mozem uzivat zelezo len tak preventivne?v lekarni som si ho pytala a dostala som aktiferrin a doma som zistila, ze je na lekarsky predpis, mozem ho uzivat?
Železo
ja jednoznačne preferujem prírodné vitamíny žiadne železo v tabletkách!!! Moja sesternica je tehotná a zistilo sa že je chudokrvná začala brať bio čučoriedkový sirup a o týždeň už mala veľmi dobré výsledky a tiež neškodila bábätku tabletkami! Keby ste mali nejaké otázky veľmi rada Vám odpoviem píšte na jar8989kov@gmail.com.
Príznaky pri nedostatku
Nedostatok železa sa prejavuje príznakmi ako: chudokrvnosť, spomalenie rastu a vývoja, telesná slabosť, lámanie a padavosť vlasov, krehkosť a nepravidelný rast nechtov, lámavosť kostí, obezita, zápaly ústnej dutiny, ťažkosti s prehĺtaním, tráviace ťažkosti, únava, závrate, spomalené reakcie, nervozita, bledosť a dýchavičnosť. Pri chronickom nedostatku nastáva poškodenie CNS.
Príznaky pri prebytku
Prebytok železa predávkovaním spôsobuje v tkanivách tvorbu voľných radikálov, čo býva príčinou mnohých ochorení vrátane takých akými sú: rakovina, srdcové choroby, skracovanie životnosti buniek a života organizmu.. Ukladanie v tkanivách spôsobuje bronzovú pigmentáciu kože, cirhózu pečene, cukrovku a srdcové poruchy. Okrem toho môže byť železo v nadmernom množstve ukladané aj v slezine, v žalúdočnej a črevnej sliznici a v kostnej dreni, čo spôsobuje narušenie normálnej funkcie postihnutých orgánov.