Výživové doplnky a ich vplyv na epilepsiu a antiepileptiká

Príspevok v téme: Výživové doplnky a ich vplyv na epilepsiu a antiepileptiká
Iron

Základné zhrnutie z netu, snáď pribudnú ďalšie :)
www.nutraceutica.sk

Taurín
Patrí medzi neesenciálne aminokyseliny, telo dokáže taurín vytvárať z metionínu alebo cysteínu za prítomnosti vitamínu B6 - pyridoxínu. Taurín je jedným z najdôležitejších nutrientov zlepšujúcich stav epileptikov.

Vitamin B6
Pyridoxín je potrebný k metabolizmu aminokyselín, metabolicky podmieňuje tvorbu taurínu z cysteínu alebo metionínu.

Omega-3 mastné kyseliny
Odhaduje sa že takmer polovica dospelých pacientov trpiacich epilepsoiu nedosiahnú kontrolu nad záchvatmi epilepsie s dostupnými liekmi.
V protiklade s priaznivým účinkom omega-3 mastných kyselín môžu omega-6 mastné kyseliny spôsobiť zhoršenie stavu epileptikov.

Melatonín zlepšuje kvalitu života detí trpiacich epilepsiou.

Iron

Občas, keď nie som ráno priveľmi uzimený praktizujem pri rannom sprchovaní otužovanie v podobe striedania horucej a studenej, ukončené studenou ( začiatočnici vlažnou )
Účinok to má doslova euforizujúci, čím sa následne znížilo množstvo obsedantno kompulzivnych stavov.

Proti rannej uzimenosti dobre pôsobí intenzívna rozcvička.

Iron

V jednej zamknutej téme je ako príčina epilepsie udávaná aj ortuť. Mám zuby vyplnené ortuťovým amalgánom. V detstve som mal príhodu, keď sa do vriacej vody so zemiakmi dostala ortuť z lekárskeho teplomera - niekde sa však píše, že ortuť je jedovatá v plynom stave ale cez trávaciu sústavu nie, niekde v južnej amerike ju dokonca požívajú pri problémoch s trávením.
Nie som si istý, či na detoxikáciu od ortute nie je neskoro, kedže škoda bola pravdepodobne napáchaná a možno sa za tie roky už z tela vyplavila, až na amalgánové výplne samozrejme.

Iron

Nie som kavičkar, som nefajčiar a alkohol nemusím.
Guarana ( kofein ): pôsobí na mňa priveľmi stimulačne až euforicky, roztikanosť.

Ženšeň : pôsobí celkovo nevýrazne ale povzbudzujúco

Schizandra : sú jej pripisované pozitívne účinky pri neurozach a obsedantno kompulzívnych stavoch.

Koenzým Q10 : odstranil u mňa bodavé bolesti srdca spôsobené obezitov. Je udávané, že obézny ludia majú až o 50 % menej tohoto koenzýmu.

Yohymbín : skúšam ho na celkové povzbudenie organizmu.

Iron

Skúšal som prípravok obsahujúci kys. gama amino maslovú z nejakého dôvodu skombinovanú s mucuanan puriens 10 mg ( spomenutá L-dopa)nemám však dlhodobé skúsenosti, nakoľko ma od prípravku neskutočne nadúvalo - možno to bolo nejakou prísadou.
Práve vaše skúsenosti s GABA.

Skúšam momentálne vitamín Inositol, ktorý má pôsobiť pri obsedantno kompulzívnych stavoch. Účinkuje spolu s cholinom, je prítomný v strukovinách. Sojový olej - lecitín.

Chystám sa aj na Picamilon - GABA a Niacin. Je to vraj lepší vazodilator než hydergin a vincopetin. Má vraj protiúzkostlivé, stimulačné, antidepresívne účinky. Mal by vraj byť vhodný aj pri epilepsii.

Iron

Kyselina Paraaminobenzoova vitamín B 10 :
Užival som spomedzi mnohých dva multivitaminové prípravky, po ktorých mi opakovane došlo neskutočne zle, na zvracanie a dostavili sa návali horúčavy do hlavy, teda príznaky ako pred záchvatom. Tieto účinky sú označované pri predávkovaní. Účinky sa však nedostavili pri občasnom, niekaždodennom užití a takisto pri prírodných zdrojoch tohoto vitaminu.

Iron

Piracetam : niekde sa píše, že môže vyvolať záchvaty, inde sa píše o prínose pre epileptikov. Úživam ho dlhodobo spolu s lamotriginom. Piracetam zaberal najlepšie na začiatku liečby, teraz je to taký dlhodobo pozvolný účinok. Vyvoláva však negatívne emocie a rozladenie.

Dimetylaminoetanol DMAE : odstraňuje emocionalnu rozladenosť spôsobenú či už piracetamolom, alebo okolnosťami. Čo si ale pochvaľujem, že výrazne poklesli obsedantno kompulzivne stavy počas kľudovej nestresujúcej fázy dňa, ale prirodzene má upokojujúci efekt počas stresu. ˇUčinok spozorujete sami ale výrazne aj vaše okolie. v suvislosti s DMAE sa však prihodilo nasledujúce : jeho maximálny učinok sa dostavil cca. po 2 týždňoch, avšak po okamžitom vysadení nastal po dvoch týždňoch grand mal, takže je nutné ho pravdepodobne vysadzovať pozvolne.

Iron

Naopak, neodporúča sa

L-Dopa, nie je jednoznačné, ale u epileptikov sú vraj abnormálne hodnoty dopaminu, nie som si istý či som správne preložil článok zo zahraničia, ale dopamin dávali do súvislosti s protektívnym učinkom na bunky poškodzované záchvatmi, ale bez testov na ľuďoch.

Neodporúča sa ani St John's Wort

A neodporúča sa ani anxiolitikum a nootropikum zároveň : Phenybut, ktorý vraj moduluje antiepileptiká.

Iron

Toto som našiel ku liečbe Obsedantno kompulzivnych stavov :
l-TEANIN 500 mg ( zelený čaj ) ( 3000 mg za deň )
GABA 500 mg ( 3000 mg za deň )
Phosadilic ( sojový olej )( 3000 mg za deň )
Taurát Horečnatý ( 3000 mg za deň )
P5P ( aktivovaný B6 )( 50 mg 2xdenne)
Seromel ( 5HTP )(300 mg za deň)