Aby som sa mal kde vyrozpravat

mate59

ja som sa naučil nemecky ako dieťa pri jednej pani, ona bola Sudetská Nemka a potom som sa len zdokonaloval a za 6 rokov práce v rajchu nemám problém.Ale stará nemčina je nezáživná, preto čítam len Kronen,Kurier,Ost-zeitungen a najradšej časopisy.

pan d.

No co uz:( Tak o rok si mozno najdem novu priatelku, hoci ja stale myslim na svojho syna. Neviem, ci by mi novy vztah takisto neskrachoval. Ja by som zenu nedokazal lubit viac ako syna.

pan d.

To psychicke zrutenie ma takmer uplne odstavilo. Skoncil som na dochodku tak ci tak, ale musim pracovat, lebo by som nevyzil. Aj keby som bol neviem aky chory.

pan d.

Ak je niekto vystaveny psychoteroru a pride o pracu, tak neviem, co v takom pripade. Ja to beriem tak, ze to malo prist, predispoziciu na psychicke problemy mam po svojom otcovi, hoci ten si ziaden problem nikdy nepriznal.

pan d.

Aj knihy som cital v originali. Posledne som mal knihu od Schillera, ale ta nemcina bola na mna velmi pristara, tak som sa na to vybodol.

mate59

určite ťa to ranilo a zborilo všetky tvoje ideály a rodinné plány ako domček z karát, ja to tiež poznám z vlastnej skúsenosti,aber das ist schon langst vorbei.

pan d.

To je samozrejme. Na vyske sme sa o tom trochu ucili. Ja len nechapem, preco tak dlabali na slovnu zasobu. Vsak ta je najdolezitejsia, ak je clovek pokrocily. Na strane druhej som studoval vsetko v nemcine, v anglictine by som to nedokazal. Pritom som vacsine slovam rozumel len pasivne, resp. nejako tak divne cez jazykovy cit a vystacilo mi to. Ostatni sa ucili so slovnikmi v ruke.

pan d.

Ano, aj doktorka mi povedala, ze sa uzdravim, ze to trva tak tri az pat rokov. No, momentalne som na tom ovela lepsie, len neviem preco si myslim, ze opak je pravdou. Asi som prilis z toho vsetkeho zdeptany. Co uz narobim, ked mam take problemy. Chorobu si clovek nevyberie.