyhovuje jednemu psovi(sposob vychovy, psychicky natlak, cas s clovekom atd.), nemusi vyhovovat druhemu, ked ich berieme ako individualnych, a moze sa to neprijemne prejavit na spravaniu. Fakt somm este nikdy nepocula o psychopatickych osobnostiach pri psoch.

Pes a vlk maju toho vela spolocneho, ale uz aj dost vela odlisneho. A ani vlk nie je taky zabijak, akym ho robia polovnici, kedze je to dost plache zviera.

lost

jasne ze pes moze mat v genoch agresivitu, ak isto ako clovek (cigani a podobne..)
ale to sa do 4 generacii (prakticky 10 rokov) da vycistit takmer na 100%
a potom akykolvek pes/rasa moze spat s dietatom a nic mu neurobi..
a nie je nic lepsie ako spat so psom, ci 55? :D

ams

Naja Deria

Tak pozor, to ze sa pes narodi agresivny nie je myslene tak, ze hned zacne trhat vsetko naokolo a uz vobec nie to, ze ako steniatko nebude pritulne a mile(rovnako to plati u cloveka...ved ktore babatko nie je mile ?)

To ale neznamena ze nimi aj ostanu bez ohladu na to ci ma ten pes spravnu vychovu - osobne poznam cloveka ktory mal dvoch NO, mali rovnaku vychovu bohuzial jeden z nich bol neustale agresivny a utocil na vsetko bez akehokolvek dovodu...a nie je to nic vynimocne

Deria pisal som ze nezalezi na rase !!! tak nechapem preco by pitbul nemol zit s detmi...ja nehovorim o celom plemene ale o par jedincoch, agresivny moze byt aj pudlik, yorkshire (len rozdiel je v tom ze pri pitbulovi mozu byt trosku horsie nasledky ak nastane nejaky incident)

"A co som tym vlastne chcela povedat? Asi len tolko, ze ziadny pes sa nerodi zabijakom:)"

no svojim sposobom je kazdy pes rodeny "zabijak", kedze je to dravec a ma za svojho predka vlka ( akurat my ludia sme ich domestikovali)

Naja85

Deria, ja ta este doplnim. Samozrejme, ze je rozdiel v plemenach, a samozrejme zalezi, ake plemeno tu budeme rozoberat. Je rozdiel medzi pudlom ako skor spolocenskym psom a medzi dobermanom ako pracovnym plemenom-chyba vo vychove pri pudlovi sa moze prejavit tak, ze si na vas sem-tam povrci a ta ista chyba pri dobermanovi zas sposobi, ze vam uz visi na ruke. Ale to snad neznamena, ze taky pes je od narodenia agresivny. Aj tie utoky rozoberane v mediach, na co pan Jahnatek reagoval dalsim blbym navrhom, su len dosledkami chyb ludi, a nie povahami zvierat. A ak by sme zobrali do uvahy takuto absurdnost, ze jedinec sa uz narodi agresivny, tak co by sme asi mali robit s detmi, ked jeden z rodicov bol vrah, nasilnik? Mali by byt hned odstranene z nasej spolocnosti, lebo to uz maju v genoch, tu gtresivitu?

Naja85

Joj, a som zabudla. Ams, zazil si niekedy vrh staniat prevysujuci pocet 5? Ja ano, a to niekolkokrat este v detstve. A mozem ti povedat len tolko: kazde jedno stena bolo pritulne, bez vynimky, ci uz bolo viac alebo menej bojazlive, zvedavejsie, aktivnejsie.

Deria

@ams
ano, skusenosti so psami mam dlhorocne a stojim si za svojim nazorom.
ano, tak ako clovek ma i pes urcite geny zakodovane ale vychova, prostredie, spolocnost, atd. zohrava primarnu rolu! keby to bolo tak, ako ty tvrdis, v zivote by nemohol zit napr.pitbul s celou rodinou v uzkom vztahu, lebo bude agresivny, resp. lebo sa uz tak narodil. hlupost! vsimni si, ake su vsetky steniatka hrave a skor ci neskor pritulne, pritom nezalezi na rase. kde je tam agresia? ako som spominala, nejake vlastnosti su zakodovane a samozrejme ze su ine u dobermana a ine u pudla. ale to este neznamena, ze pes pride na svet agresivny!

Naja85

A co som tym vlastne chcela povedat? Asi len tolko, ze ziadny pes sa nerodi zabijakom:). Ale z kadeho psa sa vsak zial da zabijak velmi lahko urobit.

Naja85

Ams,
zial absolutne nevies, co je to agresia. To, ze vo vrhu moze byt jedno stena bojazlivejsie-skor menej sebavedome a druhe je sebavedomejsie:je aktivnejsie, je vsade, "povie si" svoj nazor-vrcanim(ale vrcanie nie je hned agresia, je to jeden z vyjadrovacich prostriedkov psa, okrem inych), nepopieram.

To, co sa stane zo stenata o par mesiacov, vsak zavisi od cloveka, nie od daneho psa. Ono vacsinou u kazdeho psa nastava take problematicke obdobie prave v puberte, ked skusa, co vsetko sa mu este prepecie(rovnako ako u ludi). A miera intenzity toho skusania je len o nieco mensia pri tom menej sebavedomom psovi.
Ja to prirovnam na svojom psovi a psovi z mojej rodiny, pre lepsie pochopenie. Obaja su ako noc a den, protiklady a obaja boli najdeni, takze rodicov nepoznam-su to krizence:). Moja fena bola od stenata bojazliva(skor mala malo sebavedomia), je submisivna-prejavovalo sa to hlavne tym, ze sme mali problem ist par metrov od bytovky, kde zijem, no casom sa vsetko zlepsilo. A este podotknem, ze je velmi hakliva na zvuky a neznasa hadky, hlucne slova.

Druhy pes je zmojej rodiny, poznam ho tiez od stenata(momentalne ma vyse 14 rokov). Moju mamu ako stena pohryzol do krvi, ked mu vyberala kost z papule, a to vtedy mohol mat okolo 3 alebo 4 mesiace. A aj prechadzky s nim boli zaujimave:D(zahryzol sa mi do nohavic, a tak sme kracali, no), raz mi pri santeni strhol z ruky rukavicu a kym som ho nahanala, celu mi ju roztrhal a dost daval najavo svoj nazor(samozrejme vrcanim-aj tu uvediem priklad: ako asi 4/5-mesacne stena spadol do potoka v decembri, pri naslednom suseni sa mu to nepacilo, tak vrcal po nas). Pes bol vsak ok, az kym nenastupila puberta a moja rodina ju nezvladla. Pes sa stal agresivnym-zo strachu, z nedostatku pravidiel(alebo skor ziadnych pravidiel), z nedostatku podnetov, zo ziarlivosti(bol tam este jeden pes-rozmaznany krizenec). Napadal domacich, ktori sa ho bali a bali sa ho niekolko rokov. A ams, vies co stacilo na jeho napravu? Ziadna lobotomia, lebo chyba nebola v psovi, ale v tych ludoch. Stacilo byt k nemu dosledny, vyzadovat nieco, ukazat, co od neho chcem a trvat na svojich poziadavkach, prestat sa ho bat a hlavne venovat sa mu. Teraz je pes pusteny na volno medzi tymi ludmi, co ich napadal(a brutalne s umyslom pohryzt) a vacsina sa ho uz neboji, lebo vsetko vrcanie, napadanie ako zazrakom pomaly ustupovali s narastom venovania sa mu.