:)) chcel som tym povedat, ze na druhej strane ma anglictina niektore veci uplne primitivne a intuitivne, na rozdiel od slovenciny alebo nemciny.
napriklad cleny. das fraulein, der wahnsinn... :)) na toto som ja napriklad dosiel, a preto nemcinu neviem. :(
alebo pady. tie su u nas velmi dolezite, ak chces mat inteligentny prejav. kolkokrat som uz videl napisane napriklad zo znamymi. rovnako sklonovanie, tiez nam robi castokrat problemy, a to aj novinarom, redaktorom a moderatorom. niekedy uplne zurim na to.
na anglicanoch a americanoch to vidiet, ake je to pre nich nesmierne tazke. kolega je zo salt lake city, zije tu desat rokov, ale stale este povie -- videl som slon. :)
oproti tomuto sa mi zdaju frazove slovesa a idiomy ovela jednoduchsie. tie casy uznavam, to je brutus aj po rokoch, najma vychytavky ako predbuduci cas alebo suslednost casov. och. :)
idiomy su utvary, ktore obohacuju a spestruju jazyk. u nas mame napriklad zabit dve muchy jednou ranou. anglicania maju to kill two birds with one stone. alebo nezaspat na vavrinoch. oni maju not to rest on (our) laurels. to su take dva priklady, kde sa to da lahko naucit, lebo mame nas ekvivalent. ale co v pripade idiomov ako to take something with a grain of salt (mat pochybnosti o niecom, neverit niecomu uplne) alebo to go all the way (nezostat len pri jemnej erotike, ale mat sex)? nemame ekvivalenty, musime sa to len naucit a aj to este neznamena, ze to druha strana pochopi, lebo ine sa pouzivaju v usa, ine v australii a ine v britanii. ale vacsina je spolocna. a bez idiomov to fakt nejde. napriklad aj take nevinne by the way, vo vyzname slovenskeho slova mimochodom, je idiom. :)
frazove slovesa su este vacsi brutus. to su vsetky tie take, give, put, get + predlozka a kazde moze mat x dalsich, kolkokrat aj uplne protichodnych vyznamov a zalezi na kontexte, v ktorom ich pouzijes. napriklad take put on (obliect si nieco, dat hrat nejaku hudbu, nasadit usmev). je uplna hroza kolko toho existuje. naucit sa 11 roznych vyznamov pre take up a vediet ich aj spravne pouzit... no dakujem pekne. samozrejme potom je 8 dalsich pre take on a take off, 7 pre take out a 10 pre set up. :))) atd, atd. no au!
takze ako som pisal, da sa to len a len citanim a to pravidelnym. pretoze akonahle sa nieco naucis a nepouzivas to dlhodobo, zabudnes co to znamena a ako to mas vlastne pouzit.