Kolísavý cukor - v čom robím chybu?

Príspevok v téme: Kolísavý cukor - v čom robím chybu?
ansitrida

Dobrý deň, beriem Amaryl 3, Metfogamma 1000, Thioctacid 600, diétne sa stravujem, napriek tomu mám veľmi kolísavý cukor a poväčšinou sa drží okolo 14. K tomu počas dňa mi býva často nevoľno a bolo mi diagnostikované pokročilé štádium diabetickej retinopatie. V čom môže byť problém, kde robím chybu? Ďakujem vopred! Ako vyzerá váš denný jedálniček?

bigi

Ak vám môžem poradiť, dobré zníženie cukru je, ak si na jar natrháte z čučoriedok čerstvé listy ktoré dáte usušiť arobite si z toho čaje, a taktiež je veľmi účinný konopný olej. Je síce drahší, ale účinný.. a to nie len na cukor ale na všetky choroby ktoré existujú...
Taktiež čo sa tíka diety, tak odporúčam 90 dňovú idetu... nejde tu o dietu ako takú, ale o delenú stravu...je to na google. to si vyhladajte :) ja som za týždeň schudla 6kg.. čiže je to veľmi účinné.... prajem veľa zdaru:)

- mira

A miesto bielej ryže, múky ovocia, mliečnych výrobkov, tuku a sladkostí jedz celé zrná formou kaší, placiek, cestovín a pod. Tie ti glykémiu zastabilizujú.
Glykémia môže stúpať i vplyvom chémie, čo sa však neobjaví pri nasledujúcom meraní, ale až neskôr, pretože mechanizmus pôsobenia chemikálií je iný. Dlhodobo oslabujú činnosť sleziny, pečene, obličiek a celkovo zhoršujú stav.

púpavienka

gertrúda, glykémia sa znižuje dvomi spôsobmi (ak nerátam pripichovanie inzulínu, čo by bolo nežiaduce) - zvýšenou fyzickou aktivitou (tú ty nemôžeš, dôvod nie je celkom jasný), alebo znížením obsahu sacharidov v potrave (chlieb, zemiaky, ryža, cestoviny, sladkosti, ale aj ovocie). po vylúčení tých predchádzajúcich možností ti teda ostáva tá posledná, skús konzumovať viac bezsacharidových alebo málosacharidových potravín a potravín s nízkym glykemickým indexom, uvidíš, že bude lepšie ;)

murek

inzulin sa davkuje okrem ineho aj podla vahy,ci stupa alebo kĺesa,to by tvoja doktorka mala vediet a nemala by dovolit aby si vykysla...ale niektori doktori su ako zubari,kym nezacitia vela pesos,tak ani brvou nepohnu :)))

gertruda

Ja vas chcem poprosit ako znižim si hladinu glykemie ked sa nemožem zo zdravotných dovodov vela pohybovat ?odkedy beriem inzulin len priberam lekárka to moc nerieši ale ja sa citim zle poradte mi prosim dakujem

- mira

Mohla by som ti ich povypisovať, neviem, či by si čítal tak dlhý zoznam, máš ich povinne uvedené na obale každého výrobku. Alebo nemáš v prípade nebalených výrobkov, čo je veľká chyba. Ale na to sú zoznamy povolených prípravkov na ochranu rastlín. Ten má zopár stoviek strán.

Andrej567

mira,

zasa píšeš vééééééééľmi všeobecne, generalizuješ a všetko odmietaš okrem zŕn. Aké aditíva, aké náhradné sladidlá prechádzajú rýchlo do krvi????? Buď už raz konečne konkrétna. Dobre? Please.

- mira

Diétni poradcovia a lekári radia sledovať M N O Ž S V O sacharidov, nevedia ale nič o KVALITE.
Nevedia o vstrebávaní, rýchlosti pôsobenia ani o obsahu ďalších látok, ktoré ovplyvňujú glykémiu. Preto radia nekonečné a neustále meranie, pretože nevedia, ako sa sacharidy budú v tele správať. Ináč by neradili diabetikom tropické ovocie a šťavy, zemiaky, bielu ryžu, kávu, potravinové aditíva, dokonca repný cukor, med a fruktózu, náhradné sladidlá, ktoré rýchlo vchádzajú do krvi alebo nebezpečne oslabujú funkciu pankreasu.

DiabetikIvo

ansitrida,

nejaký vzorový jedálny lístok Ti nenapíšem. Ak niečo také chceš mať, tak si vo svojom najbližšom meste nájdi diétnu sestru, ktorá Ti môže poradiť pri zostavovaní optimálneho jedálníčka pre Teba.

Základom diabetickej diéty je poznať obsah sacharidov vo svojej strave. - mira dobre odporúča konzumovať obilniny, ktoré nie su veľmi zbavované povrchových vrstiev. Treba konzumovať vyváženú a pestrú stravu s nízkym obsahom sacharidov a nízkym glykemickým indexom...

Na tejto stránke nájdeš veľmi dobre spracované tabuľky obsahu sacharidov v jednotlivých potravinách: sites.google.com

U svojho diabetológa si zisti aké maximálne množstvo sacharidov na deň Ti odporúča konzumovať a toto množstvo si rozdeľ do menších častí, ktoré potom skonzumuješ počas dňa.

Diabetik liečený diétou a perorálnymi diabetikami by mal prijímať stravu viacejkrát denne (5 až 6 - raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, 2. večera) s celkovým obsahom sacharidov rozdeleným do jednotlivých jedál.

Súčasťou terapie každého typu diabetu je aj fyzická námaha, pri ktorej nie su na úpravu diabetu odporúčané tzv. silové cvičenia, ale skôr dynamické cvičenia ako beh, plávanie, cyklistika, aerobic a pod.

Poslednou, ale nemenej dôležitou súčasťou liečby každého typu diabetu je aj slefmonitoring. A platí to nielen pre diabetikov na inzulíne ale rovnako aj pre diabetikov liečených diétou a tabletkami!

Veľa ľudí si pod pojmom selfmonitoring predstavujú iba meranie glykémií v domácom prostredí diabetika.
Selfmonitoring však nie je iba meranie glykémií, ale k samotnému meraniu pri skutočnom selfmonitoringu patrí aj následné vyhodnotenie meraných hodnôt a patričná úprava stravovacieho a liečebného režimu.

- mira, Ti síce radí zmerať si glykémiu až po určitom čase keď začneš úpravu stravovania. Musím jej oponovať, pretože glykémia nie je hodnota, ktorá sa mení až po určitom čase.

Hodnota glykémie sa mení veľakrát za deň a preto je dôležité meranie častejšie ako to umožňuje 50ks prúžkov na 4 mesiace, ktoré majú podľa kategorizácie zdravotníckych pomôcok k dispozícii diabetici liečení diétou a tabletkami.

Odporúčam Ti, dokúpiť si prúžky do glukometra tak, aby si si počas nasledujúcich dní mohla merať glykémiu pred každým jedlom a potom 2 hodiny po jedle. Namerané hodnoty si zapisuj do zošita a zaznamenaj si do neho aj jedlá (druh, množstvo) a obsah skonzumovaných sacharidov v jedle. Pripíš si tam aj fyzickú námahu a to nielen cvičenie, ale aj normálny pohyb (napr. prechádzka, luxovanie, práca na záhrade a pod.). Zapisuj si aj čas podania liekov a ich dávku. Všetky tieto veci si zapisuj a večer si sadni k výsledkom a urob si spätnú analýzu.

Pre ľahšie pochopenie čo s čím a ako súvisí si urob tabuľky, kde si budeš tieto veci zapisovať a ak to budeš robiť v počítači, tak závislosti môžeš z tabuľky preniesť do názornych grafov...

Držím Ti palce.

- mira

Chemické lieky ti evidentne škodia a diéta je zle zložená, keď neprospieva.

Jediné, čo zabezpečí stabilnú hladinu cukru v krvi sú neobrusované obilniny. Nič iné to nedokáže. Polysacharidy, vláknina, minerály a B vitamíny v kombinácii so zeleninou to jediné sa bude vstrebávať postupne, plynule a stabilne. Nespôsobí nárazový prísun glukózy, nespôsobí šok a stres. Nemeraj si cukor hneď po prvej porcii obilnín, efekt zaznamenáš až po čase, organizmus si zakrátko zvykne obilniny spracovať a potom pocítiš kľud.

Var si pšeno /30 minút v 3- násobku vody/, kukuričnú krupicu /40 minút/,ryžu natural /60 min/ krúpy / 2 hod./, ovos, pšenicu raž /1 hod. v tlakáči/, vločky /30 až 120 min/, bulgur, kuskus, cestoviny celozrnné /10-15 minút/.