Kedze moja tema v zenskej teme sa uz zvrhava a ako hovori Lost,je out off topic,zalozila som nam novu temu,aby sme nespamovali temu suvisiacu so zdravim:-)Sup sem!
Pre tych, bez ktorych si uz neviem predstavit ani jeden den
Maoam, tu je tak malo psychiatrov, ze riesia naozaj len psychicky chorych...pozostali smutiaci v tazkom obdobi su odkazani na obvodaka, ktory im po vete:"viete, pan doktor, umrela mi mama" povie "uprimnu sustrast a poda recept na zopar Neurolov...
A psychologovia? Je ich malo a ak su, tak robia cash a priznajme si-ked potrebujes dlhodobejsiu terapiu, tak vycalovat zakazdym 30 eur za 50 minut, ked mas plat do 500eur (hrubeho), si rozmyslis. Napriklad krizova verbalna intervencia psychiatra stoji tak 18eur, za krabicku Neurolu poistovna hradi max. 1 euro, neviem presne. Co je vyhodnejsie pre poistovnu?
V SR vacsinou plati-cim viac receptov ma pacient v ruke, ked odchadza od lekara, tym si lepsi lekar :-D
Je tu strasne vela zavislych. A komu to vyhovuje? Uplne vsetkym pri moci! Oblbnuti obcania si daju tabletku, stamprlik a nanajvys si zanadavaju v krcme, alebo na internete samozrejme bez riesenia...
tpch, pre ozrejmenie situacie, moja dobra kamaratka mala tazke obdobie, rozchod, umrela jej mama, proste bolo toho na nu fakt velmi vela
sla za psychiatrickou tu u nas, si predstav, ze jej nedala ZIADNE tabletky, nic...dostala sprievodku ku psychologovi + teple slovo s tym, ze lieky jej netreba, nech sa vyplace a vyrozprava a dovi
nedostala nic, ani len ten Lexaurin, nadavala vtedy, strasne
po case, ked sa postavila na nohy, bola psychiatricke zaviazana, ze jej nic nedala a ona sa od nicoho nestala zavislou a prekonala to prirodzene...
tpch a si este vezmi, ako je na SVK rozmohnuty alkohol, vsak u vas je fakt bezne, ze skoro kazdy pije, tam si divna, ked nepijes
tpch, u vas to bezi fakt uplne inak ako tu...
tu ked by si prisla po druhe balenie xanaxu, uz sa na teba lekar pozrie ze co sa deje :DD a ver tomu, ze neda pokoj, kym nepresliedi celu situaciu ale to je aj tym, ze poistovne si strasne strazia prachy
otazne je, komu vyhovuje nadopovana stvrtina obyvatelstva...
heh, Lexaurin tu fici ako teple rozky :-D
Podla mna je tu strasne vela zavislakov, najma starsi ludia. Ide k doktorovi, postazuje sa, ze syn pije, ze ma maly dochodok, ze ma obcas zive sny, ze niekedy jej busi srdce, ze sused jej zadrhol kuru, ze dcera prisla o robotu a vnucka sa vykaslala na skolu, no a dobry je tu v SR vylucne ten, kto prikyvkava, potom vytiahne blok receptikov a vypise ich zopar na oblbovaky...
Nabuduce povie teta-joj pan doktor, take dobre pirulecky ste mi dali, ale uz sa mi minaju, viete, aj muzovi som dala, susede umrel svagor, tak aj jej som dala, ved mi napiste este. Potretikrat uz len donesie liestok, kde je uvedene, ze potrebuje balenie lieku na vysoky tlak, nieco proti paleniu zahy a zopar baleni neurolov alias inych chutnych tabletiek. No a doktor vytiahne blok receptikov a pise a pise, kazdy mesiac, cele roky...
Toto je realita Slovenska.
viem, ze napr. moja vseobecna raz spominala, ze pacientka chcela Bromazepan a poslala ju kade lahsie (teda za neurologom)
tpch, nerobila som v tom odbore, ale viem, ze to predpisuju u nas neurologovia a psychiatri, silne analgetika smie len anelgeziolog
neviem, ako u vas, u nas su tieto lieky len minimalne hradene poistovnou, doplatok je podstatne vyssi ako uhrada poistovne, takze to poistovne neserie. Vlastne im to vyhovuje-taky utlmeny zavislak sa nedozaduje vacsinou nakladnejsej zdrav. starostlivosti, takze poistovna usetri.