Mam 17 rokov, a u zubara som nebol cca 8-9 rokov. :-/ viem viem, je to moja chyba a veľká, neodsudzujte ma prosím... ale mam hroznú fobiu zo zubarskeho kresla. Neviem či existujú ešte aj nejake zaznamy ked som tam bol naposledy ako maly. Chcem to však napraviť a dať si zuby do poriadku, a nemienim to jaksi odkladať :( . To že ich mám krivé je druhoradá vec.. hlavne chcem aby boli zdravé, a myslím že ich nemám v nejakom dezolatnom stave ale kazy sa najdu. Neviem nájsť spôsob ako sa donútiť íst sa objednať, za prvé sa bojím tých rečí.. čo mi povie lekar kde som bol tolke roky, dalej sa bojim aby sa to nedostalo von z ordinacie lebo by to bolo peklo pre moju psychiku... a to najdolezitejsie je asi prekonat samotny strach z toho tam ísť. O peniazoch ktoré si budem musieť hradiť sám už ani nehovorím ... :( Prosim vás poradťe mi čo mám robiť. Ďakujem
Strach so zubara
treba najst niekoho kto bude k tebe pristupovat dobre, ze bude proste trpezlivy a bude rozumiet tvojmu strachu, skus sa skor asi na sukromnika obratit
Lukas231
Mám 17 rokov a som vo veľmi podobnej situácii ako ty vtedy pred 8 rokmi.
Pochybujem že si toto pozrieš (pozriete - neviem či mám vykať alebo týkať :D) ale za pokus nič nedám, ale chcela by som sa spýtať.
Po jak dlhom čase si sa premohol a išiel k zubárovi? Predpokladám že ti dal strojček, jak dlho si ho nosil?
Ak sú to moc osobné otázky tak prepáč, ja som len zvedavá, lebo som jak vravím, vo veľmi podobnej situácii a hanbím sa ísť k zubárovi, bojím sa čo mi povie. :(
Vážne, už dlho nad tým premýšľam, že už by som konečne mala ísť. Ale ten strach a hanba to je niečo hrozné. :((
Skúste si prečítať tento článok: zapisnikzubarky.sk
Napísala ho zubná lekárka a venuje sa téme strach zo zubára. Sú tam zaujímavé informácie o tom, čo najčastejšie spôsobuje strach zo zubára a ako ho riešiť. Možno vám to pomôže :)
Keby sa dalo, ze v tomto kalendarnom roku 2018 pojdes iba na prehliadku a az v tom buducom si pojdes dat opravit tie kazy, tak by ti aspon ta poistovna preplatila nieco. Lebo by uz platilo, ze si bol v predchadzajucom kalendarnom roku na prehliadke. Len to bude tazke zase - cakat od aprila do januara.
Pre tých, ktorí majú strach zo zubára jeden príklad toho, ako vám môže pomôcť hypnoterapia. Maroš nebol už 30 rokov u zubára kvôli fóbii. Po 2 hodinovej terapii u hypnotizéra to dal na prvý raz.
Tu je video. Preskočte na 32 minútu relácie.
videoarchiv.markiza.sk
Prajem všetkým nech sa zbavíte strachu a budete mať zdravé a pekné zuby.
Všetkým, ktorí sa boja ísť k zubárovi po dlhšom čase, odkazujem: len do toho!!! Ja som dnes bola u zubárky po 12 rokoch a tiež som sa bála, že ma "zjazdí" atď. Ale bola veľmi zlatá, ani slovkom sa nezmienila o tom, že som nezodpovedná. bola som u nej asi hodinu a odchádzala som veľmi spokojná. Takže chcem povzbudiť všetkých nezodpovedných k svojim zúbkom, je čas to zmeniť. Ja od dnes pristupujem k svojim zubom poctivo.
poziadaj o injekciu a mas postarane, uvidis, potom je to uplny relax :))), stoji myslim okolo 5 eur?, neviem, mozno viac, ale stoji to za to
Ja sa k zubárovi teším :) A preto mam krásne zubiská, tak ty sa tiež neboj! Reči pusti jedným uchom dnu, druhým von. Naozaj sa netreba báť, skôr si ten strach privolávaš.
Ahoj, to že sa ľudia boja zubárskeho kresla je buď spojené s nejakým nepríjemným zážitkom alebo zlým prístupom zubára.. V prvom rade je to však o tom prístupe zubára, ak máš s ním zlé skúsenosti, určite ho vymeň za druhého. Nechaj si odporučiť od známych, od kamarátov popr. pozri nejaké referencie na internete na zubárov v tvojom okolí. Mal som podobný problém so svojou prvou zubárkou, pretože mala absolutne neľudský a neprofesionálny prístup k pacientovi a každá návšteva u nej bola pre mňa hororom. Teraz navštevujem nového zubára a som s ním nadmieru spokojný, presne mi vysvetlí čo bude robiť, ako to bude robiť, dá mi možnosť vybrať ako to chcem, keď to má bolieť upozorní ma nato, hneď mi ponúkne aj umŕtvovaciu injekciu, všetky zákroky robí úplne sterilne, posrandujeme niekedy :) atď. Samozrejme že všetky zákroky si musím zaplatiť, ale pre mňa je zdravie prvoradé a určite aj pre teba, čiže nemôžeš sa báť aj trocha zainvestovať.
To že si nebol 9 rokov na prehliadke je určite dôvod ho čím skôr navštíviť! To že nemáš zuby v dezolátnom stave ti môže potvrdiť iba zubár, kazy v medzizubnom priestore popr. skryté kazy nezistíš keď sa pozrieš iba do zrkadla, až keď sa ti začne lámať jeden zub za druhým a ty zrazu zistíš že si štrbavý a nebudeš sa môcť ani usmiať ani na dievča :) Určite to neodkladaj a objednaj sa čím skôr na prehliadku či už u nového alebo u tvojho súčasného zubára! good luck!