Byvanie 65m od zeleznicnej trati

MaoamKracher

Lost, to sme tu uz mali velmi vela krat. STale sa to opakuje :-). Samozrejme, ze tu dostanes kvalitne sluzby, ano.
Ja sa len pytam, kedy sa z toho Slovenska konecne odlepis.

lost

A kedze uz mate tak vysoke dane, dostane tam clovek adektavnu protihodnotu?
napr, spominal 0vecka ze vysoka poistka na auto, ale zase su tam lepsie cesty, cize to je "adekvatne" :) (ale nezil som tam)..
napr na slovensku, adekvatne nie je nic, lebo je tu najdrahsi benzin mozno aj z celej EU, a cesty su nanic (aj opravy nanic).. PZP je sice lacna, napr ja platim 130eur :D ale to je nejaka komunalna, cize vela stastia tomu, komu spravim skodu, pri vymahani :) ale havarijna je uz 2,5% z hodnoty auta.. i ked to neni az take zle, tazko povedat..

no ale o co mi ide viac je, ze za plus minus podobnu cenu v potravinach dostanem neadekvatny tovar za tu cenu slovensku.. (nekvalitne potraviny), to iste oblecenie (sice to nemam vedecky potvrdene, myslim ze u nas sa predavaju nepodarky skor, ako kvalita)..

restauracie neviem, nebol som tak vela v zahranici, ale vseobecne som tam mal pocit, ze je tam lepsi personal, no ale zase aj na slovensku su miesta, kde sa spravaju slusne..

no a este by ma zaujmalo, ako adekvatnu protihodnotu dostanu nemci v zdravotnictve, ci ak stratia pracu :)

MaoamKracher

Lost, ine to je, ked uz zijes s niekym, ak pracujete obaja a mate obaja slusny (normalny) prijem, tak sa da pekne zit. Teda normalne, slusne.
Platite jeden byt, strava ide napoly atd.
Akurat oproti vam je rozdiel v tom, ze tu ca. 60% obyvatelov plati prenajmy (aj v dochodcovskom veku), kym u vas ma väcsina nehnutelnost v osobnom vlastnictve. Mnohi si nikdy nekupia byt/dom do os. vlastnictva, pocas celeho zivota nie.
Ja tiez stale platim prenajom :D a to uz mam po 30-ke a na Slovensku ma maju za sialenu. Tam uz kazdy byva vo svojom v tom veku.

MaoamKracher

Lost, ale tak tu zije dost ludi, dokonca v niektorych castiach Nemecka je ich velmi vela. To si len inde myslia, ze kazdy Nemec je zakonite bohac :DD.

lost

nj to ano :)
asi tak ako u nas za 400eur :D
tiez musi mat stastie ze ma nejaky vidiecky dom a aktivne studovat letaky :)

lenze to je bohuzial, myslim si, nie tak celkom idealny zivot :/

MaoamKracher

Lost, ako kto, ca. 300e/1 osoba

Lost, tak ak ma k dispozicii 1200e, tak pojde byvat niekam, kde plati ovela nizsi najom (vidiek, male mesto), bude nakupovat v discountoch, nebude mat auto, tym padom vydavky nan a potom sa to zvladnut da.

lost

MaoamKracher

nj, k tym vydavkom, kolko plati priemerny nemec za napr jedlo?
ale to asi tiez zavisi od toho, ako sa stravuje?
lebo tne prenajom je teda drahsi mozno aj o 100% ako tu (tazko povedat, lebo takto porovnavat mesta je onicom, kedze mnichov ponuka ine veci ako bratislava :) )

u nas je priemer 700-800 teda cisty 500? ja ani neviem :D

ale len tak pre predstavu, tu sa da zaplatit najomne 400 (priemerny 2 izbak), benzin tak isto (priemerny najazd), jedlo tak isto (95% domace stravovanie), oblecenie podla chuti. popripade ak clovek nema chut hladat ten najvyhodnejsi prenajom, auto benzin, alebo nekupuje v tescu, tak sa to moze predrazit asi o 15-35%, je to velmi individualne.

Tak sa teda tiez cudujem, ako to ze nemec prezije s 1200eurami :)

MaoamKracher

0vecka, ale uprimne, vo velkomeste je auto zbytocne, teda v DE. Jednak je to zabijak, jazdit na aute po velkomeste, jednak sa ÖV dostanes vsade a mas to rocne podstatne lacnejsie.
V malom mestecku ti auto treba, ale zasa mas nizsi prenajom a tak to auto tahas z toho, co usetris na prenajme verzus velke mesto.
Zato zasa za pracou zasa dochadzas, bezne aj 200km denne (100 tam, 100 naspät, niektori aj dalej).

0vecka

2 MaoamKracher zase povedzme si uprimne ze za tych 2k mesacne mas taky pohodlny zivot... proste zaplatis ucty najes sa mozno si raz za rok spravis nejaku dovolenku sice na auto mozes zabudnut ale inak lepsie ako na sk 500 v cistom...