Cele to ide akosi zle

Príspevok v téme: Cele to ide akosi zle
MaryIvanovna

Moj prvy vazny vztah (aj ked uz davno nepatrim k dvadsiatkam). Od zaciatku sme si hned "sadli", po polroku sme zacali spolu byvat a teraz to bude rok, co sme spolu. Ten prvy polrok bol fajn, ale odkedy spolu byvame, je to cele akesi zle. Je mi jasne, ze prave tym spolocnym byvanim sa ukaze, aky je ten vztah. Ale nam to ide akosi zle, aspon z mojho pohladu. Napr:
Zoznamili sme sa s rodinami. Rodicia, surodenci, to ide celkom fajn. S kamaratmi to je trochu ine. Ja si s vacsinou jeho kamosov celkom rozumiem a snazim sa nejak medzi nich zapadnut. On si s nikym z mojich kaamratov "nesadol" a mam pocit, ze sa ani nejak moc nesnazi aspon v ramci slusnosti komunikovat.
Co sa tyka sirsej rodiny, ta jeho a nasa su diametralne rozdielne a ani jeden sa v okruhu rodiny toho druheho neciti moc prijemne (ine vzthay, ina komunikacia, ine sposoby a navzajom nam je to cudzie). Neviem si predstavit vzajomne fungovanie do buducna, ked budeme obaja sucastou rodiny toho druheho.
Dalsi problem je, ze ked sa hadame, tak sa vlastne hadam len ja. Nehovorim, ze sa chcem hadat alebo taketo situacie vyhladavam, ale ak sa vyskytne situacia, ze nemame na nieco rovnaky nazor, tak ja sa snazim argumentovat svojim presvedcenim, ale on na to nic nepovie, len sa zatvari, akoze ja som blba, ale aj tak nech sa vykecam a on sa "obetuje" a prisposobi sa tomu mojmu nazoru. Ja nechcem presadzovat len svoje, ale ak mi niekto neda protiargument, nemam moznost priznat, ze mozno sa mylim a taketo jeho spravanie ma zneistuje.
A dalej niekedy mam pocit, ze ma chce tak nejak napasovat do svojej predstavy o tej svojej "vovolenej". Niekedy chce, aby sme vsetko robili spolu, aj veci, ku ktorym ja nemam moc vztah alebo sa na ne necitim. A niekedy zase chce mat cas pre seba, ked to vyhovuje jemu. Je to o kompromisoch, to mi je jasne, mnohe veci som vyskusala kvoli nemu, nieco je v pohode, nieco jednoducho nie je "moja salka kavy" a on nedokaze nejak prijat, ze v niecom mozme fungovat oddelene, lebo jeho predstava je, ze to budeme robit spolu.

Skratka je toho akosi vela, co nefunguje. Ak nadhodim rozhovor o niecom, tak zrazu uz to problem nie je, ale aj tak sa to stale opakuje. Uz to ani neviem rozlisit, ci je to o tom, ze "nam to neklape" alebo je to len to zvykanie si a zosuladovanie sa navzajom v zaciatkoch spolocneho zivota.
Hocijaka rada, ci postreh ma potesi.

Peterko4

Presne rovnaky, teda podobny problem mam aj ja. S priatelkou sme dost rozlisni: rodiny, povod (ja mesto,ona dedina), kamarati, nazory atd. Lenze u nas je to tak,ze ja sa snazim a chcem vydiskutovat a vyriesit,zmenit. A ona len zuri, chyta nervy, sklada telefon, reaguje podrazdene. Nesnazi sa, vzdy ide iniciativa odo mna a ona ju len tak nejak akoze prijme a ked dojde prvy chyba alebo problem, hned zase zacne zurit a sme doma. Uz v tolko veciach som jej ustupil ale ona mne len v minime. Za cely vztah sa mi ospravedlnila asi 3 razy, to ja jej aspon 350 krat ak nie viac. Vraj preto,ze ona chyby nerobi a vzdy je to len moja chyba. Ach uz som z toho zufaly, aj ona. Ale ona je kludnejsia,nej je to asi jedno. Naozaj ju nechcem stratit, lebo mi na nej zalezi.

Magy

absolutny suhlas s Dadula56, ona to stihla napisat skor ako ja. Ak sa problemy nevydiskutuju, je to len predlzovanie trapenia a skor ci neskor taky vztah krachne.

Ja by som len dodal, ze o zasadnom nesulade medzi vami vela naznacuje aj to, ze ste obaja "prisli" z uplne inych pomerov, rodinnych zvykov a standardov. je vynikajuce, ako si sa zmienila o rozdielnosti vasich svetov sirsej rodiny a kamaratov, ako su tie vase svety navzajom cudzie a vy obaja ste vyrastali doteraz v uplne inych zvykoch a sposoboch. je malo pravdepodobne, ze to dokazete zmenit. zvlast on, pokial zjavne nema ani aku-taku ochotu sa prisposobovat alebo ti vychadzat v ustrety, vidim to na rychly rozchod, kym nemate na krku decka, hypoteku alebo ine hlbsie zavazky voci sebe. osobne to teda nevidim ako perspektivny vztah. musel by velm izapracovat na svojej zmene pristupu a ci na to bude mat energiu a ochotu, je dost otazne.

Dadula56

Mate velky problem v komunikacii a ani sa ti necudujem, ked sa na teba tvari, ze ty si ta zla a on je ten najlepsi, co sa obetuje...
Pokial si tie veci on nie je ochotny vydiskutovat, tak sa nemozete pohnut. Este by som nehovorila, ze nemate sancu, lenze na to musia byt dvaja, aby vztah fungoval. Nemozes to tahat stale len ty. Sadni si s nim a povedz mu, ze to takto dalej nejde a ze mas pravo pozadovat, aby s tebou komunikoval na urovni. Pretoze bez toho sa vam ten vztah rozpadne. Ak mu na tom zalezi, tak sa snad preberie. Ak nie, tak pre teba lepsie, lebo to nebol chlap pre teba a chlap do zivota.

sandwich

:"on na to nic nepovie, len sa zatvari, akoze ja som blba"
tak toto by som nezniesla :)))
tiez to ze robis nieco nasilu...proste to nerob. je to tvoj zivot, preco by si si mala vztah znechucovat tym ze robis nieco co nechces, on by to mal akceptovat, rovnako ako ty musis akceptovat fakt, ze jemu sa nechce bavit s tvojimi priatelmi
dalsia vec je ze najma ty si musis vsimat, ako buduca matka jeho deti, ci je schopny sa prekonat a spravit to co treba, na ukor toho, co sa jemu chce. je to velmi dolezite. ak toho nie je schopny, vas vztah bude vecne o dotahovani sa. kompromisy musia robit obaja, a najma ked pridu deti. treba sa vediet obetovat, a mat spolocne ciele. ma on rovnake ciele ako ty?
ak uz teraz zlyhava vasa komunikacia, je to viac menej v prdeli.