Ahojte, tuto temu zakladam preto, lebo by som sa chcela poradit ohladom financii. Ako absolventka VS som v septembri nastupila do roboty, moj plat je v cistom 430euro a zatial byvam s rodicmi. Mam kamaratky, ktore zarabaju podobne a pritom si stale nieco kupuju a chodia na vylety a stale maju peniaze a mne to akosi nevychadza. Lebo mne pride vyplata a ja sa snazim setrit tak nic skoro neminam, sem tam si nieco kupim, ale vzdy mi zatial vyse polovica vyplaty ostala. Ale nemozem si dovolit vela veci a to ma trochu stve. Studovala som tazsiu VS 5 rokov a moj plat je mensi ako plat robotnika. Je mi z toho smutno. Chcela by som, aby ste mi poradili, ako setrite peniaze, ako sa co najlacnejsie zabavit a co navstivit a podobne. Kde nakupujete a tak. Pomohli by mi dake rady :) A este sa chcem spytat, ako ste si kupili svoj prvy byt, kolko ste predtym pracovali.
Ako setrit peniaze
Lost, zivnost, ja budem taky mini podnikatel so sperkami :-) len eshop.
colnicu??
no ja sa nevyznám v týchto ekonomických veciach ale tak jednoduché bude aj u ekonómov jednoduché, jedine ak by bola kríza aj u prídavných mien :)
Prion, dakujem Ti velmi pekne, a to mas teda pravdu s tym uctovnictvom a este aj colnicu riesim, ale to bude len na zaciatku, potom to uz bude malina snad :-). Ved jednoduche uctovnictvo by malo byt jednoduche :-D
ono je dosť smutné, že u nás zarábajú a aj sú dotované najmenej vedecké inštitúcie čo je vlastne ťahún ekonomiky...
a k príspevku:
tak ono je u nás vš ako maku a sorry za výraz ale veľa z nich skončí s titulom a rozumom ako batoľa a preto si firmy jednak môžu dovoliť platiť ako platia, ale zasa na druhej strane má každá firma ľudí, ktorý zarábajú druhý extrém a na ktorých to sedí aj keď nemajú diplom, ale majú prax a znalosti- preto už väčšina firiem robí praktické testy pri nástupe...
a asi chyba a mentalita nás slovákov je v tom, že budeme robiť aj zadarmo, len aby sme mali prácu, lebo to sa musí...-ak si toto neuvedomíme tak budeme alebo tí budú mať toľko koľko majú a je to v celku logické a aj spravodlivé...
proste stále budú frflať a makať narozdiel od tých čo jednoducho odídu a skúsia niečo iné, nové a väčšinou lepšie...
a harper držím palce v tom podnikaní, aj keď sa načas z teba stane asi úradníčka- toľko toho budeš úradovať :)
Ooooo to si ma potesil Lostik, konecne nebudem mat depresiu z nizkeho platu :-) Tiez takmer na nic neminam, zo 400 € usetrim 300, ale tak lepsie sa setri z vacsej sumy :-)
Lost, setrit je lahke, ale ide o to ze ju trapi ten nizky plat. Ja som si tiez myslela s VS pod 1000ku nepojdem :-D A predstavu mam aspon 1500 :-)Raz sa mi to podari snad :-D
Ako setrit?
- sekundu po tom co pride vyplata, odkladat 10% z nej na terminovany ucet :)
(nemusi byt takto tvrdo, no proste osklbat vyplatu o 5-10% (alebo viac, ak sa da) a neminut to, az ked bude toho naozaj potreba)
jeden priklad:
Muz ide domov a cestou ho zavial sneh a tak tam trci 12 hodin.. Prisli zachranari a vysloodili ho. A ked pride domov, zena sa ho pyta "preco si nepouzil vodu vo flasiach, ktore su urcene na (emergency) mimoriadnu situaciu ? Muz odpovedal, "lebo su na (emergency) mimoriadne situacie.
:)
som zvedavy, co si z toho kazdy zoberie ako pointu..