vzdelávanie sestier

Príspevok v téme: vzdelávanie sestier
sato

Chcem poznať váš názor na ďalšie vzdelávanie sestier. Myslíte si, že do budúcna ostane výnimka, že sestry ktoré do r. 2004 študovali na SZŠ nebudú potrebovať vysokoškolské vzdelanie. Ako to funguje napríklad u Vás v práci. Má každá sestra špecializáciu? Alebo dievčatá študujete ešte aj vysokú školu?
Zaujíma ma názor aj nato, či je jednoduché študovať ošetrovateľstvo na VŠ, keď máte ukončenú SZŠ. Je to opakovanie učiva alebo sú to úplne nové veci?
Ďakujem za názory :)

mutko2

kazdy napise VŠ mi dala vela,alenik nenapiše co velaaako to najma vyuzije v praci okremtoho , ze pracuje z "menej"kvalifikovanou" sestrou,ktoranema alebo nemohla ist na VŠ

mutko2

Zdravim tiez som zdravotna sestra , ktorá koncila este v roku 1983 takze x rokov praxe a teraz sa pýtam myslite si ze ozaj vsetkým sestram treba VS ved v zahranici to tak nie je nakoniec vsetky budeme mat VS alebo Bc. len o pac. sa nebude mat kto postarat alebo sa mýlim?

bariska

sukromny sa vykasle na tabulky a na papieri da minimalnu mzdu, aby mal za sestru najnizsie odvody do poistovni. nebaziruje na vyske dosiahnuteho vzdelania, lebo nemieni dat adekvatnu mzdu vzdelaniu. stredoskolsky vzdelane sestry su pre nich ekonomicky najvyhodnejsim zamestnancom.

akciovky maju svoje pravidla platoveho ohodnotenia. zdaleka kaslu na nejake tabulky.

a ruku na srdce- aj keby sa zamestnavatel riadil tabulkami- triedami, v ramci jednej a tej istej triedy je neskutocne rozpatie hranic. ak ma sestra hornu hranicu, v tom pripde ma stastie a treba jej zablahozelat.

sato

Pracovala som u sukromnej lekarky a plat mí dala tabulkovy. Okrem toho ked to tak nie je nechapem preco sa sukromni lekari buria. Ale nejdem sa hadat lebo uz u sukromnej nepracujem. A ako hovorim vsade je to inak. U nas v nemocnici zdvihli triedu ken po specke ale mam kamaratky ktore boli v inej nemocnici ohodnotene aj na zaklade vs.

bariska

sato, tabulkove ohodnotenie je LEN! v statnych nemocniciach. v sukromnych akciovkach sa financne ohodnotenie neodvija od poctu odprac. rokov a vysky vzdelania.

sato

Bariska nepletiem si spec.s vs. Velmi dobre to viem. A zakony sledujem. Takze aj sestra so szs je sestra rovnako ako s Bc. ci Mgr. A specializacia je zvysovanie kvalifikacie v odbore v ktorom pracujes. Mala by ju mat kazda sestra. Mzdove ohodnotenie sestier nezalezi na kvalifikacnom stupni!Aj ked si Bc. nebudes mat vyssi plat ako sestra so szs. To sa odvija od odpracovanych rokov a priplatok za spec. ci certif. V kazdom zdravotnickom zariadeni vsak baziruju na niecom inom. Tak porovnavam. To ze mam vs a tie skusky beriem ako plus,netvrdila som, ze sa zhoduju so studiom na vs osetrovatelstva. Ide o to ci by som casovo zvladla oboje. A preto som sa pytala aj na narocnost. Ked som robila skusku z pre mna noveho predmetu trvalo mí studium aj tri tyzdne,kdezto prave tie skusky o ktorych som pisala boli pre mna lahsie,bolo mí to blizke,nemusela som sa tolko pripravovat. Nemusela som napr.preberat choroby v starobe lebo som ich vedela popisat na zaklade tiho,ze to nebolo nic nove.