Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako prevazaju bio ovocie a zeleninu zo statu do statu?

Magy

lost, prepac mi, ale okrem zemepisu sa douc matematiku.

citujem:
--
povedzme ze 2 mil eur, a naklad ak je stale okolo 50-60 ton, tak to je

2 000 000 eur / 60 000 000 kg

= 0.0333333333 eur
--

odkedy je 60 ton 60 000 000 kg???
tona, ak ma pamet neklame, je tisic kg, nie milion.

nema to byt teda nahodou 60 000 kg?

ty si tie cifry a nuly fakt cucas z prsta a argumentujes uplnymi hausnumerami.

o dalsich udajoch, ako casy nakladky a vykladky, cena za to atd. sa uz s tebou nemienim hadat. si uplne mimo realitu.

mimochodom, zabudas na to najpodstatnejsie. ze vsetci do jedneho, od pestovatela az po predajcu, od ktoreho ten produkt kupis, potrebuju okrem priamych nakladov zaplatit DANE a vytvorit ZISKY!
kazdy jeden. pestovatel, dopravca do pristavu, samotny pristav, ktory prenajima molo, zeriavy, majitel lode, dalsi pristav, dalsi dopravca, velkosklad, dalsi mensi dopravcovia, dalsie medzisklady, samotny koncovy predajca...
cena samotneho produktu je casto ani nie desatinova, tych 90% ceny sa tvori pocas cesty k spotrebitelovi. a je jedno, ci to je banan z afriky alebo topanka z ciny.

lost

Magy, no zabudol si na to, ze takto mozu plytvat preto, lebo "zakaznik, zaplat to!"

ved pisem, ze aj keby boli naklady 10 nasobne, stale by to bolo hriesne lacne..

alebo mi chces povedat, ze 1kg tovaru z juznej ameriky stoji 1 euro ?

to je 1000 eur pre tonu.

1.65 mil dolarov.

moze byt, povedzme ze 2 mil eur, a naklad ak je stale okolo 50-60 ton, tak to je

2 000 000 eur / 60 000 000 kg

= 0.0333333333 eur

povedmze 5 centov ? (lebo nie zdy je lod plna)

a povedzme lod sa vykadla 3 dni a naklada 3 dni, cize plus 500 000 eur ?

plus kamonisti + neviemco , dakme tomu ze celkovy transfer stoji 5 mil eur. a uvezie to len 25 tisic ton,

aj tak sme na sume len 25centov/kg

tak je to 25x viac ako som pisal prvy krat :D ale za 25centov (hadam uz pri najhorsom? ved som dost prihodil na nakladoch) to hadam NEZRUJNUJE obchodnika co dovaza banany, ci hej?

ak ano - tak prosim, kludne nech zavrie obchod a nestazuje si :D

a co stoji banan? 2eura?

a vies co je na tom najlepsie?

ze wallstreet preceni banany a cenu dovozu kludne aj o 10 nasobok, mavnutm ruky..

a to uz vobec nehovorim o byrokracii a clach na dovozenych ovociach, co zbytocne predrazuju vsetko..

xdanielax

sweet_lolita - tak ja som nasla cervicky a chrobaciky aj v kauflandackych zeleninach/ovoci :)) - podotykam zive.

Tippa, watermelon - dnes som zapla telku a videla som zaver damskeho klubu. Bola tam pani doktorka, kt. hovorila o alergiach, mimo ineho aj potravinovych. Vravela, ze ludia, by mali primarne konzumovat plody, kt. rastu v ich krajine. A co sa tyka deti do 3r +-, tym vobec nedavat veci ako mango (aj ho tam menovala)a ine exotic. ovo , lebo u nich moze byt spustacom alergii v buducnosti.

Magy

tippa - ale taky priklad je uplne nanic, ak je zalozeny na nerealnych udajoch.
ak argumentujem, tak aspon tak, nech to ma hlavu a patu a nezosmiesnujem sa tym, ze vzdialenost medzi braziliou a polskom je 2apol tisica km.

sweet_lolitta

jedina istota je moj instinkt. kolkokrat som si kupila napr salat a nasla som na to zijucu husenicku :) to by sa ti v tescu nestalo - otravila by sa. Po druhe citim vonu, chut a hlavne kontrolujem ZRAKOM - ak je nieco giganticke, nekupim to, ci je to drobnejsie a prirodzene vyzerajuce, tym vacsiu doveru mam. Priatel je uz tak vycviceny, ze ked bol trh naposledy zatvoreny kvoli pocasiu a nakupil supermarkete, tak cibulu sme hned vyhodili, bola nechutna a paprika nechutila pre zmenu nijako a tak isto aj paradajky boli vodove. Casom sa clovek vytrenuje.

doubledog

dovazanie potravin zdaleka je v priamom protiklade k myslienke bio potravin.

jednou zo zakladnych podmienok bio produkcie je minimalizacia nevhodnych zasahov do prostredia.
co dovoz lietadlami ci lodami urcite nesplna.

kto berie vazne bio hnutie, kupuje co najmenej potravin, ktore boli dovazane na dlhe vzdialenosti.

Magy

lost - pri vsetkej ucte, tvoje vypocty su uplne scestne a aj s prizmurenim oboch oci maju k realite tak daleko, ako Zem k Andromede.
je uplne fuk ci si ich nazval "extremne hrube a laicke" alebo vsade davas "cca". Ani tak ani onak sa neblizia realite, ani kebyby si napisal ccccca.

- namorna vzdialenost medzi braziliou a polskom neklesa pod 5-6 tisic namornych mil (1.8km/mila)!!!
Konkretne vzdialenost medzi Pristavom Rio de janeiro a Gdansk je presne 6060nm.

odkial si prosim ta vzal cislovku 2500?

najkratsia vzdusna vzdialenost medzi juznou amerikou a europskym kontinentom je 3150 nm. takze ani v milach ta cislovka nesedi.

- ZIADNA kontajnerova, dopravna ci nakladna lod neurazi ani tuto najkratsiu vzdialenost (3150 nm) za 3 a pol dna. potrebuje na to minimalne dvojnasobok cisteho casu.

Pri priemernej rychlosti 25 uzlov urazi kontajnerova lod 6000 mil za rovnych 10 dni.
Teda asi trojnasobok toho, co uvadzas ty!

A to je len CISTY cas, nepocitajuci prudy, vietor, mensiu dovolenu rychlost v pristavoch a vstupoch, riekach, cakanie pred pristavom ci v uzinach, atd.
vzdialenost medzi pristavmi od vyplavania po uviazanie so vsetkymi nalezitostami spravi za dva tyzdne.

spotreba paliva je opat nieco, co si si jednoducho vycucal z prsta.
bezna kontajnerova lod spali zhruba 200-300 ton tazkeho paliva za den. k hodnote 100ton za hodinu by sa teoreticky dostala pri tej najpomalsej jazde (cca 15uzlov), ale to by jednak nesmela viezt ovocie, zeleninu ci iny rychlo sa kaziaci tovar (a uz vobec nie nestriekane biopotraviny) a jednak je to nerentabilne z mnoho inych hladisk.
na vacsie vzdialenosti znamena taketo slimacie tempo kludne aj dvojnasobnu dobu na mori, a viac nez dvojnasobok nakladov na vsetko ostatne (splatky lode, platy posadky + cezcasy, plat manazmentu atd.)
Nikto by take spomalenie neakceptoval, len kvoli usetrenym par tonam paliva. Cas dopravy je daleko dolezitejsi, konkurencia je velka.

Kontajnerove lode zvacsa spaluju tzv. tazke palivo (low grade bunker fuel alebo jednoducho bunker fuel), ktoreho cena uz par mesiacov neklesa pod 600USD za tonu.
marine diesel oil je este o tri stovky drahsi.

250ton denne krat 600$ krat 11 dni = 1.65 mil dolarov. tych 100 tis eur je tak cena paliva za jeden jediny den cesty.
A kde su dalsie naklady, to uz neratam.

Do svojej nezmyselnej kalkulacie si absolutne nezaratal kopec dalsich veci, ako naklady na udrzbu lode, opravy, suciastky, poplatky (!), platy spusty dalsich ludi, ktori sa staraju o chod celej masinerie z kancelarii a v zivote tu lod nevideli mozno ani na obrazku, len ako cislo ci kod v uctovnictve a na vykazoch...
mimochodom, k nakladom musis pocitat aj kazdy den, straveny v pristave pri vykladke/nakladke a ver, ze jeden den v pristave nie je lacnejsi, ako jeden den na mori pri plnej rychlosti.

Nic v zlom, ale zhrnute a podtrhnute - trepes kolosalne nezmysly.

velmi pekne ta prosim, nepis o nicom, comu sa NAOZAJ nerozumies. Hrat sa na mudreho sa nevyplaca, najme ak tu sermujes s udajmi, ktore nemaju s realitou absolutne nic spolocne.

---
ale k teme:

biopotraviny, ak vobec su z naozaj dalekeho zahranicia, tak sa bud musia doviezt letecky, ale potom je to aj adekvatna cena za kilo, ako to aj napisala watermelon, alebo biopotravinami nie su, lebo inym sposobom dopravy by museli byt nejako osetrene (chemicky, oziarenim a pod.)

z portugalska sa to mohlo doviezt v chladiacich truckoch, cesta trva nanajvys dva-tri dni.