Výživové doplnky a ich vplyv na epilepsiu a antiepileptiká

Príspevok v téme: Výživové doplnky a ich vplyv na epilepsiu a antiepileptiká
Iron

Základné zhrnutie z netu, snáď pribudnú ďalšie :)
www.nutraceutica.sk

Taurín
Patrí medzi neesenciálne aminokyseliny, telo dokáže taurín vytvárať z metionínu alebo cysteínu za prítomnosti vitamínu B6 - pyridoxínu. Taurín je jedným z najdôležitejších nutrientov zlepšujúcich stav epileptikov.

Vitamin B6
Pyridoxín je potrebný k metabolizmu aminokyselín, metabolicky podmieňuje tvorbu taurínu z cysteínu alebo metionínu.

Omega-3 mastné kyseliny
Odhaduje sa že takmer polovica dospelých pacientov trpiacich epilepsoiu nedosiahnú kontrolu nad záchvatmi epilepsie s dostupnými liekmi.
V protiklade s priaznivým účinkom omega-3 mastných kyselín môžu omega-6 mastné kyseliny spôsobiť zhoršenie stavu epileptikov.

Melatonín zlepšuje kvalitu života detí trpiacich epilepsiou.

I.ron

Pokladal som to za irelevantné, ale už jedna dávka inozitolu ( cca. 500 - 1000 mg )viedla behom hodín ku odstráneniu obsedantno kumpulzivnych ritualov.
Nakoľko trpím ulceroznou kolitidou, môže byť problém v trávení.
V každom prípade to bolo pre mňa príjemným prekvapením.

I.ron

Užívam niekoľko mesiacov Brahmi 100 mg 1xdenne a pociťujem pozitívny prínos, navyše ho užívam spolu s piracetamom a výživovými doplnkami, lecitín, rybý tuk a nejaké ďalšie.
Piracetam užívam omnoho dlhšie.

Tak ako mal DMAE ( 150 - 300 mg) pozitívny doslova zázračný prínos na obsedantno kompulzivne stavy, tak sa neskôr dostavilo paradoxne ich zhoršenie.
Uživam kombinovaný prípravok, v ktorom je cca. 20 mg DMAE.

Iron

Skúsenosť s L-theaninom : po prvej dávke 100 mg som zaspal na niekoľko hodín, pri ďalších sa dostavila ospalosť s ďalšími sa už ospalosť nedostavila. Užívam ho spoločne s CDP-cholinom. V zelenom čaji L-theanin potláča prebudenosť spôsobenu kofeinom.

Iron

CDP-Cholin - po prvej dávke ( cca. 100 mg ) sa subjektívne po jednej až dvoch hodinách sa nárazovo dostavilo nešpecifické svrbenie na vyššej duševnej urovni, nazval by som to motiváciou ku niečomu nešpecifickému, ku spoznávaniu. Následne nato došlo ku prudkému zvýšeniu pozornosti, koncentrácie - tmavé predmety sa zdajú na pohľad svetlejšie a ostré kontúry objektov sa zdajú ešte ostrejšie až presýtenejšie než doteraz. Subjektívne najbližšie ako po použití guarany, ale s "pokojnejším" priebehom.

Iron

Čo sa Isonitolu týka, skúsil som dávky 500 mg aj nižšie 250 mg a objavil sa nepríjemný stav : pocit ako by som mal na povrchu mozgu desiatky rušivých zdojov spôsobujucich nepríjemné stavy ako zahmlené myslenie, neschopnosť sústrediť sa, dezorientacia.
Toto ale bude nepochybne individualne, preto je namieste prispôsobiť ( znížiť ) dávku, najmä ak sa zároveň užíva aj Lecitín, kedže inositol je prítomný v soji.
Cholín a inozitol spolupracujú pri tvorbe bunkových membrán. Preto sa odporúča užívať cholin spolu s inositolom.

Hotové jedlá v jedálňach a jedlá pripravené v mikrovlnných rúrach nemajú žiaden inozitol.

Iron

Ako bolo v článku písané, Skutočnosť že nedostatok tiaminu, magnézia alebo pyridoxínu napomáha vzniku záchvatov potvrdzuje účasť nutrientov v regulačných procesov elektrickej aktivity mozgu.

Vcelku by ma zaujimalo, aký učinok by malo použitie sulbutiaminu - syntetický derivát tiaminu.
U jedneho pacienta s bipolarnou poruchou však bol pozorovaný negatívny učinok pri dávke 2 gramy za deň, odporúčané sú pritom 2x200 miligramov za deň.
Účinok sulbutiaminu je dávaný do súvislosti s dopaminom.