Odvody - zdravotna

Príspevok v téme: Odvody - zdravotna
HAKUUNAAAA

viem ze tato tema ku zdraviu velmi nepatri ale potrebovala by som pomoc ohladom odvodov .. som zivnostnicka a od aprila tohoto roka som zamestnana na zmluvu .. platila som si doveru vsetko a prislo mi platit vyse 300 eur.. chcem sa preto spytat a som zamestnana a mam zivnost tak tie odvody zamna plati zamestnanec ci ? mne tvrdil zamestnavatel ze oni zamna zaplatia a ja uz nic nemam platit tak sa bojim aby mi neprislo vela platit pricom zamestnanec mi vsetko hradi ako ma :/ dufam ze sa najde osoba ktora mi bude vediet pomoct dakujem pekne

mate59

radil som ti už skor, zruš živnost.Po zrušení na ŽU to nahlás na zdr. poisťovňu, ale aj na soc. poisťocňu.Neviem, či budeš musiet doplatit aj do soc.poisťovne,zavolaj si tam.Živnosť ti asi hned nezrušia, budeš musiet doložit na ŽU potvrdenie z DU, ze nemáš nedoplatky na daniach a to vystavujú až po daňovej kontrole.Ak si ale nekonala podnik. činnost, nemal by byt problém.Je to jedno velké svinstvo a podraz nespravodlivý.

HAKUUNAAAA

Ahoj Roza no tak vypocitali mi to podla toho ze mam mesacne platit 66,47 eur a to sa mi za tie mesiace stale zvysovalo takze mi z toho vyslo skoro 300 eur tak idem zrusit zivnost vyrovnam si to a budem mat pokoj uz dufam :/ ale je odveci platit dva krat odvody ...... ale co uz

rozaa

Je fajn že si napísala Hakuu, človek sa aspoň takto niečo dozvie, ale stále mi nejde do hlavy tá výška, kedže si nemala žiadny príjem tak z čoho vypočítali tých 300 eur? Odvody sa vždy počítajú z príjmu, ty si žiadny nemala, tak použili minimálnu mzdu? A nepomýlili sa? Blbý systém, naozaj blbý.

HAKUUNAAAA

no takze pochodila som tak ze volala som na zivnostensky urad kde mi povedali ze tu sumu nemam preco platit ked zamna plati zamestnavatel.. a potom som na to volala do dovery a tam mi povedali ze to musim uhradit lebo mi tolko vypocitali na tom rocnom zuctovani takze musim zrusit zivnost a zaplatit si to a presne ako pise Petka mala by som mat dvojitu starostlivost a nie ze ma nemozu vysetrit iba ak za plnu sumu .. blby system .. tak som si zarobila :(

pan d.

Tie poistovne su pre zivnostnikov same prekvapenie, staci len ukoncit zivnost a uz hned ti poslu, kolko mas dlhov. A kde si ma clovek zarobit na tie dlhy. Ja som si na ne zarobil ciernou pracou a to som zacvakal cca. 450 eur.

iveta t.

či tých 300 eur nie je nedoplatok za rok 2010. Za rok 2010 sa totiž robilo ročné zúčtovanie v roku 2011 a keď si to doteraz nezaplatila - pýtajú si to.
Každopádne nám napíš potom čo a ako.

Mimochodom, dúfam, že aj keď nevykonávaš živnosť si vypisuješ daňové priznanie. Hoci s nulami, ale vyplniť musíš.

rozaa

peta11 - logická úvaha, ktorá napadne každého rozumného človeka. Ale tamtí hore nedokážu logicky a rozumne vládnuť. Sama by som rada vedela čo je tých 300,- eur.

peta11

Ja by som si tiež myslela že stači odvadzať iba to čo odvadza zamestravateľ aj ked maš živnosť ktoru nevyuživaš. Veď plati za teba zenestnavateľ, to jeden krat na osobu nestači? to treba aj za tu živnosž platiť a tým padom odvadzaš vlastne dvoje odvody? Je to divne. Hmm to by si mala mať potom aj raz tolku zdravotnu starostlivosť :-) a aj dvojity dochodok

rozaa

Možno je to nejaká chyba. Prečítaj si pozorne čo Dôvera píše, a prečítaj si či máš možnosť odvolania. Musí tam byť predsa napísané prečo je ten nedoplatok. Zdravotné poistenie sa platí preddavkovo a po roku sa urobí ročné zúčtovanie preddavkov, to musí urobiť živnostník, tak nechápem ako prišla dôvera k tej sume.
Nenašla som to čo som hľadala, teda či je živnostník povinný platiť zdravotné poistenie i keď živnosť nevykonáva.
Ak je v liste napísané že sa môžeš proti tomu odvolať, tak sa odvolaj a popíš skutočnosť - teda že živnosť nevykonávaš, že si poistená v zamestnaní a pod. 300 eur je veľká suma, kde to zobrali? Musí v tom byť nejaká zrada.