čo si o tom myslíte?
Manželstvo- je v dnešnej dobe prekonaná a staromódna inštitúcia? ano / nie, why?
Doubledog...dobre napisane hlavne to ako zena potrebuje majetok...to je v podstate zmysel celeho manzelstva
inak je velmi zaujimava reakcia zien...ak muz ide spisat predmanzelsku zmluvu(vtedy sa zeny zacnu vychovarat na nedoveru a nedostatok lasky zo strany muza)
osobne kazdemu muzovi odporucam spravit predmanzelsku zmluvu....vtedy zisi ci ho zena naozaj lubi :)))
Žijem v manželstve 13 rokov a za ten čas sme si prešli aj odlúčením, aj nezhodami, ale v podstate sme vždy boli spolu. Neodradilo nás to, že sme si nie vždy rozumeli, nemali spoločné plány a predstavy o živote. No nie sme spolu zo zvyku, alebo kvôli deťom, naučili sme sa žiť s tým, že ani jeden z nás sa nezmení a tolerujeme si svoje nálady, čo väčšina manželov nedokáže. Každý čaká že bude so svojim partnerom celý život šťastný a prvá zlá skúsenosť ho ženie do náruče niekoho iného, čo je vždy začiatok konca. Nie je umenie žiť s človekom ktorý nám vo všetkom vyhovuje, ale umením je z lásky odpúšťať. Manželstvo je posvätné a tak je asi hlúposť pýtať sa či je moderné, alebo nie. Veď jeho podstata sa nikdy nezmení.
nemyslim si ze to je smola, co je za tym ze sa ludia rozvadzaju. to je tak ked vyse 50% (tusim :) manzelstiev konci na sude, asi bude niekde chyba... bud v samotnych ludoch alebo mozno nakoniec aj v samotnej manzelskej institucii
aj tak za najkrajsie povazujem, ak manzelstvo sudi niekto, kto ho este neprezil :D Ako jasne, mame veeelmi vela prikladov okolo seba a ozme si vytvorit nazor, ale len preto, ze to nevyslo susede, mojej sestre, jej svokre a kamaratke, ktora sa vydala uz 4 raz, to neznamena, ze rovnaku smolu budem mat aj ja :D
ono je to len take a bude take, ako to beru ludia. V urcitom zmysle sa vytratili zakladne hodnoty manzelstva a to sa odrazi aj na nasich detoch. Kto vsak chce, dokaze podla mna aj v dnesnej dobe vytvorit plnohodnotne manzelstvo. A cim to je, ze to tak teraz strasne nejde? Tak napriklad jednym z problemov je aj to, ze ludia sa nahlia do vztahov, aby nedajboze neboli sami, nechcu byt stastni sami v sebe, ale cez partnera, rodinu, deti....Rychlo vzplanu a aj rychlo vyhasnu. Nemaju potrebu komunikovat, zaujimat sa o partnera. Vsade su len same poziadavky a chtice. Manzelstvo nie je zdaleka staromodne, to len my sme akysi nevyrovnani, smutni, neveriaci, pesimisti....Nic na nom nie je staromodne. Uz len cakam, ze tymto slovom sa o chvilu bude oznacovat rodenie deti, alebo hoci aj obycajny usmev....
Manzelstvo patri do minulosti..., vtedy to tiez nebolo o laske ale o majetku.... :)
Manželstvo sa teraz dosť odsúva :) Baby chcú najskôr urobiť kariéru a chlapi si chcú zase o niečo dlhšie užiť slobodu.
Ja mám 21 rokov... keby som žila pred niekoľkými desiatkami rokov, tak už mám svadbu za sebou a min. 1 decko na krku :D Babička sa vydávala v 14-tich rokoch. Teraz sa niektoré ocitnú v chomúte okolo 30-ky a niektoré vôbec. Taká je doba. Každý sa chce teraz najskôr zabezpečiť a až potom zakladať rodinu.
(... odhliadnuc od rómskych spoluobčanov, ktorých automaticky zabezpečí štát, čiže oni si s bytmi pre rodinu hlavu nelámu, kariéru nebudujú, zázemie taktiež nie. Majú čas venovať sa len početnej rodine)